V Kranju ogorčeni: Ne sprejemamo ponižujočega odnosa

Prva liga 23. Apr 201817:09 > 17:12
Prva liga Telekom Slovenije

Nogometaši Triglava so na zadnjih dveh tekmah prejeli kar štiri rdeče kartone, skupno v drugem delu sezone pa že kar šest. Za to krivijo sodnike, kar so dali jasno vedeti v sporočilu za javnost.

Izjavo za javnost NK Triglav objavljamo v celoti:

Triglav je velik, pomemben klub v Sloveniji. Tu vzgajate več kot 300 bodočih nogometašev, o kakovosti akademije pa pričajo tudi številni nogometaši, ki nastopajo v tujini, pa tudi članska ekipa je zdaj tam, kamor spada,” so bile besede g. Radenka Mijatoviča dan po izvolitvi na mesto predsednika NZS, na svečani slovesnosti, spomnite se, ob odprtju igrišča z umetno podlago v Športnem centru Kranj.

Leto in pol za tem so to le še – besede. Če smo se takrat počutili pomembne, velike in spoštovane, se danes počutimo ponižane, poteptane in izigrane. Drugače se preprosto ne bi mogli ob tretmaju, ki smo ga na tekmah Prve lige Telekom Slovenije deležni v večjem delu aktualne sezone. Tisti, ki podrobneje spremljajo dogajanje v klubskem nogometu, so zagotovo opazili, da smo klub, ki zelo pogosto prejema rdeče kartone. Človek bi pomislil, da smo skupina grobijanov, ko pa smo zdaj že na drugi zaporedni tekmi prejeli kar dva rdeča kartona, skupno pa v drugem delu sezone že šest izključitev. Če smo prejeti zadetek iz prepovedanega položaja proti Olimpiji ob porazu 0:1 ter rdeči karton proti Mariboru, ko je bil pred tem jasen prepovedan položaj Vijoličastih, še prebavili, češ, vseeno igramo proti renomiranemu tekmecu in so takšne odločitve nekaj naravnega, pa nikakor ne uspemo sprejeti odločitev z zadnjih dve tekem. Tako proti Rudarju kot Ankaranu smo tekmo končali z osmimi igralci v polju, vse štiri izključitve pa mejijo na cirkuško predstavo ali komedijo.

Začelo se je s kontroverzno tekmo prvega dela sezone, ko so Domžale gostovale v Kranju in je sodnik Ponis popolnoma brez potrebe izključil Krciča po “dvoboju” z Balkovcem. Tedaj smo se prvič oglasili, omenjeni sodnik je prejel suspenz, mi pa obljubo, da se to ne bo več dogajalo. In tudi tu so ostale le – besede. Dogajanje v zadnjih tednih nima veliko povezave z regularnim bojem na zelenicah, zato se v tem trenutku javno sprašujemo – zakaj? Če so nogometni sodniki v državi nekakovostni in je število njihovih napak tolikšno, ima NZS sistemsko težavo. Če je po sredi kaj drugega, pa ima ves slovenski nogomet še toliko večji problem, tega pa ne želimo verjeti.

Ne zahtevamo javnega odgovora s strani krovne organizacije, toliko smo že izkušeni, da vemo kako se stvarem streže, niti ne pričakujemo, da bomo pomilovani ali uslišani. A kot smo poudarili že pred časom, nismo nepomembni, imamo zgodovino, uspešno akademijo, bazo navijačev, čist obraz in račune ter stabilen klub. Saj to so sanje vsake nogometne zveze, mar ne? Preprosto želimo vedeti, kje leži težava, da Triglav ne uživa enakih pogojev za boj med elito, se vlečejo kakšne zamere iz preteklosti? Je morda težava, da ne bomo mirno sprejemali ponižujočega odnosa s strani uradnih oseb, pa čeprav bi se lahko kar konkretno sprehodili po imenih in priimkih sodnikov in naštevali oblike žalitev in psihološkega terorja, ki smo ga deležni?

In še enkrat za konec. Zavedamo se svojih limitov, ni jih malo. A to je cena, če se klub odloči med elito nastopati z domačim kadrom, neizkušenimi fanti, ki se toliko težje spoprijemajo s pritiski elitnega tekmovanja. To so naše težave, ki jih vestno rešujemo, od ostalih deležnikov pa zahtevamo enakopravno obravnavo in regularne pogoje za tekmovanje.