Nova drama, štirje podaljški in finale EP za Hrvaško!

Premier Liga 24. Jan 202020:11 > 20:12
Martin Rose/Bongarts/Getty Images

Rokometna reprezentanca Hrvaške je po štirih podaljških prišla do finala evropskega prvenstva. Norvežane so premagali z 29:28.

Reprezentanca Hrvaške se je uvrstila v finale Evropskega prvenstva potem, ko so po veliki borbi in štirih podaljškov z 29:28 premagali Norveško. 

Hrvati so na začetku srečanja z gibljivo in agresivno obrambo 5-1 dobro onemogočali Norveške napade. Dodatno težavo za jim je povzročal hrvaški vratar Marin Šego. Po eni izmed njegovih obramb je Zlatko Horvat iz protinapada zabil za 9:6. Do odmora so Hrvati uspeli zadržati prednost. Pred koncem prvega polčasa je svoj peti zadetek dosegel Marić in rezultat je bil 12:10.

Hrvati so drugi polčas nadaljevali tako kot so ga zaključili in povedli s 15:12. Imeli so celo napad za +4 ampak so ga zapravili. Sledila je kazen. Norvežani so z golom Eivinda Tangenga v 40. minuti izenačili na 15:15. Hrvaški selektor Lino Červar je moral vzeti minuto odmora. Tudi po odmoru pa se Norvežani niso ustavili. Sagosen je iz sedemtrovke Norveško prvič popeljal v vodstvo (17:16). 

Nato so Hrvati vendarle vnovič vzpostavili ravnotežje. Dva zadetka Duvnjaka in zadetek Vlada Matanovića sta pomenila, da so v 45. minuti znova povedli (19:17). Sagosen je v 49. minuti izenačil na 19:19. Sledila je tesna končnica v kateri si ekipi nista uspeli priboriti izdatnejše prednosti. Po rednem delu je bilo 23:23 in sledil je podaljšek.

Prvi podaljšek je z golom odprl Duvnjak. Toda Sagosen mu je na drugi strani hitro odgovoril. Izid prvega dela podaljška je bil 24:24. V drugem delu so Norvežani povedli (26:25) in imeli napad za finale, ki pa so ga zapravlili. Na drugi strani je Marić po podaji Duvnjaka v zadnji sekundi izsilil sedemmetrovko. Uspešno jo je izvedel Duvnjak in izenačil na 26:26. 

V drugem podaljšku je odločitev padla štiri sekunde pred koncem, ko je Musa na šestmetrski črti ujel podajo, ki mu jo je namenil Igor Karačić. Musa je zadel za 29:28 in Hrvate popeljal v veliki finale. Igralec tekme je postal Duvnjak, ki je dosegel 8 golov. Na drugi strani je Sagosen prispeval 10 zadetkov.