"Prazne tribune in minus točke, to je prava kazen."

Premier Liga 12. Feb 201918:28 > 18:49
Justin Setterfield/Getty Images

Napadalec West Ham Uniteda Michail Antonio je predstavil zanimiv predllog za odpravo rasizma na tribunah med tekmami Premier lige. Po njegovem mnenju bi morali klubi ob rasističnih vzklikih navijačev izgubiti točke in naslednje tekme igrati pred praznimi tribunami.

Zadnji v vrsti nogometašev, ki so bili žrtve rasističnih opazk v Premier ligi, je napadalec Liverpoola Mohamed Salah. Egipčana so žalili navijači West Hama, klub pa je hitro našel osebo, ki je odgovorna za žaljivke. “Navijač” kladiv bo dobil doživljenjsko prepoved obiska tekem, primer pa obravnava tudi policija.

Član West Hama Michail Antonio je prepričan, da bi se dalo narediti še več.

Najti samo krivca in mu dati doživljenjsko prepoved obiska tekem ne pomeni ničesar. Nihče ne bo izvedel, kdo je to bil. Morali bi ga znova poslati na stadion. Ko klub igra brez navijačev in izgubi točke, se znajde v težavah. Takrat se bodo tudi prijatelji in znanci obrnili proti osebi, ki vse to zakuha. Krivično je, ker UEFA in FA nista dovolj strogi ob rasističnih izpadih. To bi se lahko uredilo že v naslednji sezoni, ali pa šele čez deset let. Če bodo iskali druge rešitve in težave ne bodo rešili pri izvoru, pa se vse lahko vleče več generacij,” meni Antonio.

UEFA ima sicer v pravilih zapisano, da se vsako rasistično in diskriminatorno obnašanje navijačev kaznuje z odvzemom točk ali z zaprtjem dela tribun, v najhujšem primeru pa tudi celotnega stadiona. Jasno je zapisano tudi, da so za vse neljube dogodke odgovorni klubi.