Želje navijačev uslišane: Manchester United naprodaj

Nogomet 22. Nov 202221:07
Foto: AP Photo/Dave Thompson via Guliver

Ameriški lastniki bi lahko končno prodali Manchester United po 17 letih lastništva, ki so jo zaznamovali protesti navijačev in slabši rezultati na igrišču ter bolj prazne vitrine z lovorikami.

Po poročanju Sky News bi lahko družina Glazer končno preučila možnost prodaje kluba.

Viri so še poročali, da so lastniki Manchester Uniteda naročili investicijskim bankirjem, naj svetujejo glede postopka, ki bo verjetno vključeval popolno ali delno prodajo kluba.

V kratkem bi lahko dobili tudi uradno izjavo, ki bi potrdila njihove namere.

Napoved pregleda finančnih možnosti, ki bi lahko vključeval prodajo, bi pomenila konec dolgoletnih ugibanj o tem, ali bi lahko Glazerjeve prepričali, da prodajo klub, ki je v zadnjem desetletju doživljal skoraj nepopustljiv nogometni propad.

Rdeči vragi od leta 2013 niso osvojil naslova angleških prvakov, po upokojitvi Sira Alexa Fergusona pa se je zvrstilo na klopi Manchester Uniteda zvrstilo mnogo trenerjev nihče pa ga ni uspel popeljati na pota stare slave.

Pred kratkim se je klub zapletel v hud pravni spor s Cristianom Ronaldom zaradi intervjuja, v katerem je podvomil o ambicioznosti Uniteda in okrcal pristop Glazerjevih pri lastništvu kluba.

Obstaja možnost, da kluba ne prodajo

Še vedno je mogoče, da se družina, ki je leta 2005 prevzela nadzor nad Unitedom s transakcijo v višini 790 milijonov funtov, v veliki meri financirano z dolgom, ne bo odločila za prodajo.

Eden od možnih izidov postopka je delna prodaja novim vlagateljem, pri čemer bi se kapital zbral za financiranje prenove Old Trafforda.

Glazerji so priznali potrebo po novih naložbah v infrastrukturo, precejšnja sredstva pa so potrebna tudi za to, da bi se ekipa lahko ponovno vrnila v sam evropski vrh.

Če bi bil United prodan v celoti, bi bil to še en klub v nizu najvišjega ranga, ki bi zamenjal lastnika, potem ko se je Roman Abramovič v začetku leta dogovoril o prodaji Chelseaja konzorciju, ki ga vodi ameriški poslovnež Todd Boehly, za 2,5 milijarde funtov.

Vrtoglava cena za nakup kultnih rdečih vragov

Poročila v zadnjih mesecih so špekulirala, da bi morala biti vrednost kakršne koli transakcije med 5 in 9 milijardami funtov, da bi prepričala lastnike k prodaji.

Glazerjevi so leta 2012 objavili manjšinski delež v podjetju, vendar so ohranili prevladujoč nadzor z dvotirno strukturo delnic, kar pomeni, da imajo skoraj vse glasovalne pravice.

Klub že več kot 18 mesecev obljublja, da bo uvedel skromno shemo lastništva za navijače, ki bi navijačem zagotovila delnice z enako strukturo glasovalnih pravic kot lastnikom. Vendar se pobuda še ni začela izvajati kljub obljubi, da bo začela delovati do začetka sezone 2021/22. To je bila sicer ena od številnih zavez, ki jih je dal Joel Glazer, sopredsednik Uniteda, po polomu v evropski Superligi.

Manchester United je bil eno od šestih moštev Premier lige, ki je privolilo v sodelovanje pri projektu, ki je propadel v nekaj urah po uradnem začetku zaradi javnega in političnega nasprotovanja.

Maja 2021 so navijači Uniteda na tekmi proti Liverpoolu protestirali proti Superligi in lastnikom.

Komentari

Vaš komentar