Pred 20. krogom v PL: Z zaletom v drugi del prvenstva

Premier Liga 31. Dec 201315:15 > 15:16

London – Začenja se že drugi del dirke za angleškega nogometnega prvaka. Kdaj pa? Še predno se bo občestvo zavedlo, da smo že kompletno v novem koledarskem letu. Komplet desetih tekem na prvega leta dan bo praznično očarljiv, vseeno pa ne posebej usoden za vrh razpredelnice. Vse drugače je na njenem repu, saj se zdi, da so sebate o tem, kdo bo maja izpadel in kdo ne, vsaj tja do marca obsojene na eksistenčno ničnost. Nihče ne ve, kaj se bo zgodilo. Se motim?

Vodilni Arsenal bo prav to zagotovo tudi še v prvi tretjini januarja, saj ni pričakovati, da bi zapravil priložnost osvojiti nove tri točke ali sorazmerno rutinsko pospraviti gostujoči Cardiff. Negotova in skrajno nerutinska pa mora biti istočasna predstava na drugem koncu britanske prestolnice, saj se na Craven Cottageu dobita domači Fulham in West Ham. 18. in 19. na lestvici sta se v prvem prvenstvenem delu srečala 30. novembra, ko je na Upoton Parku zmagal West Ham. Bilo je 3:0. In to je tudi zadnja zmaga West Hama. Na njihovem računu sta tej sledila dva remija in štirje porazi. Fulham ima tudi osupljivo in obenem strašljivo bilanco. V zadnjih desetih tekmah je kar osemkrat izgubil in dvakrat slavil. Fulham ni domač z remiji.

Težaven za napovedovanje je tudi obračun med Crystal Palaceom in Norwichem. Sploh Norwich je na nitki. Pravzaprav njegov trener Chris Hughton. Če zmagajo domači, bodo točkovno ujeli nasprotnika in na začudenje marsikoga že kar resno zakorakali proti sredi razpredelnice, kjer južnolondonskega kluba še pred tedni ni pričakoval niti največji optimist iz njihovih navijaških vrst. Sunderland proti Aston Villi! To je šele zaznamek, ki vse gorečneže iz globalne nogometne vasi sili, da se primejo za glavo. Villa je po štirih zaporednih porazih v soboto vendarle zmencala remi s Swanseajem, zadnji Sunderland pa v zadnjih štirih krogih ni izgubil.  Ne posebej ležernega obračuna ne pričakujeta niti tretji Chelsea, ki gostuje v Southamptonu, prav tako ne drugi na tabeli Manchester City, ki bo že zgodaj popoldne nove tri točke skušal priigrati v Swanseaju.  Igralni tempo, ki ga zapoveduje tradicionalna premierligaška božično-novoletna nogometna mrzlica, bo grožnja za nove poškodbe. V nedeljskem derbiju med Chesleajem in Liverpoolom so štirje prvopostavneži (Sakho, Allen, Ivanović in Lampard) z igrišča odšepali v nekaj tedensko bolniško. Liverpool doma pričakuje (od veličastne zmage nad Fulhamom z 6:0) razvnet Hull. Gostje nimajo poškodovanih!

Poslastica kroga pa bo nedvomno spopad dveh glasnih razočaranj prvega dela sezone, to je – za nameček točkovno poravnanih – Manchester Uniteda in Tottenhama. Londončani so lani na Old Traffordu celo zmagali. V nedeljo so bili doma proti Stoke zelo razpoloženi, predvsem na krilih izjemne predstave Paulinha, ki bo zaradi poškodbe na žalost zdaj odsoten. Manchester United pa? Zanje je tekmovalna faza januar-februar vedno plodna in donosna, v primeru letošnjega prvenstva pa bi morala biti še zdravilna. 

Najbolje bi bilo, da bi, če je že začetek leta, zmagali kar vsi po vrsti. A ne bodo. Nekateri pač ne bodo! 

Srečno 2014!

Premier liga, 20. krog:

Sreda, ob 13.45 v živo na SK 1:
Swansea City – Manchester City

Ob 16.00:

Southampton – Chelsea (v živo na SK 1)
Arsenal – Cardiff City (v živo na SK 2)
Liverpool – Hull City (v živo na SK 3)
Crystal Palace – Norwich City
Fulham – West Ham
Stoke City – Everton
Sunderland – Aston Villa
WBA – Newcastle

Ob 18.30 v živo na SK 1:

Manchester United – Tottenham

Lestvica:1. Arsenal 42 točk2. Manchester City 413. Chelsea 404. Everton 375. Liverpool 36 6. Manchester United 34…18. Fulham 1619. West Ham United 1520. Sunderland 14

Author: Iz Londona Matjaž Ambrožič, Foto: Getty Images