Napoved 10. kroga PL: Zastor se dokončno odpira

Premier Liga 26. Okt 201816:41 > 16:55
Twitter

10.krog je tu in predstava se lahko končno prične! Kaj je v zakulisju Premier lige ta čas najbolj vročega, najbolj žgočega, kaj je tam najbolj problematičnega?

Ta konec tedna se bodo: povečale točkovne razlike med najboljšimi petimi, ekipe iz začelja pa bodo z dodatnimi rezultatskimi prevali same sebi dokazale, da so pobegi iz nevarne cone možni, a za kaj takega potrebuješ jajca. In Manchester United kot posebno poglavje? Ta se bo še bolj zavedel, da ga tekmovalna gravitacija vleče v sivo območje, kjer se že desetletje in več naivno kobaca AC Milan ali pa še kdo izmed evropskih velikanov.

Začnimo priponedeljkovem derbiju, ki se bo odigral na precej načetem travniku stadiona Wembley. Tega so že pred časom in ga bodo še dodatno razrili ameriški NHL-ovci. V nedeljo se prav tam pomerita Jaguars iz Jacksonvillea in filadelfijski Eagles.

Pep Guardiola je potrdil, da za tekmo proti domačemu Tottenhamu igralcev ne bo izbiral tako, da bi kakega do svojih najboljši prihranil za bitke na lepših zelenicah. “Kdor je fokusiran in pripravljen, je pripravljen za vsako vrsto igralnega terena”, pravi Pep Guardiola. Njegov City je spomladi Tottenham v gosteh gladko premagal. Tudi tokrat se pričakuje enako. Nenazadnje tudi zato, ker je Manchester City v torek v Ukrajini spet zaigral sijano, napadalno in predvsem izjemno borbeno. Spursi pa so na drugi strani svojo žogico upanja o napredovanju v Ligi prvakov v Eindhovnu znova frcnili v mlako. Ok. Če se zgodi super-presenečenje, bo Tottenham pač za točko prehitel Manchester City. Bo znanstvena ali laična fantastika?

Ker se tudi od Liverpoola pričakuje, da bo že v soboto na domačem Anfieldu pošteno nabrcal Cardiff, bo torej vodilni par na premierligaški lestvici ostal točkovno zraščen. Najbrž bo res tako. In zato bo še toliko bolj zanimiv derbi, ki se bo odirgal prihodnjo nedeljo na londonskem stadionu Emirates: Arsenal-Liverpool.

Toda ostanimo še pri zadnjih oktoberskih izmenah. Arsenal v nedeljo potuje čez Temzo k Crystal Palaceu. Mestoma čudovit ali šampanjski nogomet, ki ga zmore Arsenal ter še zlasti njihov vpadljiv niz 11-ih zmag je kaj črn obet za domači Palace, ki je iz zadnjih štirih tekem potegnil le eno samcato točko.

Chelsea je na poti v Burnley, kjer vsake toliko tudi zapravi točko ali pa še več njih. Burnley je na začetku lanskega prvenstva Chelsea šokrila tudi v Londonu. Toda letošnji Burnley je slabši od svoje lanske izdaje, medtem ko je Chelsea v primerjavi z lansko sezono na vsakem obračunu precej bolj gospodovalen.

Twitter

Je potrebno navijačem Manchester Uniteda sploh ponavljati, da je Everton na svojih zadnjih treh tekmah zmagal trikrat. In da je njegov trener Marco Silva željene rezultate izbojeval s premišljenimi menjavami v zadnjih fazah teh tekem. Pri Evertonu se vse premika na bolje. Pri Manchester Unitedu pa ravno obratno. Jose Mourinho se na vse pretege trudi za zadnje neuspehe svojega moštva okriviti vse možne osebe, dejavnike, živo in mrtvo naravo, vse kar je organskega pa tudi vse anorgansko. In komaj, komaj mu uspeva. Zaenkrat še. Torkova tekma proti Juventusu je bila ena sama žalost. Na drugi strani pa so vsi trenerski prvaki iz najmočnejših štirih euro-lig iz leta 2017 ta čas brez služb. Mourinho se bo ob morebitnem neuspehu proti Evertonu edino lahko še pokril z blazino in tako počakal, da najtežje čimprej mine. Kam je zašel naš, ops, njihov United?

Med sobotnimi pari bosta gotovo zelo zanimiva obračuna Leicester-West Ham in Fulham-Bournemouth. Še posebej Fulham je po treh zaporednih porazih tisti klub, ki bi končno moral pokazati nekaj več kompaktnosti. Ob tem, da je Bournemouth kronično neugoden, saj slehernega nasprotnika pri priči lahko piči v protinapadih. Fulham pa je – to se je videlo tudi na njihovem zadnjem gostovanju v Cardiffu – obrambo tako zelo porozen, da je njihove predstave že kar mučno spremljati.

Da o Southamptonu, ki kar na štirih tekmah ni dosegel gola in Newcastle, ki zakašlja takoj ko ga kdo pogleda niti ne pišem posebej. Ja. Prav ta se tudi najdeta v soboto. Če ne bo 0:0, bo v Southamptonu cel žur.

Najprej 10.krog, takoj zatem pa že Noč čarovnic. Ok. Naj velja kar ta vrstni res. Bolje bo tako. Za vse.