Otvoritev priprav za Euro na stadionu, kjer je Šeško dosegel prvenec (VIDEO)

Nogomet 21. Mar 20245:00 0 komentarjev

Slovenska nogometna reprezentanca bo danes na Malti odigrala pripravljalno tekmo in vstopila v sklepni del priprav na poletno evropsko prvenstvo v Nemčiji. Ekskluzivni prenos tekme boste lahko spremljali samo na Sportklubu.

Izbranci Matjaža Keka so se na pot z letališča Jožeta Pučnika v sredinih popoldanskih urah odpravili na Malto, kjer dan pred pripravljalno tekmo niso opravili uradnega treninga. Po mirnem letu je na letališče prišlo kar nekaj domačih nogometnih navdušencev, ki so najbolj čakali na največja slovenska zvezdnika Jana Oblaka in Benjamina Šeška. Po podeljevanju avtogramov in obveznem slikanju je sledila pot do hotela, v katerem bodo Slovenci predelali še zadnje taktične zamisli selektorja in njegove strokovne ekipe.

Malto, 172. reprezentanco na lestvici Mednarodne nogometne zveze, javnost uvršča med nogometne malčke, zato lahko drevi upravičeno pričakujemo, da bo Slovenija skušala narekovati ritem igre. To je med drugim medijem pred odhodom v Valletto povedal pomočnik selektorja Boštjan Cesar: “Malta napreduje iz leta v leto. Na precej tekmah je pokazala lepo igro, prihaja v priložnosti, mogoče jim manjka nekaj kakovosti pri zaključkih, ampak je zanimiva ekipa. Maltežani bodo imeli toliko priložnosti, kot jim jih bomo mi dovolili. Poskušali bomo celo tekmo nadzorovati ritem in seveda zmagati.”

Pred nami je prva uradna tekma slovenske nogometne reprezentance v letu 2024 v ‘polni’ postavi.

nogomet slovenija benjamin šeško
Proti Malti je svoj prvi gol v dresu Slovenija dosegel Benjamin Šeško. Foto: Guliverimage

Slovenski nogometni spomini na Malto zelo lepi

Če se osredotočimo samo na reprezentančni nogomet, bo to deveta medsebojna tekma Malte in Slovenije. Reprezentanci sta se prvič srečali februarja 1994, ko je Slovenija na nacionalnem stadionu, kjer bo tekma potekala tudi danes, slavila z 1:0. Na preostalih sedmih tekmah, so se slovenski nogometaši sedemkrat razveselili zmag, Malta pa je le enkrat iztržila remi. Reprezentanci sta se zadnjič pomerili v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022, ko so izbranci Matjaža Keka obakrat slavili.

Medsebojne tekme Malte in Slovenije:

  • Malta – Slovenija 0:1 (12. februar 1994)
  • Malta – Slovenija 0:0 (9. februar 1996)
  • Slovenija – Malta 3:0 (7. september 2002)
  • Malta – Slovenija 1:3 (30. april 2003)
  • Malta – Slovenija 0:1 (11. november 2016)
  • Slovenija – Malta 2:0 (10. junij 2017)
  • Slovenija – Malta 1:0 (4. september 2021)
  • Malta – Slovenija 0:4 (8. oktober 2021)

Vloga favorita je jasna, Slovenija, ki si je z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo v Nemčiji in z dobrimi predstavami v zadnji sezone lige narodov priigrala status kvalitetne in konkretne reprezentance, mora jutri igrati na zmago. Tak pristop pričakovano napoveduje tudi kapetan Jan Oblak: “Pomembna je vsaka naslednja tekma. Uvrstili smo se na evropsko prvenstvo, ampak to je preteklost. Zdaj so tu novi cilji in nove želje. Moramo narediti vse, da status ohranimo in nadaljujemo dober niz.”

National Stadium, Ta' Qali
Nacionalni stadium v Ta’ Qaliju, kjer svoje tekme igra reprezentanca Malte, drevi zagotovo ne bo tako poln. Foto: Guliverimage

Na zadnji medsebojni tekmi so se Slovenci razveselili najvišje zmage do zdaj. Na nacionalnem stadionu v Ta’Qaliju so za 4:0 zadeli Josip Iličić (dvakrat), Andraž Šporar in Benjamin Šeško. Šporar in Šeško bosta drevi skušala še obogatiti svoj reprezentančni izkupiček, medtem ko Iličić tokrat ni prejel vpoklica, a z dobro formo vse bolj pritiska na selektorja, da slednji nanj zagotovo gleda kot na morebitnega potnika v Nemčijo.

V majhni otoški državi Malti torej Slovenija pričenja z misijo – priprave na evropsko prvenstvo v Nemčiji 2024. Tekma z Malto je tudi ogrevanje pred torkovim spektaklom s Portugalsko, ko bodo že nekaj časa razprodane Stožice, pozdravile slovenske nogometne junake in tudi enega izmed največjih zvezdnikov svetovnega nogometa, Cristiana Ronalda. Napovedani nogometni praznik v Sloveniji povzroča pravo evforijo, reprezentanti pa se vsaj zaenkrat s torkovo tekmo še ne ukvarjajo in so z mislimi povsem osredotočeni na malteški izziv.

Obe pripravljalni tekmi v marčevskem reprezentančnem premoru Slovenije in celotno evropsko prvenstvo si boste lahko ogledali na Sportklubu. Pred tekmo z Malto (danes ob 19:00) in Portugalsko (torek ob 20:45) pripravljamo tudi dolg studijski program z eminentnimi gosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!