Pred 30. krogom v PL: Z vso silo naprej

Premier Liga 31. Mar 201712:55 > 13:04
Getty Images

Tridesetka zagotavlja spektakle. Brez pretiravanj. Dejansko sledi nekaj ključnih obračunov. Če zmaga vodilni, bo zelo verjetno že prvak. Če izgubil zadnji, bo ta zelo verjetno že dokončno odpisan.

Toda zelo realni so tudi novi padci velikih slavnih in pretežno rdečih. Če se londonskim topničarjem na derbiju kroga proti sinjemodrim s tretjega mesta znova ponesreči, bo panika v prestolnici nepopisna. Silno razočaranje bi lahko prevzelo tudi rdeči del Liverpoola, kajti tamkajšnji modri so vse bolj nevarni. Še več. Premierligaška vročica se bo zavlekla do srede prihodnjega tedna. Zato je globok vdih prav na tej točki obvezen.

Liverpool bo brez poškodovanega Adama Lallane, Everton brez nesrečnega Seamusa Colemana. Odsotnost angleškega in irskega reprezentančnega asa nista le spremljajoči tračariji, saj je kreativnost prvega in napadalna motiviranost drugega obema liverpoolskima tekmecma v zadnjih tednih dodajala veliko poleta in ostrine. Everton je še vedno na zmagovalnem pohodu, kajti v zadnjih dvanajstih ligaških tekmah je izgubil le proti Tottenhamu, ko je zaspal v prvem polčasu. Sicer mlati vse pred sabo. Liverpool je žilav, toda občasno manj prepričljiv, kot bi od Kloppove čete pričakovali da bo. Kaj bo prinesel faktor trinajstice? Namreč, Everton na zadnjih dvanajstih sosedskih spopadih ni zabeležil zmage.

Po divjem uvodu v 30. krog bo Chelsea gostil Crystal Palace, ki je na zadnjih treh tekmah zmagal. Še vedno pa so možnosti, da bi gostje na stadionu Stamford Bridge povedli prvi, majhne. Palaceovci zadetka v prvem polčasu niso uspeli doseči že na zadnjih enaindvajsetih prvenstvenih tekmah. Toda Crystal Palace je podobno kot nekoč QPR za favorizirani Chelsea lahko tudi kar nerodna kost za glodanje.

Drugouvrščeni Tottenham je na poti v Burnley, kjer po grbi dobivajo vsi po vrsti. Zanimivost, ki oklepa to srečanje je ta, da je Burnley šesti najboljši med vsemi, ko gre za uspehe na domačem travniku, Tottenham pa je šesti najbolj uspešen v ligi, ko seštevamo točke zbrane na gostovanjih.

Zaradi poškodb in kazni zelo zdesetkani Manchester United doma pričakuje neugodni West Bromwich, ki pa na lestvici ob vsakršnem izid ne bo niti napredoval niti nazadoval. Jose Mourinho je pred to tekmo moledoval, češ, da imajo veliki klubi po reprezentančnih odmorih števile igralce utrujene potovanj in naporov v državnih dresih. Takih je pri Manchester Unitedu 13, pri West Bromwichu pa ne dosti manj – 10. Morda je Mourinho želel skrito poudariti, da je West Bromwich velik klub, ki se ga je treba bati. Pa ja ne, Jose?

Leicester City se bo na tekmi proti Stoke Cityju pognal še za svojo četrto zaporedno zmago, medtem ko bi zbranost in nekaj srečena domači strani na tekmi v Hullu gostujočemu West Hamu lahko prizadejalo četrti zaporedni poraz!

Sunderland mora zmagati v Watfordu, če se želi na kratko znebiti nočne more. Tudi na tej tekmi so vsi trije rezultatski tipi povsem možni.

Sobotni spored bo sklenil še en derbi, to je tisti južno-obalni. Soutnampton, ki je kljub dobim igram v zadnjih desetih nastopih doživel kar sedem porazov, pričakuje Bournemouth. Moštvi sta trenutno sosedi tudi na tabeli.

Swansea City bi z zmago nad obubožanim Middlesbroughjem naredil izjemen korak pri reševanju premierligaškega statusa. To srečanje, ki je upravičeno označeno kot 6-točkovnik, bo že v sredo dobilo smiselni podaljšek, kajti Middlesborugh tedaj gostuje ravno v Hullu. Prava kriminalka, kaj?

In naposled, Manchester City pristaja na Emiratih. Ravno ob pravem času. Guardiolina ekipa potrebuje veliko, zaznavno zmago in v zadnjem mesecu hudo razočaran Arsenal se ponuja kot idealna žrtev. Topničarji so bili na lestvici na začetku aprila tako nizko kot so zdaj v času 21-letnega režima Arsenea Wengerja samo enkrat! Brrrrrrrrr.