Kitajci uvajajo ‘salary cap’ – se bodo zvezdniki vrnili?

Jamal Musiala
Hulk

V zadnjih letih so številni nogometni zvezdniki, predvsem južnoameriški, odhajali v CSL zaradi enormnih plač. Kitajci so s tem želeli dvigniti zanimanje za nogomet, hkrati pa so zvabili na vzhod tudi ogromno evropskih trenerjev. Z uvedbo t. i. salary capa bodo tisti najbolje plačani zagotovo prišli nazaj v Evropo.

PLAČE TUDI PO 20 MILIJONOV NA LETO

Najbolje plačani nogometaši so na Kitajskem služili bajne denarce. Brazilec Oscar je v Šanghaju zaslužil kar 450 tisoč evrov na teden (!), Cedric Bakambu je prejel 375 tisoč tedensko, Hulk pa 320 tisoč.
Zdaj bodo ti zneski preteklost, saj bo omejitev plače za tujce 3 milijone evrov na sezono, za domače igralce pa 630 tisoč evrov. Ekipe, ki bodo kršile to pravilo, lahko izgubijo do 24 točk v prvenstvu.
CFA upa, da bo s tem napredovala državna reprezentanca. “Kitajski klubi za plače zapravijo desetkrat več kot v korejski K-League in trikrat več kot v japonski J-League, reprezentanca pa je daleč za obema”, je povedal predsednik lige Chen Xuyuan. Kitajska je na lestvici FIFE 75., Koreja je 38., Japonska pa 27.

LIMIT 75 MILIJONOV

Vsak klub bo lahko za tujce zapravil 9 milijonov (3 igralci na ekipo), skupno pa 75 milijonov za celotno ekipo.
Vsa nova finančna pravila bodo stopila v veljavo že 1. januarja.
Hulk je že povedal, da pogodbe na Kitajskem ne bo podaljšal in zagotovo mu bodo sledili tudi ostali. V CSL so med drugim Marek Hamšik, Alex Teixeira, Renato Augusto, Jonathan Viera, Anderson Talisca, Marouane Fellaini in ostali…

Komentari

Vaš komentar