Klubi v Amsterdamu v opozicijo Infantinu

Shaun Botterill, Getty Images Sport

Vodilni evropski klubi se bodo v tem tedni sestali v Amsterdamu, da bi se pogovorili o načrtu Mednarodne nogometne zveze, da klubsko svetovno prvenstvo razširi na 24 klubov.

Letni sestanek Združenja evropskih klubov, 22. po vrsti, bo potekal v torek v Amsterdamu. Glavna tema bo nasprotovanje predsedniku FIFE Gianniju Infantinu, ki zagovarja razširjeni model klubskega svetovnega prvenstva na 24 ekip od leta 2021.

Infantinov načrt je, da od leta 2021 na klubskem svetovnem prvenstvu sodeluje 24 klubom, od tega osem iz Evrope. Tekmovanje bi trajalo od 17. junija do 4. julija.

Združenje evropskih klubov in Evropska nogometna zveza sta se temu odločno uprli, ko je Infantino ta predlog predstavil pred letom dni.

Klubi so razburjeni zaradi dejstva, da niso z njimi posvetovali okrog tega načrta, posebno njegovega finančnega dela. Izrazili so zaskrbljenost, da bo novi sistem vplival na Ligo prvakov in pa, kaj bi to pomenilo za najboljše evropske igralce, ki ne bi imeli niti trenutka odmora od začetka sezone 2020/21 do konca sezone 2022/23 in kaj bi to pomenilo za Svetovno prvenstvo 2022, ki bo potekalo pozimi.

Pismo, ki so ga klubi poslali predsedniku UEFE Aleksandru Čeferinu se je pojavilo v javnosti malo pred glasovanjem o tem vprašanju v FIFI. Navedeno je, da člani združenja v novem sistemu tekmovanja ne bodo sodelovali leta 2021.

UEFA se je s tem strinjala in navedla, da je koledar mednarodnih tekmovanj potrjen do leta 2024, in da ne obstaja nikakršna realna možnost, da se v njega vstavi še klubsko svetovno prvenstvo v formatu s 24 klubi.

Vprašanje je, če bo ‘opozicija’ zdražala, kljub temu da je na glasovanju FIFE postalo jasno, da je ostanek sveta pristal na spremembo. Na sestanku bo še govora o spremembah v Ligi prvakov, Ligi Evropa in uvedbi Lige Evrope 2.

Vse bo jasno po sestanku, po njem se bo, ko je najavljeno, oglasih predsednik Združenja Andea Agnelli in podpredsednik Edwin van der Sar.