Toure: City ni več v Unitedovi senci

Premier Liga 9. Maj 201814:24 > 14:28
Michael Regan/Getty Images

Yaya Toure je v zadnjih osmih sezonah postal ikona moderne zgodovine Manchester Cityja. S sinjemodrimi je osvojil tri naslove v angleški Premier ligi, s soigralci pa se po enkrat veselil še v ligaškem pokalu in v pokalu FA. V sredo bo odigral svojo zadnjo tekmo v sinjemodrem dresu na Etihadu.

Manchester City se je legendarnemu vezistu poklonil tudi s posebnim darilom, saj po novem eno izmed igrišč v akademiji nosi njegovo ime. Na sredini tekmi proti Brightonu pa bo to ime dobil tudi del vzhodne tribune stadiona Etihad.

Yaya Toure je v druženju z novinarji razkril, da je bilo za ekipo, ki jo je okrepil leta 2010, najbolj pomembno, da se približa veličini mestnega tekmeca.

Ko sem prišel v City, je v klubu prevladovalo mnenje, da moramo na svoji poti zasenčiti United. Tudi namen mojega prestopa je bil, da se doseže prav to, a zasenčiti United je zelo težko,” je v zadnjem intervjuju za klubsko spletno stran povedal Toure.

Odkar je prestopil k sinjemodrim je odigral veliko pomembnih mestnih derbijev, najraje pa se spominja polfinalnega zadetka v pokalu FA leta 2011, ko je poskrbel za zmago svoje ekipe.

Prav ta polfinale je bil zelo pomemben na poti do uresničitve ambicioznega cilja. Takrat smo prepričali navijače in dokazali, da smo iz pravega testa. Pred tekmo sem se pogovarjal s prijateljem Riom Ferdinandom, nekdanjim zvezdnikom Uniteda. Rio je bil ob prejetem zadetku zelo jezen, zmaga pa je bila naše sporočilo, da prihaja čas Mancheter Cityja. United nam je stal na poti in morali smo ga premagati. United je v tisti sezoni osvojil ligo, zato so v polfinale vstopili zelo samozavestno,” še dodaja Toure.

Toure zelo obžaluje zadnjo sezono, ko se je zapletel v nesporazum s trenerjem Pepom Guardiolo. Zvezdnik iz Slonokoščene obale je zato odigral le 16 tekem.

Ljudje vedo, da sem bil klubu povsem predan, bil je moja prva “žena”. Tudi moja soproga je to vedela. Ko nisem igral, sem bil zelo razočaran. Po treningu sem vedno šel še v telovadnico in trdo delal,” je o težkem obdobju povedal izkušeni vezist.

Bil sem zelo žalosten. Želel sem igrati in ne sedeti na tribuni. Kljub temu pa sem se zavedal, da imamo zelo močno zasedbo. Nikoli ne morejo igrati vsi. Spomnim se trenutko iz letošnje sezone, ko je bil Aguero v življenjski formi, Gabriel Jesus pa je bil nezadovoljen, ker ni igral. Posedel sem ga za mizo in se z njim pogovoril. Trener za to ni vedel,” je o svoji vlogi v slačilnici razkril Toure.

Toure je do danes v dresu Manchester Cityja odigral 229 premierligaških obračunov in zabil 59 golov. Angleži so Barceloni zanj odšteli približno 24 milijonov funtov.