Boxing Day oz. Dan obdarovanja: Nogometna tradicija, stara 154 let

Premier Liga 26. Dec 201413:32 > 13:32
26. december je čas, ko se igra elitna angleška Premier liga, ko so vse tekme kroga odigrane na isti dan in ko se vsa družina zbere ter podpira svoje moštvo; bodisi pred televizijskimi sprejemniki bodisi na stadionih. T.i. Boxing Day oz. Dan obdarovanja, v Angliji pa mu rečejo tudi St. Stephens Day, je edini krog v celotni sezoni državnega prvenstva, ko pri Angleški nogometni zvezi zaobidejo pravila žreba in namensko določijo pare, ki se bodo pomerili na ta dan. Kakopak, v želji, da bi se na ta družinski praznik na tribunah zbralo čim več gledalcev, smo ponavadi priča številnim lokalnim derbijem, da navijačem ni treba na pot na dolga gostovanja. Boxing Day je tradicija povsod po Združenem kraljestvu, tudi v Walesu, na Škotskem in Severnem Irskem.


Izvor samega imena “Boxing Day” sicer ni natančno poznan, nekaj teorij pa pravi, da se je praznik razvil iz stare tradicije, ko so vojaki, ki so služili domovini, po božiču dobili en dan prosto in škatlo z darilom, da so se lahko vrnili domov k družinam. Druge teorije spet pravijo, da so imele velike ladje na krovu vedno škatlo, polno denarja, kar naj bi zagotavljajo srečno plovbo. Če je bila pot uspešna, so nato škatlo podarili cerkvi, ki je denar donirala revnim. 
Prvič pa se je na Otoku nogomet na ta dan igral leta 1860, ko sta dva najstarejša kluba ba svetu, Hallam in Sheffield, odigrala prvo medsebojno tekmo po starih pravilih, ki so nogometašev dovoljevala tudi lovljenje žoge z roko. Vrsto let so se na ta dan igrali izključno derbiji, zdaj pa gre praviloma za lokalne obračume, a ne vedno. Da derbiji na ta dan niso vselej najboljša ideja, je bilo zvezi FA dokončno jasno leta 1979, ko je bil huliganizem v Angliji v razcvetu in so na mestnem derbiju med Sheffieldom Wednesdayjom in Sheffieldom Unitedom aretirali 50 ljudi.
Doslej najbolj slaven Dan obdarovanja beležimo leta 1963, ko je na 39 tekmah v najvišjih treh angleških ligah padlo kar 157 zadetkov … Na ta dan je prvoligaš Fulham z 10:1 razbil Ipswich Town, Liverpool pa s 6:1 Stoke City. Blackburn je bil z 8:2 boljši od West Hama, Burnley pa s 6:1 od Manchestra Uniteda. Tudi letos nas čaka kar nekaj zanimivih lokalnih obračunov, med katerimi izstopa mestni derbij Chelseaja in West Hama, dveh moštev, ki sta trenutno uvrščena med najboljšo četverico.

Author: Luka Svetina, Foto: Getty Images