Zmagovalec LP brez Klubskega svetovnega prvenstva 2019

Nogomet ostalo 27. Maj 201916:42 > 16:43
Clive Brunskill Getty Images Sport

Zmagovalec Lige prvakov ne bo igral na Klubskem svetovnem prvenstvu 2019, ne glede na to, ali bo to Liverpool ali Tottenham. Razlog je enostaven - leta 2019 se Klubsko svetovno prvenstvo sploh ne bo igralo.

Liverpool ali Tottenham ne bosta igrala na FIFA Klubskem svetovnem prvenstvu leta 2019, ne gleda na rezultat Lige prvakov 1. junija.

Že leta je zmagovalec Lige prvakov igral na Klubskem svetovnem prvenstvu konec leta, v katerem je dvignil pokal elitnega tekmovanja.

Po zmagi proti Liverpooli v lanskem finalu je Real Madrid postal svetovni klubski prvak, ko je decembra v finalu premagal Al-Ain s 4:1.

Medtem je prišlo do sprememb v samem formatu turnirja, ki se bo po ‘novih načrtih’ nadaljeval leta 2021 in nato vsaka 4 leta.

Prvič se bo Klubskega svetovnega prvenstva udeležilo 24 ekip. Termin tekmovanja je med junijem in julijem 2021. Predsednik FIFE Gianni Infantino je navdušen nad sprejetimi spremembami in upa, da se bodo zdaj tega turnirja udeleževali največji svetovni klubi.

“Zdaj bo svet videl pravo Klubsko svetovno prvenstvo, navijači pa bodo lahko uživali v boju za lovoriko med najboljšimi klubi sveta. Upam, da se turnirja zares udeležijo vsi najbojlši svetovni klubu. Imeli smo pozitivne pogovore z UEFO. Na nas je, da prevzamemo odgovornost glede organizacije, saj sta nam ostali še dve leti,” je dejal Infantino.

Glede vsega skupaj še vedno vlada zmeda, kateri evropski klubi bodo sodelovali na tem turnirju, saj je Evropska zveza klubov oznanila, da se bodo klubi, ki so člani združenja, bojkotirali turnir.

BBC je objavil del pisma, v katerem so člani Združenja in največji angleški klubi, kot so Liverpool in Manchester United, v delu, ki so ga navedli oznanili, da so klubi proti temu sistemu in se turnirja ne bodo udeležili.

Predvideno je, da se bo tekmovanja udeležilo 6 ekip iz Južne Amerike, po 3 iz Afrike, Azije in Severne in Srednje Amerike ter 1 iz Oceanije.

BBC dodaja, da naj bi vsak klub že samo za sodelovanje dobil 50 milijonov funtov, glede na uspeh na turnirju pa tudi do 100 milijonov.