D. Obrez vas vabi v družbo PL: Že prvi teden bo atomski

Premier Liga 17. Jun 202012:08 > 12:39
Helena Kermelj

Po 100-dnevnem premoru se na Sportklub vrača angleška Premier liga. Pred nadaljevanjem sezone 2019/2020 smo se pogovarjali z našim komentatorjem in strokovnjakom za otoški nogomet Dejanom Obrezom.

Kaj si počel v času, ko ni bilo angleške Premier lige?

V tem času sem v bistvu spremljal drugo Premier ligo, belorusko. (smeh) Z njo smo se v času, ko ni bilo vrhunskega nogometa, vsi tolažili. Sicer pa sem bil v glavnem doma z družino. Posvečali smo se stvarem, za katere v običajnih razmerah ni toliko časa.

Po dolgem premoru Liverpool dobiva priložnost za prvi naslov po 30 letih. Kdaj misliš, da bodo redsi potrdili prvo mesto?

To se sicer lahko zgodi že konec tega tedna, če bi Manchester City izgubil proti Arsenalu in bi Liverpool dobil Merseyside derbi, ampak mislim, da to ni najbolj realno. Se bo pa to po moje zgodilo v tistem drugem oz. tretjem krogu po ponovnem začetku premierligaškega tekmovanja.

Kaj meniš, da ta premierni Liverpoolov naslov v Premier ligi pomeni navijačem, klubu in mestu?

Ogromno. Mislim, da z besedami tega ne gre opisati. To velja tudi za bolečino, ki so jo v zadnjih 30 letih občutili navijači Liverpoola, ki so bili v tem času deležni številnih zbadanj. Je pa neverjetno, da bo Liverpool v tej sezoni končno osvojil naslov in da bodo to storili zelo zanesljivo, navijači redsov pa bodo spet prikrajšani. Tokrat za slavje ob naslovu. Zaradi izrednih razmer namreč ne bo proslave, ki bi ji bili sicer priča. Vsekakor bo čez nekaj časa sledila prava proslava, tudi sam naslov pa bo ne glede na trenutno stanje poskrbel za neverjetno zadovoljstvo vseh navijačev Liverpoola po 30 letih suše.

Vroče bo tudi v boju za obstanek in jasno v boju za ligo prvakov. Koga bi izpostavil za zmagovalca “koronapremora”?

Boj za ligo prvakov in tudi za obstanek bo neizprosen. Za ligo prvakov bo vse še bolj napeto, ker se verjetno za uvrstitev v elitno tekmovanje ponuja še peto mesto, saj bo kazen Manchester Cityja za naslednjo sezono skoraj zagotovo ostala. Tukaj bo potrebno počakati na odločitev CAS-a. Kar se tiče vprašanja, kdo bi lahko bil zmagovalec te koronakrize, pa bi ob Unitedu, ki je znova dobil Rashforda, Pogbaja in še nekateri, izpostavil še Tottenham. Slednji je morda v še boljši situaciji, saj so bili spursi že povsem odpisani. Bili so brez Kana in Sona ter še nekaterih pomembnih posameznikov, ki se zdaj vračajo. Mislim, da bo Tottenham vsekakor napadel iz ozadja in lovil mesta, ki še vodijo v Evropo.

Po dolgem premoru je forma vseh zvezdnikov vprašljiva. Kakšno igro lahko pričakujejo gledalci?

Tega ne ve nihče, saj se zdi, da se je pritisnila tipka reset (ponovni zagon). Vse bo šlo od ničle, od prej ostajajo le točke. Nekateri imajo posledično prednost, drugi pa so v zaostanku. Ampak kar se tiče same igre in forme, pa sem prepričan, da so vsi v negotovosti in da čakajo na te prve tekme, da bodo lahko vse skupaj realno ocenili. Vemo, da pripravljenost še zdaleč ne bo na tistem najvišjem nivoju, ritem v angleški Premier ligi je bil sicer že prej neizprosen, ampak po takšnem premoru in v tako napornem prvenstvu, ko si težke tekme sledijo praktično na tri dni, bo zelo pomembna predvsem dolga klop. Tudi v Angliji bodo trenerji imeli na voljo pet zamenjav, kar bi lahko bilo odločilno v boju za končna mesta. O sami formi pa trenutno res ne moremo ugibati. Mislim, da tudi trenerji in igralci sami ne vedo, kaj pričakovati. Vsi so odigrali nekaj prijateljskih tekem, ki so bile specifične. Ni bilo konstantnosti, kar pa je zanimivo, pa je tudi to, kako so nekateri klubi skrivali rezultate. To je za Anglijo zelo neobičajno.

Katere tekme boš prenašal ta konec tedna?

Ta teden bo atomski. Začenjamo danes zvečer, ko nas čaka derbi med Manchester Cityjem in Arsenalom. Jasno vsi vabljeni ob 21.15 v našo družbo na Sportklub 1. V petek se bomo nato družili ob derbiju Tottenham – Manchester United, v nedeljo zvečer pa sledi še Merseyside derbi med Evertonom in Liverpoolom. Mislim, da si lepšega uvoda v ta pokorona čas nismo mogli niti zamisliti.

Povezano