Pred 36. krogom v angleški PL: Pred zgodovinskim krogom v zgodovinski sezoni

Premier Liga 25. Apr 201415:19 > 15:20

London – Se pred najbolj odločilno tekmo prvenstva med Liverpoolom in Chelseajem res potijo le Liverpoolci? Kako bo svoje moštvo izbral in taktično podučil Jose Mourinho? 36.krog ne bo ponudil le odgovorov na ti dve vprašanji, pač pa še na marsikatero katero drugo. Prav res. In za nameček. Po več kot štirinajstih letih bo to prvi vikend v Premier ligi, ko na delu ne bo David Moyes.

Manchester United bo v obračuu proti Norwichu popeljal igralski veteran Ryan Giggs. Tokratni gostje na Old Traffordu so sicer še vedno dve točki nad prepadom ali tistih mest na lestvici, ki vodijo v Championship. Najverjetneje je, da bodo tam ostali le še do posladka k nedeljskemu kosilu. Namigujem na zmago zadnje uvrščenega Sunderlanda, ki se doma tedaj meri s pred-predzadnjim Cardiffom. Pravzaprav imamo ta konec tedna na sporedu dva obračuna, ki bosta zelo verjetno že sprožala histerijo. Da bo mera polna, sta na urniku eden za drugim.

Mourinho je v torek v Madridu po remiju proti Atleticu globoko zaskrbljen modroval, kako bi bilo po njegovem najbolj primerno odločilni ali pa vsaj morda-še-odločilni nastopa Chelsea v Liverpoolu prepustiti selekciji igralcev, ki na tekmah navadno sedijo za njim in ne tistim, ki tekajo pred njim. Vseeno je verjetnost za tako Mourinhovo odločitev majhna. Chelsea bi ob morebitni zmagi – ta bi bila vseeno veliko presenečenje, prav res – večjo uslugo ponudil Manchester Cityju (v nedeljo ta prihaja na južnolondonski Selhurst Park v goste h Crystal Palaceu) kot pa komur koli drugemu. V primeru poraza pa nato Chelsea ne bi bil prav daleč od vročičnega boja za končno 4. mesto in uvrstitev v Ligo prvakov za prihodnjo sezono. Seveda so možnosti, da Mourinho s svojo ekipo, ki pravzaprav niti ni čisto njegova – kot sam rad pripominja -, osvoji tudi letošnjo Ligo prvakov. Odločitev o tem, ali bo Chelsea sploh igral v letošnjem lizbonskem euro-giga finalu bo znana šele v sredo, zaključno dejanje Lige prvakov pa bo tako ali tako šele teden dni po zaključku Premier lige.

Po drugi plati pa. Če Chelseaju spodleti tako domače prvenstvo kot tudi euro naslov, bo to pomenilo, da Mourinho kake od trofej ne bi osvojil vsaj vsako drugo sezono. To bi se pripetilo prvič po krepkem desetletju. Cinično-retorična, a po svoje tudi humrona pripomba bi lahko bila: Se vam res zdi, da je Portugalec pripravljen na žrtev takih razsežnosti?

Daniel Sturridge napoveduje, da bo – v primeru če Chelseaju v nedeljo zabije gol – tega proslavljal iz srca, pa čeprav je k Liverpoolu prestopil prav iz Chesleaja. Zvin Terryjevega gležnja in posledično za nedeljo za Chelseajevega kapetana predviden počitek, bi bil lahko ključni element, ko debatiramo o končnem rezultatu velikega derbija. Zaradi nesramnega udarca s komolcem v Larssonov obraz ob senzacionalnem porazu proti Sunderlandu je bil s štirimi tekmami prepovedi nastopanja po tekmi kaznovan Ramires, ki tako v prvestvu letos ne bo več nastopil. Vse se spet vrti okrog Chelseaja, pa čeprav je pred nedeljsko tekmo morda še bolj po pritiskom Liverpool. Zanj je to čisto res tekma z oznako “postati ali morda še ne postati prvak”.

Pred vsako nedeljo pa je, ponavadi, še sobota. West Brom bi lahko končno zmagal, saj je ta konec tedna gostitelj West Hamu, ki je zadnje tri tekme izgubil. Fulham na še enem obračunu, ki je odločilen za njegovo morebitno premierligaško preživetje, gosti Hull. Na jesenskem dvoboju teh ekip je Hull zmagal s 6:0. Tak rezultat pa Hullu, takole na pamet in z malo sarkazma, uspeva vsakih 70, morda 75 let! Pa saj res. Prva tekma 36. kroga je tista med Southamptonom in Evertonom. Če na tej res zmaga Everton, potem je zažigalna vrvica že tli – in vse kar sledi, bo bombastično.

Premier liga, 36. krog:

Sobota, ob 13.45 v živo na SK 1:
Southampton – Everton

Ob 16.00:
Fulham – Hull City
Stoke City – Tottenham
Swansea – Aston Villa
WBA – Wast Ham

Ob 18.30
Manchester United – Norwich City

Nedelja, ob 13.00:
Sunderland – Cardiff City

Ob 15.05 v živo na SK 1:
Liverpool – Chelsea

Ob 17.10:
Crystal Palace – Manchester City

Ponedeljek, ob 21.00 v živo na SK 1:
Arsenal – Newcastle

Lestvica:

1. Liverpool 80 točk
2. Chelsea 75
3. Manchester City 74
4. Arsenal 70
5. Everton 69

18. Cardiff 30
19. Fulham 30
20. Sunderland 29

Author: Iz Londona Matjaž Ambrožič, Foto: Getty Images