NZS s stimulacijami podpira vključevanje mladih igralcev

Nogomet 4. Jul 202220:44 0 komentarjev
Foto: Aleš Cipot / NZS

Nogometna zveza Slovenije je v preteklosti klubom prve in druge lige že zagotavljala finančne stimulacije za minute, ki so jih na igrišču preživeli mladi slovenski nogometaši, zdaj pa je IO NZS sprejel sklep, ki klube spodbuja k še večjemu vključevanju večjega števila mladih slovenskih nogometašev.

“NZS se zaveda, da ključ do dolgoročne konkurenčnosti slovenske nogometne lige in slovenskega reprezentančnega nogometa leži v razvoju slovenskih nogometašev, ki bodo nekoč nosilci v svojih klubih in reprezentančnih selekcijah. Zato so člani izvršnega odbora sprejeli nove oblike pomoči slovenskim klubom, ki razvijajo najboljše slovenske nogometaše,” so zapisali pri NZS.

Dodajajo: “Če bodo klubi v Prvi ligi Telemach želeli računati na finančno spodbudo za vključevanje mladih in doma vzgojenih igralcev, bo v sezoni 2022/23 vsako tekmo kluba v 1. SNL moral začeti vsaj en igralec, ki ima pravico nastopa za slovensko reprezentanco do 21 let, v kadru za posamezno tekmo pa bo moralo biti vključenih najmanj osem doma vzgojenih igralcev, ki na dan tekme izpolnjujejo pogoj iz definicije doma vzgojenih igralcev, vsaj štiri izmed teh pa bodo morali biti vzgojeni v trenutnem klubu.”

Kdo je doma vzgojeni igralec?

Doma vzgojeni igralec je igralec, ki je bil med 15. letom starosti ali ob začetku sezone, v kateri je dopolnil 15 let, in 21. letom starosti ali pred koncem sezone, v kateri je dopolnil 21 let, in ne glede na njegovo državljanstvo in starost, v svojem trenutnem klubu ali drugem slovenskem klubu neprekinjeno ali prekinjeno registriran za obdobje najmanj treh tekmovalnih sezon ali 36 mesecev.

Iz tega naslova bo med klube 1. SNL razdeljeno 100.000 EUR, klub pa bo moral pogoje izpolnjevati skozi celotno sezono.

Obenem bo med klube 2. SNL za izpolnjevanje kriterijev s področja vključevanja mladih in doma vzgojenih igralcev razdeljenih 200.000 EUR, pri čemer bo moral vsako tekmo začeti en igralec, ki ima pravico nastopa za reprezentanco do 21 let in en igralec s pravico nastopa za reprezentanco do 20 let, v ekipo za posamezno tekmo pa bo moralo biti vključenih najmanj deset doma vzgojenih igralcev, od tega najmanj pet vzgojenih v trenutnem klubu.

S tem pa NZS, ki je leta 2019 uvedla nadomestila za igranje mladih slovenskih nogometašev v naših najboljših klubih in je iz tega naslova do začetka sezone 2022/23 razdelila že preko milijon EUR finančne stimulacije, še ni zaključila z novimi ukrepi, ki bi zagotovili večji delež slovenskih nogometašev v udarnih enajstericah. Slovenska krovna nogometna organizacija bo namreč med klube, ne glede na rang tekmovanja, razdelila še skupno največ 170.000 EUR za delo z mladimi, perspektivnimi igralci, ki so vpoklicani in se udeležijo reprezentančnih aktivnosti A, U21, U19 ter U17 reprezentance.

NZS se je za prej omenjene ukrepe odločila na podlagi analize ureditve vključevanja doma vzgojenih igralcev po vzoru  primerljivih nogometnih državah in ugotovila, da večina nacionalnih zvez v tekmovalna pravila vključuje tudi t.i. “Homegrown rule”, ki govori o doma vzgojenih igralcih in je bilo sprejeto z namenom, da klubi v svoje članske ekipe vključujejo mlade igralce iz svojega okolja, s čimer krepijo tudi lokalno identiteto kluba in povezavo z lokalnim okoljem.

“Z navedenimi ukrepi želi NZS zagotoviti dolgoročno vzdržnost članskih ekip klubov, ki tekmujejo na najvišji ravni, spodbuditi sistematičen in strateško usmerjen razvoj mladih igralcev v profesionalnih klubih, posledično pa doseči povečanje nabora mladih igralcev, ki kandidirajo za nastop v reprezentančnih selekcijah in nenazadnje dvig kakovosti slovenskega reprezentančnega nogometa,” so zaključili pri NZS.