Pred 17. krogom v PL: Zatišje po viharju

Getty Images

Matjaž Ambrožič pred 17.krogom v Premier ligi.

Minuli konec tedna je zasnežil marsikateri premierligaški predsodek. Zdrsa v skupino poražencev, ki sta jih neslavno zabeležila Chelsea in Manchester United, sta bila najbolj vpadljiva. Kot da ne poznata zimskih gum sta delovala tudi Liverpool in Arsenal. Vsi štirje osmoljenci vtise lahko popravijo že sredi tedna. Delno lahko moči hranita le Manchester City in Tottenham. Z namenom. Ta dva se nato med seboj udarita že v soboto. 

Burnley ima lepo priložnost za novo zmago. Osmouvrščeni ima po mesecu spet možnost tri točke požeti v zaporeju zaporedno. Dejansko mora za dosego tega cilja pokončal popolnoma shiran Stoke City. Burnely lovi Tottenham in še prej zbranih 40 točk, ki zagotavljajo obstanek. Res, tako zelo uspešna sezona je za ekipo trenerja Seana Dyche. Ops. Bo, šele bo za njimi. In to prav kmalu. 

Brez zadržkov lahko obračun med Crystal Palaceom in Watfordom označimo za tekmo dveh močno razdraženih. Watford bo poskušal ponovtiti čvrsto in skoraj grobo predstavo, ki mu pred dnevi v Burnleyju tudi zaradi spleta nesrečnih okoliščin ni namenila uspeha. Palace pa mora pozabiti na dejstvo, da je njihov napadalec Christian Benteke v soboto v obračunu z Bournemouthom zmago že držal za rogove. A jo je nato z mehko izvedbo 11-metrovke v sodnikovem podaljšku zakockal. Novi obrazi in predvsem hitrejše noge, ki jih v domačo enajsterico povabil novi trener Roy Hodgson, bi naj ustvarile razliko. Nervozno bo.

Res je, da ima Huddersfield na domačih obračunih proti najboljšim skrajno toplo-hlado bilanco. Proti Tottenhamu je dočakal potop, proti Manchester United je uprizoril veličastno zmago, proti Manchester Cityju pa se je komaj pustil poraziti. Na drugi strani je Chelsea je zaspal že v soboto, ko mu je nasproti stal West Ham. Dovolj nihanja za zdaj. Chelsea bo v Huddersfieldu neusmiljen.  

Medtem ko en tone, se drugi vzpenja – napoved končnega izida pa kakopak moti dejstvo, da drugi, to je Everton, gostuje pri prvemu Newcastle Unitedu, in ne obratno.  V   domačo enajsterico se bo naj tej tekmi vrnil v zadnjih dveh mesecih poškodovani kapetan Jamaal Lascelles. Zaradi njegove odsotnosti je bila obrambna linija Newcastlea občutno mehkejša kot pa je bila na začetku sezone. 

Še bolj nepredvidljiva bo sredina tekma v Southamptonu, kjer gostuje Leicester City. Slednji s kar tremi zaporednimi zmagami zbranimi v zadnjih tednih. Southampton je v enakem obdobju zabeležil en poraz in dve skoraj zmagi, ki sta vendarle (p)ostala remija. Menim, da bo Leicester City za nov uspeh na tujem v tem primeru preveč utrujen. Southampton tekmeca sicer še ne bo ujel na tabeli, porazi pa ga vseeno lahko. 

Manchester City v Swanseaju ne pričakuje problemov, prav enako Manchester United, ki bo pred svojo publiko napadel Bournemouth. Toda. Bournemouth je marca Manchester Unitedu uspel izmakniti točko. Kaj dosti možnosti proti Tottenhamu nima niti Brighton. Enako velja za West Brom, ki bi se bo Liverpoolu izpostavil na Anfieldu.

Če se Arsenal tudi tretjič zapored svojega nasprotnika ne bo lotil že takoj na začetku, se kaj lahko ponovi scenarij, ki je pred dnevi na London Stadiumu užalostil navijače londonskih modrih. West Ham je v naletu, zatorej ga dejstvo, da je njegov zdajšnji  nasprotnik po enem porazu in nato remiju razočarani Arsenal, sploh ne gane. Nov londonski derbi bo prav gotovo ponudil silovit boj. 

Poražence v 17.krogu bo zmrazilo dvojno.