Pred 38., to je zadnjim krogom v angleški Premier ligi: Manchester City prvi pred ciljno črto

Premier Liga 9. Maj 201417:14 > 17:15

London – Manchester City mora izgubiti in Norwich mora zmagati z 19-imi goli razlike – in potem bo spet vse obrnjeno na glavo. Je bilo za to sezono obratov vendarle dovolj?

Ponedeljkov Liverpoolov čudežni remi na Selhurst Parku je bil vseeno najbrž zadnji super-preobrat v najbolj divji sezoni Premier lige do sedaj. Suvereno domačo zmago proti West Hamu, ki se ne bori več za nič, je najverjetnejši novi angleški prvak Manchester City nakazal že v sredo, ko je v hudem nalivu v drugem polčasu zaostale tekme na domačem Etihadu povsem povozil Aston Villo. Tako so Cityjevci končno le prispeli na vrh razpredelnice, kjer so, zaradi prestavljenih srečanj, manjkali vse od prve prvenstvene faze, pravzaprav.

Liveprool v nedeljo doma pričakuje Newcastle. Ta tekma bi morala biti dostojno slovo od zvestih navijačev, ki so vse do zadnjega upali na novo zvezdico njihovega srčnega kluba. Ni se posrečilo. Vprašanje, če se bo Liverpoolu kaj podobnega ponudilo spet kmalu. Prihodnje leto jih znova čaka utrujajoča Liga prvakov. Nenastopanje v tej je, po mnenju mnogih, Liverpoolu sploh omogočalo čudovite izide in, morda še prej, najlepši, najbolj privlačni, to je napadalni igralni slog.

Chelsea
ta konec tedna brez poškodovanih Terryja in Eto’oja ter bolnega Lampada odhaja na gostovanje k že izpadlemu Cadiffu. Slednji so ne le zadnji na tabeli, pač pa so tudi ekipa, ki je med vsemi prejela največ golov doseženih s streli z glavo; le mimogrede v premislek in opozorilo, komurkoli na to že gre. Pazite torej na prekinitve!

Norwich bi moral na domači zelenici z fantazijskim rezultatom poraziti Arsenal, če bi še hotel…. Toda ne bo šlo. Sunderland je tisti, ki se je izmazal, tisti, ki je v končnici prvenstva edini našel način za prestavitev v precej višjo prestavo in posledično višjo hitrost od svojega sezonskega povprečja. Fulham se bo prav tako poslovil od Premier lige. In to po 13-ih letih. K Fulhamu v goste na zadnji dan prihaja Crystal Palace, še ena ekipa, ki si bo svojo tokratno sezono arhivirala v zlato mapo. Od avgusta do januarja se Crystal Palace ni le potapljal, pač pa se že nevarno zadiral v dno. Zadnje štiri mesece pa doživel neverjetno resnesanso, ki ga je pognala visoko nad gladino.

Bilo je noro, bilo je dramatično – sezona 2013/14 je ponudila čudovit nogometni žur. Upajmo, da se bo premierligaška vobča napetost ohranila še tudi v prihodnji sezoni, in še v vseh naslednjih.

Premier liga, 38. krog:

Nedelja, ob 16.00:

Liverpool – Newcastle (kombiniran prenos na SK 1)
Manchester City – West Ham United (kombiniran prenos na SK 1)
Cardiff – Chelsea (v živo na SK 4)
Norwich – Arsenal (v živo na SK 5)
Southampton – Manchester United (v živo na SK 6)
Tottenham – Aston Villa
Fulham – Crystal Palace
Hull – Everton
WBA – Stoke City
Sunderland – Swansea

Lestvica:
1. Manchester City 83 točk
2. Liverpool 81
3. Chelsea 79
4. Arsenal 76
5. Everton 69

18. Norwich 33
19. Fulham 31
20. Cardiff 30

Author: Iz Londona Matjaž Ambrožič, Foto: Getty Images