Protesti: “Izguba časa, če ne bo reforme nogometa”

Nogomet 3. Maj 202113:17 > 13:35 0 komentarjev
Manchester United
Vdor navijačev na Old Trafford (REUTERS/Carl Recine)

Če je kdo mislil, da se je prah, ki ga je po svetu dvignila ideja o ustanovitvi Superlige, že polegel, se je močno uštel. V nedeljo so znova udarili navijači na Otoku. Največji angleški derbi, ki bi se moral na Old Traffordu začeti ob 17:30 je bil odpovedan, potem ko so na igrišče vdrli navijači rdečih vragov.

Navijači naj bi želeli nogometašem Uniteda preprečiti vstop na stadion. Vse z namenom, da tekma odpade in tako še močneje pritisnejo na lastnike kluba, ki jih želijo po hitrem postopku poslati iz Manchestera.

Dostop do igrišča so našli preko vhoda z zadnje strani Stretford Enda, poroča BBC. Številni so imeli okoli vratu nadet šal v zeleno-rumeni barvi. Tudi bakle so bile večinoma v eni od omenjenih dveh barv, ki že od leta 2010 simbolizirajo upor proti ameriški družini Glazer, ki je leta 2005 prevzela klub. Takšne barvne kombinacije so bili sicer prvi dresi kluba, ustanovljenega pod imenom Newton Heath leta 1878.

Protesti so se sicer zaceli že pred hotelom, kjer je noč pred tekmo preživelo moštvo redečih vragov.

Evropska super liga je zgolj katalizator, so mnenja številni, ki dobro poznajo položaj v klubu. Med navijači že dolgo obstaja nemir zaradi nezadovoljstva nad Glazerji, ki so po njihovem mnenju preveč odsotni in premalo ambiciozni, očitajo jim tudi, da so prevzem izvedli na račun zadolževanja kluba. Trenutni dolg po podatkih iz marca 2021 znaša 455,5 milijona funtov, oziroma približno 520 milijonov evrov.

To počnejo iz ljubezni do kluba in ne le zaradi dogajanja v zadnjih tednih. Ta frustracija se je nabirala že več let in zdaj jim je končno prekipelo, dovolj je bilo. Razočaranje, slaba komunikacija, dogajanje v ozadju, cene vstopnic … Vodstvo kluba ni dovolj dobro, navijači menijo, da jim gre le za zaslužek,” je nedeljski vdor na igrišče za Sky Sports pokomentiral Roy Keane, dolgoletni član Uniteda še pod taktirko Sira Alexa Fergusona.

Zelena in rumena barva, ki simbolizirata upor proti lastnikom. (Foto: Matt Wilkinson)

Še bolj oster je bil Gary Neville: “To je posledica dejanj lastnikov Manchester Uniteda izpred dveh tednov. Navijači jih ne marajo in jim ne zaupajo. Moj pogled je preprost. Če se odločijo prodati klub, bodo zaslužili celo premoženje. Če to storijo zdaj, bi bil to pravi trenutek in tudi častna stvar z njihove strani.”

Neville lastnikom očita pomanjkanje vlaganja, da so klub prevzeli, ko je imel eno najboljših ekip na svetu, vrhunski stadion in morda najbolše pogoje za trening: “Če pogledamo danes, stadion v notranjosti počasi propada, pogoji za trening niso niti med najboljšimi petimi v državi, v polfinalu Lige prvakov niso igrali že deset let.”

A medalja ima dve plati. Velja pogledati tudi rast prihodkov kluba. Glazerji so po prevzemu pričeli z agresivnim globalnim pristopom in iz rdečih vragov ustvarili svetovno blagovno znamko, ki se lahko pohvali tudi s številnimi velikimi pokrovitelji, kot so Adidas, Chevrolet in AON. V sezoni 2004/05 je imel United 254 milijonov evrov prihodkov, deset let pozneje že 498 milijonov, v zadnji sezoni pred izbruhom pandemije koronavirusa že ogromnih 711 milijonov evrov. Rast je zaustavil šele Covid-19 in s tem povzročil povečanje dolga za več kot 100 odsotkov.

Družina Glazer je Manchester United prevzela leta 2005 za slabo milijardo evrov. (Foto: Guliverimages)

Protest pred derbijem z Liverpoolom je bil pričakovan, a nihče ni predvidel, da bodo navijači vdrli na igrišče ter s tem povzročili preložitev tekme. To je bil že tretji večji protest navijačev Uniteda v desetih dneh. Prejšnjo soboto so protestirali pred Old Traffordom, še pred tem so vdrli tudi na igrišče za trening v Carringtonu.

Kot pri navijačih ostalih klubov velike šesterice v Angliji, je buren odziv sprožila udeležba v poskusu odcepitve od Lige prvakov, ko je šest angleških, trije španski in trije italijanski klubi poskušalo ustanoviti t.i. Superligo. Na otoku so prejšnji petek protest organizirali tudi navijači Arsenala, kjer je lastnik Američan Stan Kroenke.

Vse to bo izguba časa, če ne bo vodilo v reformo angleškega nogometa“, je še dodal Neville.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!