Šahtaru ukrajinski superpokalni clasico, prvi krog prvenstva v petek

Nogomet ostalo 22. Jul 201412:53 > 23. Jul 2014 10:26
V Lvovu na skrajnem severozahodu Ukrajine se je v torek zveče s tekmo superpokala med večinoma rivaloma, Dinamom iz Kijeva in Šahtarom iz Donjecka, začela nova ukrajinska nogometna sezona. Nogometni poznavalci so se strinjali, da bo ena najbolj razburljivih doslej, saj so ekipe zelo izenačene, pa bo tudi ena najbolj negotovih, saj zaradi politične krize težkopričakovanega miru na vzhodu še vedno ni. Regija Donjeck, od koder prihajajo tudi aktualni ukrajinski prvaki, je še vedno v rokah proruskih upornikov, ukrajinske vojaške sile pa si še vedno prizadevajo prevzeti nadzor nad regijo … Miru na vzhodu države ni, zato organizirati športne prireditve v tem delu države ni varno. Superpokalna tekma je bila odigrana daleč od vojne vihre, blizu meje s Slovaško, tabora prvakov Ukrajine pa niso pretresle samo negotove posledice vojne v Donjecku, pač pa tudi dezertiranje, saj se šest igralcev ni vrnilo v pripravljalni kamp. Kapetan moštva jih je že označil za bojazljivce, ki ne vedo, kaj pomeni s ponosom predstavljati klubske barve. Kako se bori, so Srna in co. pokazali včeraj, ko so večne tekmece v zadnjih 15 minutah odpravili z rezultatom 2:0.
Prvo vprašanje sedme sile pred večerno tekmo med velikima rivaloma je bilo, s kakšno postavo bo nastopil Šahtar. Na ukrajinskem “clasicu”  so bili državni prvaki močno oslabljeni, saj se v državo zaradi strahu za lastno varnost niso vrnili Brazilci Alex Texeira, Dentinho, Ismaily, Fred in Douglas Costa ter Argentinec Facundo Ferreyra. Igralci so ostali v Franciji, zakar trener Mircea Lucescu krivi njihovega agenta Kio Joorbochana. Po njegovih besedah naj bi želel agnet doseči, da pogodbe igralcev s Šahtarom razveljavijo, da bi jih lahko prodal v druge klube na Zahod. Tudi lastnik in predsednik kluba Rinat Ahmetov je besen, svoje nogometaše pa je še pred tekmo pozval, naj se nemudoma vrnejo v pripravljalni kamp, saj je za varnost poskrbljeno … Nogometašev v Lvov ni bilo, zato v Ukrajini že ugibajo, kakšne bodo sankcije.
Med nogometaši, ki so se zglasili na pripravah na novo sezono, je kakopak tudi dolgoletni kapetan Dario Srna, ki je v intervjuju za klubsko spletno stran okrcal bojazljive soigralce. “Samo tisti, ki smo tu, smo pravi Šahtarci,” so v torek na uradni spletni strani citirali Hrvata. V klub so se med drugimi vrnili tudi brazilski reprezentant Bernard, pa rojaki Luiz Adriano, Taison in Ilsinho, ki imajo vsi drugega menedžerja.
Šahtar in Dinamo sta se zadnjič srečala maja v finalu pokala v Poltavi, Kijevčani pa so zmagali z 2:1 z avtogolom Oleksandra Kučerja in zadetkom Domagoja Vide, medtem ko je gol za Šahtar prispevalDouglas Costa. Večna tekmeca sta se v superpokalni tekmi pomerila petič … Pred tem je bil štirikrat boljši Dinamo, dvakrat Šahtar, obe ekipa pa sta naskakovali svojo šesto superpokalno lovoriko.
Tekma je bila zlasti v prvem polčasu zelo izenačena, golov pa gledalci vse do 75. minute, ko je po protinapadu Šahtara kijevsko obrambo s samostojnim prodorom osmešil Oleksandr Gladki, niso videli. Zmago Šahtara je sicer v sodnikovem dodatku potrdil še Brazilec Marlos, novoprišlek iz Metalista, zaenkrat edina okrepitev državnih prvakov pred začetkom nove sezone. 
Tekmo je zaznamovalo tudi patriotsko vzdušje na tribunah, kjer so proevropski navijači obeh ekip ponosno plapolali z ukrajinskimi zastavami in prepevali dobomljubne pesmi. Incidentov, ki so se jih bali v Lvovu, ni bilo. Le peščico Šahtarovih navijačev, ki so po koncu tekme provocirali nasprotnike, je še na zelenici okaral kar trener njihovega ljubljenega kluba, Mircea Lucescu. Z “misterjem” pač ni šale …
Novo ukrajinsko državno prvenstvo se začne v petek, tekme pa si boste lahko ogledali tudi na programih televizije Sportklub. 
Petek ob 18:00, na SK1: Metalurg Donjeck – Dnipro
Sobota ob 16:00, na SK3: Iličivec – Volin Luck
Nedelja ob 18:00, na SK2: Šahtar – Metalurg Zaporožje
Nedelja ob 20:00, na SK2: Zorja – Metalist

Author: L.S., Foto: Getty Images