Motta: Prihodnost je sistem 2-7-2, z vratarjem v vezi!

Nogomet ostalo 21. Nov 201811:46 > 11:49
Shaun Botterill, Getty Images Sport

Nekdanji odlični igralec zvezne vrste Thiago Motta je po upokojitvi postal trener mladinske ekipe pri PSG. S svojimi izjavami in taktično postavitvijo 2-7-2 pa nase preusmeril kar nekaj pozornosti.

Brazilec, ki je igral za italijansko reprezentanco Thiago Motta je v svoji zelo bogati nogometni karieri igral za Inter in Barcelono, svojo nogometno pot pa je sklenil pri PSG. Sedaj je v tem klubu postal tudi trener mlade ekipe do 19-let.

Nič posebnega bi lahko rekli, ampak, ko poslušamo njegove nogometne ideje in taktike nam vse skupaj postane kar malce čudno. Motta je namreč usmerjen k izumitvi nove taktične postavitve 2-7-2!!

Niso mi všeč številke v sistemu igranja. To so lažne konstrukcije. To ni namizni nogomet, igralci niso statični, ampak se stalno premikajo. V formaciji 3-5-2 lahko igraš izrazito napadalno, lahko pa si izrazito defenzivno naravnan v sistemu 4-3-3. Vse je odvisno od kakovosti igralcev in njihovega obnašanja na igrišču. Prejšnji teden smo igrali v sistemu 2-7-2. Ne manjka vratar, on je med sedmimi igralci v zvezni vrsti. Zame je napadalec prvi igralec obrambe, vratar pa prvi napadalec. Vratar začenja igro naprej, napadalci pa so prva linija obrambe,” je svoje razmišlanje pojasnil Motta in še priznal, da je njegov trenerski vzornik Pep Guardiola.

“Brez dvoma je moj vzornik Guardiola. Njegova ekipa je proti Unitedu sestavila 44 podaj preden so dosegli zadetek,” je še zaključila nova trenerska zvezda.