Pred 19. krogom v PL: Na robu srečnega pa zdravega

Premier Liga 30. Dec 201612:17 > 12:28
Getty Images

V izogib časovni ali koledarski zmedi najprej pojasnilo. Devetnajsti krog se bo raztezal čez tri dni. Začne se v petek, največ premierligaškega prometa bo v soboto, pa čeprav je silvestrovo.

sportklub

Zadnji dve tekmi bosta v nedeljo, pa čeprav bomo tedaj že v novem letu. Dvajseti krog, ki sledi, pa bo nato že v naslednjih treh dnevih, začenši z 2. januarjem.

Hull City in Everton se bosta pomerila prva, že v petek zvečer. Pred dnevi proti Manchester Cityju Hull ni igral slabo. Še več. Tri četrtine tekme so domači, čeprav uvrščeni na dno tabele, favorita prav zabavno nervirali. Everton je istočasno zmagoval v gosteh pri prvaku Leicester Cityju. Iz tega sledi, da je zmerni optimizem, da bo to srečanje najmanj gledljivo, če ne karzelo živahno, povsem na mestu.

Veliki derbi kroga bo v soboto pozno popoldne, ko na Anfield zavije postava Pepa Guardiole. Liverpool naj bi bil zaradi odsotnosti poškodovanih Phillipea Coutinha in Joela Matipa načeloma manj poskočen, kot je bil, na primer, ob bliskoviti zmagi septembra na Stamford Bridgeu. Toda tista glorija Kloppovih rdečih je res že zgodovina. Vseeno pa ostaja, da Liverpool v tem prvenstvu, v nasprotju z Manchester Cityjem, derbijev ne izgublja. Uspeh sinje modrih bi bil res zaznaven. Jurgen Klopp in Pep Guardiola sta se kot trenerja dortmundske Borussie in muenchenskega Bayerna v letih 2013-2015 pomerila osemkrat, ob tem, da remijev na tistih tekmah ni bilo, vsak od njiju pa je zabeležil po štiri zmage.

Vodilni Chelsea prav tako v soboto, a že prej gosti Stoke City, ki na Stamford Bridgeu ni zmagal vse od leta 1976. V veliko dramo se lahko razvije spopad med Leicester Cityjem in West Hamom. Prvi si, kot omenjano že prej, zdaj doma dovolijo celo poraze, drugi poskočno kujejo zmage v gosteh.

https://youtube.com/watch?v=qgcQzoa4C_c

West Ham je na zadnjih treh zaporednih ligaških šihtih zmagal, Manchester United je na štirih. Na Old Trafford je Jose Mourinho povabil mini Mourinha, to je nadimek Aitorja Karanke, Portugalčevega pomočnika pri madridskem Realu. Middlesbrough je bil v gosteh uspešen po enkrat mesečno. Oktobra je presenetljivo remiziral v Londonu proti Arsenalu, novembra v Leicesterju, decemberski trik pa je morda prihranil prav za zadnje popoldne v letu.

Razumljivo velike apetite imata po zadnji izkušnjah kot poraženca tudi domača Southampton in Swansea City, ki bosta gostila West Brom in Bournemouth. Ob tem, da si tako West Brom kot tudi Bournemouth veselega decembra najbrž ne želita skleniti s tretjim zaporednim žalostnim pogledm v tla. Swansea City je brez prvega trenerja. Odstavljenega Boba Bradleyja bo začasno nadomestil njegov pomočnik Alan Curtis.

Brezpogojno nevrotično tudi na obračunu med Burnleyjem in Sunderladom. Burnley je na domačem Turf Mooru zelo agresiven in zato rezultatsko prepričljiv, pa čeprav večinoma niza minimalne zmage. Do sedaj je Burnley pred svojimi navijači pokleklnil edino proti Arsenalu, Manchester Cityju in na prvi dan lige proti Swansea Cityju. Sunderland je zaenkrat še vedno med trojico, ki ji je ob koncu prvenstva namenjen izpad. Za Crystal Palaceom, ki je na lestvici mesto nad njim zaostaja za dve točki. To bi lahko bila naša velika priložnost, si pravi trener Sunderlanda David Moyes: “Beg iz brezna se mora začeti zdaj!”

Še posebej zato, ker v nedeljo Crystal Palace gostuje pri Arsenalu. Na tej tekmi bo gostujoče zagrizenosti v zagotovo v izobilju. Zdi se, da ima Arsenal zelo zahtevno nalogo, morda celo težjo kot pa jo bom imel dve uri in pol pred tem Tottenham v Watfordu.

Pa srečno in zdravo ter veselo 2017!

Premier liga, 19. krog:

Ob 21:00 v živo na SK 1:
Hull City – Everton

Sobota, ob 16:00:
Chelsea – Stoke (v živo na SK 1)
Leicester – West Ham
Manchester United – Middlesbrough
Southampton – WBA
Burnley – Sunderland
Swansea – Bournemouth

Ob 18:30 v živo na SK 1:
Liverpool – Manchester City

Nedelja, ob 14:30 v živo na SK 1:
Watford – Tottenham

Ob 17:00 v živo na SK 1:
Arsenal – Crystal Palace

Lestvica:
1. Chelsea 46 točk
2. Liverpool 40
3. Manchester City 39
4. Arsenal 37
5. Tottenham 36
6. Manchester United 33

18. Sunderland 14
19. Swansea 12
20. Hull City 12