Najbolj tvegano je biti trener v Serie A

Premier Liga 21. Okt 202018:08 > 18:17
Harold Cunningham, Getty Images Sport

Raziskava o trenerskem stažu v klubih najboljših petih lig je pokazala za mnoge neverjeten podatek, da v Premier ligi trenerji ostajajo na položaju še enkrat dlje kot kolegi v Serie A.

Menedžerji v elitni angleški ligi so na svojih delovnih mestih varnejši kot v katerikoli drugi ligi med najmočnejšimi evropskimi ligami (Italija, Španija, Nemčija, Francija).

To je rezultat študije raziskovalne družbe “RunRepeat”, ki jo je objavil London Mirror in ki je povzročila precejšnje presenečenje nad rezultati raziskave.

Študija je bila narejena na podlagi podatkov, zbranih v zadnjem desetletju. Vključuje 815 trenerskih angažmajev v klubih angleške Premier lige, italijanske Serie A, španske Primere / La Lige, nemške Bundeslige in francoske Ligue 1.

Glede na to študijo so menedžerji v Angliji v povprečju vodili 69,4 tekme, kar je še enkrat več kot trenerji v Italiji – 34,1 tekme.

Neverjetno je dejstvo, da kar 44 trenerjem ni uspelo zdržati niti desetih tekem v italijanski Serie A.

Daleč najnevarnejši mesec za trenerje je december, ker je raziskava pokazala, da so jih običajno odpustili konec leta.

To je logično zato, ker sledi januarski prestopni rok, ko se ogroženi klubi poskušajo izogniti izpadu tako, da zamenjajo trenerja in pripeljejo nove igralce.

Če je december najbolj kritičen, potem je avgust za trenerje najbolj miren, čeprav sta takrat kluba zapustila Marcelo Bielsa (Lazio) in Stefano Pioli (Palermo), ne da bi vodila eno samo tekmo.

Avtorji raziskave priznavajo, da sta Sir Alex Ferguson in Arsene Wenger “izkrivljala” podatke in rezultate o menedžerjih v Premier ligi, ker sta v nasprotju z drugimi kolegi na svojih delovnih mestih ostala nenormalno dolgo.

Sir Alex je Manchester United vodil na kar 1033 tekmah v prvoligaški konkurenci, Wenger pa Arsenal na 828. Če sta slavna Škot in Francoz izpuščena iz statistike, imajo menedžerji Premier lige v povprečju 56,1 tekme, kar francosko Ligue 1 postavlja na prvo mesto s povprečno 58,2 tekme na trenerja.

Vsekakor se sklepa, da sta italijanska Serie A in španska La Liga v zadnjih desetletjih trenerjem zagotavljala najmanj varnosti, medtem ko so v Ligue 1 v Franciji in angleški Premier ligi klubi sorazmerno potrpežljivi do svojih trenerjev.

Analiza je pokazala tudi, da so italijanski klubi, ki jim je grozil izpad iz lige, v eni sezoni izvedli več trenerskih sprememb in da so se te spremembe večinoma končale neuspešno. Klubi iz Anglije imajo glede na to merilo boljše povprečje.

Ko gre za klube, ki se borijo za golo preživetje in tiste, ki se borijo za lovorike, je dejstvo, da klubi iz zgornjega dela lestvice odpuščajo po koncu sezone, tisti iz nevarnega območja pa se večinoma odločijo za spremembo med prvenstvom.

Emilio Andreoli/Getty Images