Cantona: Ja, žal mi je, ker ga nisem udaril močneje

Premier Liga 24. Feb 201710:27 > 10:33
Foto: Getty Images

Grozilo mu je tri leta in pol zapora, kjer na koncu ni končal, vendar bil suspendiran za devet mesecev. Eric Cantona je v karieri zabil številne evrogole, toda zapomnili si ga bomo predvsem po legendarnem kung-fu vložku.

V času igranja za Auxerre je Eric Cantona nasprotnikom lomil hrbtenice z norimi preigravanji pa tudi grobimi štarti, za katere bi si občasno zaslužil tudi zaporno kazen.

No, dogodek, po katerem je ostal v spominu nogometnih navdušencev, se je zgodil 22. januarja leta 1995, ko je z Manchester Unitedom gostoval na Selhurst Parku pri Crystal Palaceu. Cantona je bil izključen zaradi ostrega prekrška nad domačim branilcem Richardom Shawom. Medtem ko je zapuščal igrišče, so mu domači navijači namenili nemalo “lepih” besed. Eden izmed njih, MatthewSimmons, je šel še korak dlje. Da bi ga Cantona zagotovo slišal, je prišel povsem ob rob igrišča. Iz njegovih ust je prišlo vse, kar mu je v tistem trenutku padlo na pamet, pri tem pa na svojo nesrečo ob živce spravil jeznega Cantonaja. Znameniti kung-fu, ki je sledil, je danes s posebnimi črkami zapisan v zgodovino otoškega nogometa in še vedno razvnema strasti.

Cantonju je grozila celo zaporna kazen, vendar jo je na koncu odnesel z devetmesečnim suspenzom in 120 urami družbeno koristnega dela. “Moral bi ga udariti močneje. Za nič mi ni žal. Pravzaprav mi je žal, moral bi ga močneje udariti. To sem že dejal. Res je bil dober občutek. Nekaj sem se naučil od tega, mislim, da se je tudi Simmons,” meni Francoz, ki je po koncu nogometne kariere nove izzive našel na filmskem platnu: “Začel sem se ukvarjati z igranjem, ker potrebujem adrenalin. Ko igraš dvakrat tedensko, je to kot droga. Zato je veliko nekdanjih igralcev depresivnih. V hiši nimam trofej in medalj. Nič kar bi bilo povezano z nogometom. V tistem času sem užival, vendar ni preveč dobro živeti v preteklosti.”