Če se lige ne zaključijo, obveljajo trenutne lestvice

Nogomet ostalo 23. Apr 202018:12 > 18:27
Dean Mouhtaropoulos, Getty Images

V četrtek je potekala videokonferenca izvršnega odbora Evropske nogometne zveze (Uefa). Predstavniki evropskih lig, združenja klubov in sindikata nogometašev FIFPro so sprejeli nove odločitve, ki razkrivajo kriterije razvrščanja klubov v evropska klubska tekmovanja za sezono 2020/21.

Tokratni sestanek je bil namenjen predvsem terminom domačih ligaških tekmovanj. Uefa predlaga, da nacionalne nogometne zveze koledar tekem predstavijo najpozneje do 27. maja, sezona pa se mora končati najkasneje do 3. avgusta. V avgustu bodo nato skušali izpeljati ligo prvakov in evropsko ligo, ki bosta zaključeni po ekspresnem sistemu. Če bo v posameznih državah še naprej prisotna epidemija novega koronavirusa, se bo Uefa zavzela za predčasni konec sezone!

V primeru predčasnega konca sezone je Uefa poudarila, da naj bodo temelji za razvrščanje klubov v evropske pokale športnega značaja. To pomeni, da bodo obveljale trenutne lestvice in ne razvrščanje klubov na podlagi koeficientov klubov v evropskih pokalih.

Uefa je tokrat pozvala vse nacionalne zveze, da preučijo vse razpoložljive možnosti za nadaljevanje sezone. Že zdaj je jasno, da to povsod po Evropi ne bo izvedljivo, saj na Nizozemskem po odločitvi vlade nogometa ne bodo igrali vsaj do 1. septembra, Uefa pripravlja tudi rezervni načrt.

Po zadnjem sestanku je Uefa prvič navedla dva primera, ki nacionalnim zvezam dovoljujeta predčasen zaključek prvenstvene sezone:

  • veljaven vladni odlok, ki prepoveduje organizacijo športnih dogodkov, zaradi katerega aktualne nogometne sezone ne morejo biti pravočasno izpeljane do konca oziroma do primernega časa pred pričetkom nove sezone.
  • nepremostljivi ekonomski problemi, zaradi katerih bi bila ogrožena dolgoročna finančna stabilnost tekmovanj in klubov.

Klubi bodo prejeli pomoč v višini 70 milijonov evrov
Uefa je razkrila tudi pomoč klubom, ki so se zaradi pandemije novega koronavirusa in prekinitve tekmovanj znašli v finančni stiski. Evropska zveza jim bo nemudoma nakazala skoraj 70 milijonov evrov.

To je sicer denar, ki je bil namenjen klubom za “sprostitev” reprezentančnih igralcev za kvalifikacije za Euro 2020. Klubi bi denar sicer po prvotnem načrtu dobili po zdaj že preloženih dodatnih kvalifikacijah, a je IO na današnjem zasedanju potrdil, da bo denar na voljo takoj.

Na potezo Uefe se je z izjavo hitro odzval predsednik Juventusa in vodja združenja evropskih klubov ECA Andrea Agnelli: “Uefa je s potezo poskrbela, da bodo klubi lažje poslovali in preživeli koronavirusono krizo.

IO Uefe je na tem sestanku tudi dokončno potrdilo termin prestavljenega ženskega evropskega prvenstva, ki bi moralo biti prihodnje leto v Angliji. Po novem načrtu bo na istem prizorišču potekalo med 6. in 31. julijem 2022.

S tem zagotavljamo, da bo žensko EP edino veliko nogometno tekmovanje tisto poletje, s čimer bo dobilo pozornost, ki si jo zasluži,” je povedal predsednik Uefe Aleksander Čeferin.