Pred 13. krogom v angleški PL: Manchester United vžgal svojo turbino

Premier Liga 29. Nov 201314:55 > 14:55

London – Derbi kroga bo nedeljski obračun največjih poražencev minulega konca tedna in velikih zmagovalcev srede tedna.

Spursi so na gostovanju proti Manchester Cityju v prejšnjem ligaškem nastopu povsem pokleknili. Grdo so izgubili. Resda so si v čertrtek z zmago v Evropski ligi ne le zagotovili oziroma le še potrdili napredovanje v tem tekmovanju, vseeno pa je njihov nedeljski nasprotnik potrdil isto v precej močnejši in zahtevnejši Ligi prvakov. Še več. Manchester United je z zmago v Leverkusenu (0:5) postavil rekord v višini ali pa kar visokosti zmage na tujem v tem elitnem pokalnem krožku.

Kaj sledi? Nič kaj posebej obetajočega za Tottenham, ki proti težjim nasprotnikom nima kaj dosti možnosti. Res? Pred tedni se je izkazalo, da celo proti Newcastleu in še prej proti West Hamu, Spursi ne zmorej priti daleč. Tja na 18 metrov pred nasprotnikov gol že še. Potem pa se obleganje vrat – še zlasti moštev, ki gostujejo na White Hart Laneu – prepogosto zaključi z zapravljeno žogo ali pač neučinkovitom strelom. Od 71-ih zadnjih (zdaj naj odštejemo tiste iz 11-ih metrov) so jih v mrežno spravili – koliko že? Nič. Prvenstveno seveda. Prvenstveno torej gledano, šteto, projecirano, statistično vknjiženo – še vedno: nič! Zdaj pa si lahko le mislimo, kako jih bodo pomljackali Rooney, Kagawa, Valencia, Nani & Co. Rdeči vragi na londonskem severovzhodu niso izgubili že 12 zaporednih let. Toda. Nekatere stare babe z bradavico na nosu in z metlo parkirano v kotu pravijo, da se na 12 let vse skupaj ponovi. Je kdo sanja tak scenarij?

Manchester City, čeprav doma, nima lahkega dela. Prihaja neugodni, a vednar premalo konsistentni Swansea. Chelsea naj bo enako skrajno resen, medtem ko snuje taktiko za obračun proti Southamptonu. Kako se bosta razpletli tekmi-nepredvidljivki v zadnjem času (skoraj) konstantnih poražencev, to je parov West Ham Fulham ter Norwich Crystal Palace. Pri čemer je res, da je ekipa Crystal Palacea minuli vikend na tujem presenetila najprej samo sebe, nato pa še Hull. Liverpool tokrat zavija naravnost v Hull. Najbrž mu obržati se na 2. mestu tabele vseeno ne bo tako zelo težko.

Vodilni Arsenal gre na obisk h Cardiffu. To bo čudovita tekma, saj zna Cardiff tudi v najtežjih trenutkih razpreti krila in malodane poleteti. ManCity je pred meseci celo preletel, nazadnje je ManUnitedu (spet v zadnjih minutah) v letu odgriznil zmago oziroma 2 točki.

Silovito se bo tekalo in po potrebi tudi slepo brcalo na obračunu med “tako prikupno zmedeno” Aston Villo in razbesnjenim Sunderlandom. Tako se zdi, da ima Everton doma proti Stoke še najležje delo med vsemi. Stoke pa v vratih Asmirja Begovića, permanentno najboljšega golmana v Premier ligi. Pa smo spet točno tam, ker ponavljajo: Vem edino to, da nič ne vem! Kje je že to? V Premier ligi, ja, prav tam!

Premier liga, 13. krog:

Sobota, ob 16.00:
Aston Villa – Sunderland
Cardiff City – Arsenal (v živo na SK 1)
Everton – Stoke City
Norwich City – Crystal Palace
West Ham – Fulham

Ob 18.30 v živo na SK 2:
Newcastle – WBA

Nedelja, ob 13.00 v živo na SK 1:
Tottenham – Manchester United

Ob 15.05 v živo na SK 1:
Hull City – Liverpool

Ob 17.10:

Chelsea – Southampton (v živo na SK 1)
Manchester City – Swansea City (v živo na SK 2)

Lestvica:
1. Arsenal 28 točk

2. Liverpool 24
3. Chelsea 24
4. Manchester City 22
5. Southampton 22
6. Manchester United 21

18. Fulham 10
19. Crystal Palace 7
20. Sunderland 7

Author: Iz Londona Matjaž Ambrožič, Foto: Getty Images