Porto od leta 2004 zaslužil več kot 700 milijonov evrov

Nogomet ostalo 1. Apr 201521:18 > 02. Apr 2015 9:33
Ljubljana – Če madridski Real, Chelsea, Manchester City in PSG veljajo za največje zapravljivce med prestopnimi roki, potem je Porto z naskokom najboljši prodajalec. Portugalci so samo od leta 2004 s prestopi zaslužili skoraj neverjetnih 710 milijonov evrov, ki na žalost navijačev niso čisto vsi pristali v klubski blagajni.
Evropski prvaki iz leta 2004, ko jih je do nepričakovane zmage v Ligi prvakov popeljal kdo drug kot Jose Mourinho, so v zadnjem desetletju postali prava tovarna za proizvodnjo denarja. Porto je od omenjenega leta 2004 samo od prestopov zaslužil okoli 710 milijonov evrov! Na žalost navijačev se je večina denarja porazgubila po žepih mendžerjev, posrednikov in tudi neimenovanih naslovih …
Brazilec Danilo, ki se bo po koncu sezone v Real preselil za 31,5 milijona evrov, je zgolj zadnji izvozni produkt Porta. Klub ob Atlantskem oceanu je v zadnjih desetih letih prodal tudi takšne zvezdnike, kot so Raul Merieles, Anderson, Pepe, Ricardo Quaresma, Joao Moutinho, Radamel Falcao, Fredy Guarin, Hulk, James Rodriguez in tako naprej.
Ključni mož celotnega projekta je predsednik Jorge Nuno Pinto da Costa, ki je na čelu portugalskega kluba že od 17. aprila leta 1982. Porto je v tem času osvojil 20 naslovov portugalskega prvaka, 12 naslovov pokalnega prvaka, 19 superpokalov, kot tudi dvakrat slavil v Ligi prvakov, dvakrat pokalu Uefi oziroma Evropski ligi, dvakrat v nekdanjem Interkoninentalnem pokalu, enkrat pa se veselil tudi zmage v evropskem superpokalu
Če Da Costa v zadnjih sedmih, osmih letih ne bi prodal svojih najboljših igralcev, ki so še vedno aktivni, bi imel danes na voljo ekipo, ki bi brez dvoma vlivala strah prav vsaki ekipi v Evropi: Beto – Nicolas Otamendi, Pepe, Alvaro Pereira, Danilo – Fredy Guarin, Joao Moutinho, Ricardo Quaresma, James Rodriguez – Falcao, Hulk.

Author: Ž. Š., Foto: Getty Images