Olimpija ogorčena nad (ne) reakcijo NZS-ja in ZNSS-ja

Prva liga 12. Nov 201821:16 > 21:18
NK Olimpija Ljubljana

V Olimpiji se sprva niso oglašali na vse glasnejša namigovanja, da ima klub iz prestolnice privilegije pri sodnikih, po objavi prispevka nacionalne televizije z nekdanjim (mariborskim) stranskim sodnikom, pa so se zeleno-beli oglasili v sporočilu za javnost.

Izjava za javnost NK OLIMPIJA:

Prispevek, ki je bil 9.11.2018 objavljen v športnem delu večerne informativne oddaje na TV Slovenija, ko je nekdanji stranski sodnik Boris Ploj spregovoril o sojenju na tekmah slovenskega prvenstva, na najbolj neposreden način kaže na vse mračne in zakotne plati naše medijsko-športne scene.

Zdi se nam zaskrbljujoče in ponižujoče, da nekdanji sodnik brez pomislekov in, še hujše, brez dokazov, mirno popljuva organizacijo, katere del je bil vrsto let. Da ji pripiše nepoštenost in pristranskost, pa je sramotno. Ob tem zatrdi, da česa takšnega ni občutil, a je to po njegovi oceni splošno znana resnica v sodniških krogih.

Ne moremo verjeti, da se v urejenem nogometnem svetu nihče iz sodniške organizacije in nogometne zveze Slovenije ne odzove na takšno grobo blatenje. Trditve, da so sodniki, ki ne sodijo v prid NK Olimpija Ljubljana, za to kaznovani, so resne obtožbe, mimo katerih v našem klubu žal ne moremo. Glede na to, da o tem, kdo sodi Olimpiji in ostalim klubom, odloča izključno sodniška organizacija, je po tem prispevku moč soditi, da prav ona izvaja pritisk na sodnike in jih sili, da sodijo v korist Olimpije.

Izbira sogovornika v omenjenem prispevku je vsekakor posebej zgovorna. Gre za nekdanjega sodnika, ki ne skriva, da je simpatizer NK Maribor, a dodaja, da to za razliko od ostalih sodnikov nikoli ni vplivalo na njegovo objektivno presojo. Kdo je tu nor?
V našem klubu smo večkrat zavrnili vse poskuse diskutiranja o sodniških zarotah (ne napakah, ker so le-te sestavni del nogometa). Posebej zato, ker se s tem dela velika škoda športu, ugledu športnih organizacij in našemu klubu. Državnim in pokalnim prvakom, ki so to, mimogrede, postali brez najmanjšega madeža in več kot zasluženo. S trdim delom na treningih in tekmah, kar je edino merilo.

Več kot očitno je, da se nekateri klubi in posamezniki trudijo dokazati, da je Olimpija privilegirana in da so njeni uspehi plod sodniških zarot. Posledice tovrstnih kampanj smo imeli priložnost videti na nedavnem večnem derbiju, ko so se navijači Maribora spravili na vodstvo Olimpije na čelu s predsednikom Milan Mandarićem zgolj zato, ker niso bili zadovoljni s sojenjem in porazom proti večnemu rivalu. Predvsem pa zato, ker jim tega ni nihče preprečil. Konec koncev, ni bilo moč nikjer niti zaslediti javnega opravičila za incident, ki bi se ga moral sramovati vsak nogometni klub. Še več, sporočilo novinarske konference nekaj dni kasneje še dolije olje na ogenj in pritrdi navijačem NK Maribor, da je bil njihov napad na vodstvo Olimpije upravičen.

Apeliramo na sodniško organizacijo in nogometno zvezo Slovenije, da tem sramotnim obtožbam naredi konec. V kolikor ni prepozno. Žalostno je namreč, da se v letu 2018 po tekmah med Mariborom in Olimpijo ter Olimpijo in Domžalami, na katerih je skupno padlo 11 golov, namesto o izjemnem nogometu pogovarjamo o sodnikih. Evropsko priznanih in uveljavljenih sodnikih.