Zaho: Ko gledaš ligo prvakov, je Olimpija nepomembna

Prva liga 17. Nov 201711:18 > 11:20
NK Maribor/Facebook

Nocoj nas pod Kalvarijo čaka drugi večni derbi med Mariborom in Olimpijo v mesecu novembru. Če je bil Zlatka Zahovič v pogovru za uradno spletno stran aktualnih prvakov še prizanesljiv do Ljubljančanov, je bil v pogovoru za Večer veliko bolj piker in poskrbel za dodaten dvig temperature.

Čuti se že naboj derbija, v klubu in po mestu, kar je za nas zelo pomembno. Navijači so se odzvali, atmosfera pomembne tekme je prisotna na vsakem koraku. Odzvala pa se je tudi ekipa. Na pravi način, šampionsko. Po tekmi, ki se nam je zgodila v soboto, fantom ni bilo vseeno. To je pozitiven znak. Prvaki se vedno odzovejo in gremo v tekmo zelo optimistično,” je bil v pogovru za spletno stran Maribora optimističen snovalec kadrovske politike pri slovenskih prvakih.

Pokalni obračun v Stožicah je Olimpija dobila z visokih 3:0, Zlatko Zahovič pa nocoj v boju za prvenstvene točke pričakuje drugačen razplet: “Petkov derbi bo nova, popolnoma drugačna zgodba. Pred nami je drugo tekmovanje, v katerem nam po petnajstih odigranih krogih odlično kaže. Čeprav igramo v tej sezoni na treh frontah, imamo v prvenstvu le štiri neodločene izide in so fantje vrhunsko oddelali svoje obveznosti. Napoved za derbi pa je jasna: ne potrebujemo vrhunske predstave, moramo biti Maribor. Takšni, kot je značilno za nas. Potrebujemo 11 vijol’čnih bojevnikov na igrišču.”

Zagotovo, ko govorimo o Ljudskem vrtu. V Stožicah je vse plastično, cel teden moraš motivirati igralce, ker ni pravega občutka, navijanje je plastično. Občutek imaš, da njihovi ljudje pridejo na silo na stadion. Treba jih je razumeti – pet let jih ni bilo v prvi ligi, naboj, odnos do inštitucije sta se izgubila. V Olimpiji jim ni lahko, a Maribor je nekaj drugega,” je ZZ dejal za Večer in komentiral tudi letak Olimpijinih navijačev z njim v glavni vlogi: “Letaka nisem videl. To je zame del folklore. Olimpija in njeni navijači so, ko igraš ligo prvakov, tako nepomembni, da jih težko komentiram. Razumem pa, da jih boli, ker gredo redko iz svojega okrožja.”

Defenzivno igrajo odlično. To ni nemogoče, ker vodstvo kluba razmišlja le o prvi ekipi, vso energijo, ves denar vložijo v prvih enajst ali 18 igralcev. Ne zanimajo jih šola, marketing, organizacija, ne razmišljajo, da morajo nekaj zaslužiti, da bi lahko vložili, zato je normalno, da imajo dobro ekipo,” je nadaljeval Zahovič in na vprašanje, če je nov trener Igor Biščan največja okrepitev Olimpije v tej sezoni, odgovoril: “Tako malo jih spremljam, da težko sodim. Vidim, da igrajo dobro, imajo rezultate, a kdor igra v ligi prvakov, zelo težko spremlja Olimpijo, ki izgubi z Vaaso. Jih pa spoštujem.”

Nekaj besed je najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov namenil tudi Mariboru. Z doseženim je več kot zadovoljen. “Definitivno! Na pripravah so se pojavili obrisi, da lahko s pozitivnim žrebom, ki smo ga zagotovo imeli, pridemo v zaključne faze. Nato je prišla tekma, v kakršnih ima Maribor ogromno izkušenj, fantje so izrazili kvaliteto, forma je bila zelo dobro tempirana. Beršeba je plačala izkušnje Maribora, zagon, delo. V Evropi je velik pritisk na fantih. V Mariboru smo se razvadili, da radi spremljamo evropske tekme vsaj do decembra. To je peta sezona, ko bomo do zime v Evropi. To ti pride v kri, če tega ni, nekaj manjka,” je sklenil Zaho.