Zgodba o zvestobi in ljubezni do kluba

Premier Liga 7. Dec 201811:56 > 12:01
Getty Images

Naslednja zgodba sodi v rubriko: saj ni res, pa je. 2000 tekem. Zapored - doma in v gosteh. To je neverjeten navijaški jubilej, ki ga je obeležil Derek Elston, 68-letni navijač angleškega četrtoligaša Swindon Town.

Derek Elston že nekaj let uživa v zasluženem pokoju, potem ko si je celotno življenje vsakodnevni kruh služil kot avtoelektričar. Nedeljska tekma med njegovim Swindonom proti šestoligašu Wokingu v okviru Pokala FA je bila že zaporedna tekma številka 2000 (!), ki jo je spremljal v zadnjih 37 letih.

Zadnjič je tekmo svojega ljubljenega kluba izpustil 5. decembra leta 1981, nato pa se je začela neverjetna serije, ki se, kot sam pravi, ne bo končala tako hitro. Elstonu gre verjeti na besedo, nenazadnje je pred leti celo preložil operacijo kolena, da bi lahko v živo stiskal pesti za svoje ljubljence.

V celotni zgodbi je še kako zanimiv podatek, da Elston nikoli v življenju sploh ni živel v Swindonu, temveč v Northamptonu, kar pomeni, da je moral za ogled vsake domače tekme prevoziti več kot 200 kilometrov. Kje so potem takem gostujoče tekme …

Moja družina je imela prijatelje, ki so živeli v Chiseldonu, južno od Swindona. Mene so od nekdaj zanimali vlaki, ker je bil Swindon glavni na tem delu železnice, sem izbral njih,” je razloge za svojo ljubezen razkril Elston in nadaljeval: “Prva tekma, na katero sem odšel, je bila odigrana leta 1967. Če se dobro spominjam, sem na teden zaslužil štiri funte in pol, takrat sem opravljal prakso.”

V tej resnično dolgi dobi je Swindon preživaljal lepe pa tudi manj lepe trenutke. Elston je bil na Wembleyju šestkrat priča napredovanju Swindona v višji rang, v sedmih primerih pa je bil priča tudi izpadu. Nemalokrat je v razočaranju sam sebi dejal, da bo prenehal z obiskovanjem tekem.

https://twitter.com/188BET/status/1070299558108913666

A iz te moke ni bilo kruha. Ljubezen je bila enostavno premočna. Ob prvenstvenih in pokalnih tekmah v Angliji si je ogledal tudi nekaj obračunov Swindona v Evropi, ko je v angleško-italijanskem pokalu gostoval v Ascoliju in Venezii. “Nikoli ni bilo govora o tem, da to moram narediti, enostavno se je zgodilo. Tudi sedaj to pčnem. Dvakrat na teden grem na nogometno tekmo,” je dejal Elston, ki je od kluba za svojo zvestobo dobil tudi simbolična darila.

Sam Elston je odvrnil, da je bila zanj največja nagrada to, da je imel privilegij gledati svoj Swindon v prvi sezoni Premier lige (1992/93) pod vodstvom legendarnega Glenna Hoddlea. Na Elstonovo žalost je bila to tudi edina sezona, ki jo je Swindon preživel v najvišjem rangu angleškega nogometa.