FA gre v boj proti psihoaktivnim substancam

Premier Liga 10. Feb 201718:16 > 18:18
Getty Images Sport, Michael Regan

Sodeč na izjavo za javnost Angleške nogometne zveze FA so v zadnjih štirih sezonah 13 profesionalnih nogometašev v Premier ligi zalotili, da so uživali psihoaktivne snovi. Najpogojstejša je bila raba substanc, kot so marihuana, kokain, amfetamin in ekstazi.

Zaradi novodostopnih podatkov angleška nogometna zveza že razmišlja o strožjem nadzoru, saj naj bi v naslednji sezoni izvedla 5000 testiranj za nogometaše neposredno po tekmi. Za primerjavo, so jih lani izvedli 2442.

Zadnji v nizu prekrškov je primer napadalca Saida Berahina, ki je pred začetkom letošnje sezone iz West Bromwich Albiona prestopil v Stoke City za 14 milijonov evrov. Ker je septembra Berahino “padel” na testu, so ga suspendirali za osem tednu, o čemer pa javnost ni bila obveščena.

Namesto ostrih kazni vodilni možje v angleškem nogometu predlagajo, da se prestopnkom omogoči ustrezna pomoč, da se situacija ne ponovi več. FA tako predlaga obvezne javne diskusije, na katerih bi morali sodelovali nogometaši prestopniki in razkriti javnosti, kaj jih je pripeljalo do uživanja drog, poroča nemški časnik Welt.