Real danes začenja nastopa na Svetovnem klubskem prvenstvu

Danes svoje nastope na FIFA Svetovnem klubskem prvenstvu začenja aktualni evropski prvak Real Madrid. Desetkratni prvaki na tekmovanju v Maroku seveda predstavljajo Evropo, potem ko so maja v Lizboni osvojili svoj prvi naslov prvaka po 12 letih, sezono pa želi Beli balet skleniti z naslovo klubskega svetovnega prvaka, za katerega se je nazadnje potegoval davnega leta 2003, ko se je finale igral še v Jokohami na Japonskem … Takrat sicer je tekmovanje imenovalo drugače – Mednarodni pokal, Real Madrid pa je 3. decembra leta 2002 ugnal južnoameriške prvake, paragvajsko Olimpio Asuncion. Svetovno klubsko prvenstvo v zdajšnjem formatu poteka od leta 2005, evropski in južnoameriški prvak pa se avtomatično uvrstita v polfinale, zatorej se pred finalom ne moreta srečati. Realov nasprotnik danes bo zmagovalec srednjeameriške Lige prvakov, mehiški predstavnik Cruz Azul, medtem ko bo jutri San Lorenzo igral proti Aucklandu Cityju z Nove Zelandije. 


Pred prvim polfinalnim dvobojem na Svetovnem klubskem prvenstvu se veliko priše o zamenjavi prizorišča, saj bi morala biti tekma sprva odigrana v glavnem mestu Rabat, a je zaradi obilnega deževja igrišče poplavilo, kar je praktično onemogočilo nogometno igro … Cruz Azul je moral v četrtfinalu najprej odpraviti Wandererse iz Avstralije, na razmočenem terenu, po pisanju evropskih medijev pa so v taboru Reala zahtevali spremembo prizorišča, saj so bili pogoji za igro po njihovem mnenju neregularni. Polfinalni dvoboj se bo nocoj ob 19:30 tako odvrtel na Stadionu Princa Moulayja Abdelaha v mestu Marrakech.
V taboru Reala se sicer branijo, da niso oni od FIFE izsilili zamenjavo prizorišča tekme, o čemer je moral pred tekmo na novinarski konferenci pojasnjevati tudi trener Carlo Ancelotti: “Nikogar nismo prosili za zamenjavo igrišča. Konec koncev smo se morali tudi mi na novo organizirati in se pripraviti za pot v Marrakech. Dobili smo informacijo, da se bo tekma igrala drugje in to je to, nič drugega nimam za dodati!”
Realovi nogometaši bodo v Marrakechu dopoldne opravili edini trening na tem stadionu, so pa povsem samozavestni pred začetkom tekme, saj v Evropi rušijo vse pred seboj in so v nizu 20 zaporednih zmag v vseh tekmovanjih. Italijanski strateg opozarja svoje igralce, da Svetovnega klubskega prvenstva ne smejo vzeti prelahko, saj so tekmeci z drugih delov sveta, predvsem pa iz Južne Amerike, v zadnjih letih postali zelo konkurenčni. “Bo pa to za nas zelo posebno leto, če nam uspe zmagati. Zelo se veselimo tega turnirja. Če zmagamo, bo to fantastičen zaključek nepozabnega leta 2014,” tako še Ancelotti.

Author: Luka Svetina, Foto: Getty Images