"Vaški derbiji" amaterjev kot jih ne poznamo

Nogomet ostalo 13. Apr 202019:30 > 20:13
Twitter

Vsi zelo dobro poznamo največje evropske in svetovne klube. Še kako zelo smo nestrpni, ko kot nogometni "fanatiki" čakamo na največje derbije, ki prinašajo spektakle. Le redko pa se ozremo, proti zelo zelo majhnim tekmam in majhnim klubom, za katere sploh ne vemo, da obstajajo.

Getty Images

Nogomet je vselej zelo nabit s čustvi in vedno so na tekmah prisotne emocije, ki ta šport naredijo najbolj zanimiv na planetu. Predvsem so zanimivi derbiji, kjer je v zraku nekaj več. Poznamo različne vrste nogometnih rivalstev. Celotno zadnje desetletje spremljamo igralski dvoboj oziroma rivalstvo (Cristiano Ronaldo – Leo Messi). Nekaj manj rivalstev je med igralci in trenerji, a ta vseeno obstajajo. Izstopata denimo (Zlatan Ibrahimovič – Pep Guardiola, Iker Casillas – Jose Mourinho…) Potem so tu tudi obračuni med trenerji, kjer si je Jose Mourinho zbral kar nekaj trenerjev s katerimi je obračun vselej nekaj posebnega (Pep Guardiola, Antonio Conte, Arsene Wenger). Ob reprezentančnih tekmah znajo biti zanimivi tudi dvoboji med državami, ki so na nek način v “posebnih” odnosih. Izven Evrope bi lahko najbolj izpostavili Superclasico med Argentino in Brazilijo.

Vsi, ki malce bolj podrobno spremljate nogomet zelo dobro poznate največje evropske klubske nogometne derbije. A še kako znajo biti zelo nabiti s čustvi tudi derbiji, ki so odigrani v državah izven Evrope. Eden največjih na svetu je nedvomno argentinski obračun med Boco Juniors in River Platom. V Braziliji gre izpostaviti obračun med Flamengom in Fluminensejem. Daleč za slednjima ne zaostaja niti mehiški dvoboj med Chivasom in Club Americo. Še kako napeto zna biti denimo tudi v Afriki (Egipt: Al Ahly – Zamalek) (Maroko: Raja – Wydad).

V Sloveniji bi lahko izpostavili naslednjih šest nekoliko večjih rivalstev med klubi. Prvi v vrsti je jasno večni derbi med Olimpijo in Mariborom. Sledijo še primorski derbi (Koper – Gorica), prekmurski (Mura – Nafta), štajersko-prekmurski (Maribor – Mura), štajerski (Celje – Maribor) ter daleč najmanj znan v naši majhni deželici, zasavski derbi, kjer moči merita ekipi Zagorja in Rudar Trbovlja.

Mi pa se bomo danes povsem posvetili derbijem, ki tudi v sami državi niso tako zelo prepoznavni oziroma znani in jim lahko rečemo tudi “vaški” derbiji. Gre za ekipe, ki niti približno ne spadajo med profesionalne ekipe, ampak bolj kot ne amaterske oziroma “vaške“. A vseeno so to obračuni, ki med domačini pridejo do velikega izraza.

WIENER SK – FIRST VIENNA (Avstrija)

V Avstriji poznajo več derbijev, kar nekaj jih je denimo tudi na Dunaju, a po večini so najbolj znani tisti obračuni med prvoligaško elito. A obstaja še en “veliki” obračun na Dunaju, ki so ga poimenoval Derbi Ljubezni. Na njem se merita ekipi, ki sicer igrata v regionalni ligi: Wiener SK – First Vienna. Gre za obračun, kjer se zbere ogromno število gledalcev, derbi pa vsaj, ko je govora o vzdušju nikoli ne razočara.

NK NOVI TRATNIK – NK BUSOVAČA (Bosna in Hercegovina)

Tudi v Bosni in Hercegovini je kar nekaj izredno vročih in napetih obračunov, a ko je govora o tistih “vaških” gre omeniti osrednjebosanski derbi med NK Novi Tratnik in NK Busovača. Tudi ekipi iz BiH jasno niti približno ne sodita med profesionalne ekipe.

GFK TIKVESH – FK VARDAR NEGOTINO (Severna Makedonija)

Kar dva zelo zanimiva derbija, ki jih je potrebno omeniti imajo v Severni Makedoniji. Prvi je derbi Tikveš, kjer se med seboj merita ekipi GFK Tikvesh in FK Vardar Negotino iz osrednjega dela S.Makedonije in sicer iz mesta Kavadartsi, obe ekipi jasno prihajata iz nižjih lig.

BREGALNICA DELCHEVO – SASA MAKEDONSKA KAMENICA (Severna Makedonija)

Drugi derbi pa so v S. Makedoniji poimenovali kar Pijanec derbi. Gre za obračun med ekipama iz vzhodnega dela S. Makedonije med ekipama: Bregalnica Delchevo – Sase Makedonska Kamenica. Oba majhna mesteca ležita v regiji Pijanec na vzhodu S. Makedonije in ravno zaradi tega takšno ime derbija.

RADNIČKI KRAGUJEVAC – FK SMEDEROVO (Srbija)

V Srbiji je izredno atraktiven tudi derbi Šumadija. Šumadija je sicer geografska regija v Srbiji, poimenovana po gozdovih, ki so nekoč pokrivali večji del tega ozemlja. Gre za obračun med Radničkim iz Kragujevca, ki je tudi središče Šumadije in pa FK Smederovim.

Vatrogasac” Kobilić – “Kloštar”

In pa še derbi, ki ga morda razglasimo za dejanskega zmagovalca, saj je tukaj morda nogomet v nekem drugem planu. Medsebojni obračun teh dveh “ekip” bolj kot ne izgleda kot zabava in druženje za vse (na vasi).