Normalno za Ruse – 10.000 km na gostovanje in nazaj

Nogomet ostalo 31. Mar 201817:08 > 17:20
Getty Images/Stephen Pond

V Rusiji ni tako čudno in neobičajno, ko ena izmed športnih ekip potuje tudi po nekaj tisoč kilometrov na gostovanje, samo da bi odigrala tekmo. Ta konec tedna pa so zabeležili enega izmed najbolj ekstremnih primerov.

Getty Images/Stephen Pond

Nogometaši Luch-Energiye iz Vladivostoka in Baltike iz Kaliningrada so v 30. krogu ruskega nogometnega prvenstva odigrali obračun  Prve divizije (druge lige) brez zadetkov 0:0. Tekmo so igrali na vzhodu Sibirije, gostje iz Kaliningrada pa so prepotovali kar 10.000 kilometrov, da so prispeli na gostovanje. 

Ruska enklava Kaliningrad se nahaja med Poljsko in Litvo na Baltiku, a ker je fizično ločena od preostanka Rusije, potovanje na takšno tekmo predstavlja edinstven izziv. Čeprav so nogometaši Baltike potovali z letalom, so za pot potrebovali več kot 12 ur. Ocenili so, da bi njihovi navijači, če bi se na pot pot podali z avtom, potovali minimalno pet dni in pol od Kaliningrada do Vladivostoka in to samo v eno smer. 

Enklava Kaliningrad bo sicer poleti zanimiva tudi navijačem srbske nogometne reprezentance, saj bodo “orli” tam imeli svojo bazo med SP v Rusiji, tam pa bodo odigrali tudi tekmo skupinskega dela proti Švici.