Spremembe u PL: VAR, igra z roko in rumeni kartoni

Premier Liga 23. Maj 20196:14 > 6:17
Ian Walton/Getty Images

Sezona Premier lige 2018/19 se je končala 12. maja. Manchester City je ubranil naslov prvaka, v Championship pa so se preselili Cardiff, Fulham in Huddersfield. V sezoni 2019/2020 pa nas čakajo številne spremembe v pravilniku. Je to prihodnost nogometa?

Poletni prestopni rok se je za angleške klube že začel, 13. junija pa bomo dobili razpored tekem za sezono 2019/2020 v Premier ligi, ki se začne 10. avgusta.

Novi igralci, novi klubi in novi trenerji – to je nekaj povsem običajnega v vseh ligah na svetu. Naslednja sezona v Premier ligi pa bo vseeno prinesla številne in pomembne spremembe.

– Pravilo, ki bo v naslednji sezoni veljalo v vseh svetovnih ligah, se nanaša na igranje z roko v kazenskem prostoru. Vsak kontakt roke igralca z žogo, ne glede na položaj roke ali namen, bo pomenil izvajanje enajstmetrovke nasprotnika.

– Pri izvajanju prostih strelov ekipa, ki bo imela priložnost, ne bo smela imeti svojih nogometašev v naprotnikovem živem zidu. Nogometaši ekipe, ki bo izvajala prosti strel, bodo morali biti od zidu oddaljeni vsaj en meter.

– Ob izvajanju 11-metrovk bo vratar moral vsaj z eno nogo stati na golovi črti, obenem pa pred izvajanjem ne bo več smel priti do bele točke, kjer je igralec nasprotnega moštva.

– Trenerji bodo kaznovani na isti način kot igralci, sodniki pa bodo lahko vseh članom trenerske ekipe na klopi pokazali rumeni ali rdeči karton.

Ob menjavi nogometašev bo moral igralec, ki je zamenjan, igrišče zapustiti na najbližji točki, kjer je linija za avt. Tako se bodo sodniki lotili zavlačevanja.

V Premier ligi pa bomo v sezoni 2019/2020 dobili tudi pomoč sistema VAR.