Panathinaikos: senca nekdanjega grškega velikana

Nogomet 15. Sep. 202118:20 > 19:181 komentar
Delite:
Foto: Uroš Skaza

Klub, ki je dvajsetkrat osvojil naslov državnega prvaka Grčije, strmo pada. V lanski sezoni se slavni klub iz Aten ni kvalificiral v nobeno evropsko tekmovanje, saj je osvojil peto mesto, kar 37 točk za večnim rivalom iz Pireja.

Zloglasni navijači kluba – Gate 13, niso zadovoljni z vodenjem kluba v zadnjih letih.  Neprestano zahtevajo odstop lastnika kluba Giannisa Alafouzosa. Klub ustanovljen leta 1908, je nazadnje igral v enem od evropskih tekmovanj leta 2017, ko je v zadnjem krogu kvalifikacij za ligo Evropa izpadel proti Athleticu Bilbao. Leta 2018, pa mu je, zaradi kršitve finančnega fair playa, UEFA naložila prepoved igranja v evropskih tekmovanjih za naslednja tri leta. V le-ta se sicer, razen sezone 2019/20, ne bi niti uvrstili. Zadnji naslov grškega prvaka so osvojili v sezoni 2009/10, zadnji naslov pokalnega prvaka pa v sezoni 2013/14.

Panathinaikos igra na stadionu Leoforos Alexandras, ki sprejme približno 15.000 ljudi. Daleč največji sektor je tisti za domače organizirane navijače Gate 13. To je najstarejši stadion v Grčiji, odprt 1922, ki je še v uporabi. Največji obisk je stadion doživel leta 1967, ko si je skoraj 30.000 ljudi ogledalo obračun z Bayernom in Münchna. Lastnik kluba Alafozuzos želi obnoviti in povečati objekt, vendar navijači, predvsem Panathinaikos Movement, predlagajo popolno rekonstrukcijo. Panathinaikos Movement je prva politična stranka v Grčiji, ki je bila ustanovljena na principu ljubezni do kluba Panathinaikos. Na volitvah 2014 je skupina osvojila sedež v mestnem svetu Aten.

Ko smo pred prvo tekmo grške super lige povprašali navijače pred stadionom, kaj pričakujejo od letošnje sezone, so se vsi strinjali, da borbo za tretje mesto, ter posledično nastopanje v evropskih tekmovanjih. Verjamejo, da je klub pripeljal nekaj dobrih nogometašev ter predvsem odličnega trenerja Ivana Jovanovića, ki je v preteklosti dvakrat vodil tudi APOEL, s katerim je osvojil 9 lovorik.

Gate 13 so zloglasni navijači Panathinaikosa. Sestavljajo jo podskupine iz celotne Grčije in sveta. Navijaška skupina je bila uradno ustanovljena 19. 11 leta 1966 in velja za najstarejšo navijaško skupino v Grčiji. Vrata 13 na stadionu so tudi njih vhod v navijaški sektor, ki pa je bil med našim obiskom prazen, tako so bili domači navijači nameščeni v gostujočem sektorju.

V sklopu navijaške skupine deluje spletni radio. Skupina skrbno spremlja in na rednih sestankih razpravlja o delovanju, prestopih, upravi in o financah profesionalnih klubov Panathinaikosa. V sklopu navijaške skupine deluje tudi več moških in ženskih amaterskih športnih klubov, nad katerimi bdi skupina sama.

Gate 13 ima močno prijateljstvo z navijaško skupino Rapida Dunaj imenovano Ultras Rapid, Ultras Roma ter z, v naših koncih poznanimi Bad Blue Boys iz Zagreba. Po celotnih Atenah je moč zaznati njihovo prisotnost. Od velikih grafitov do enostavnih napisov številke 13.

V foto zgodbi, si lahko ogledate naše videnje zelenega dela Aten in čustva tekme prvega kroga grške Super lige, kjer je Panathinaikos z rezulatom 4:0 premagal Apollon Smyrnis, manj znan klub iz Aten in tako začel pohod proti končnemu cilju: nastopanju v evropskih pokalih.

Komentari

Vaš komentar