Milanič: Pomembno je, da ohranjamo prednost

Prva liga 17. Mar 201910:21 > 10:30
NK Maribor/Drago Wernig

Mariborčani so z remijem (0:0) na večnem derbiju z Olimpijo v Stožicah zadržali deset točk prednosti na lestvici Prve lige Telekom Slovenije.

Zelo dobra tekma, za pozitivno oceno. S številnimi preobrati v pobudi z ene ali druge strani. Z naše je bil 1. polčas zelo dober, imeli smo vse v svojih rokah, bili nevarni, imeli lepo priložnost, odigrali super. V začetku 2. polčasa pa je nekaj naših prekrškov pripeljalo do tega, da smo se morali braniti v prostoru, kjer je nasprotnik zaradi dobrega izvajanja nevaren in je imel nekaj obetavnih poskusov. To je šlo mimo in smo spet imeli nadzor, a smo nato preveč hiteli pri prehodih. Škoda, da zaradi njihovega načina, ko ti puščajo dovolj prostora, nismo izkoristili možnosti še za kakšen lep protinapad,” je po tekmi za klubsko spletno stran povedal trener Maribora Darko Milanič.

Primorec na klopi vijoličastih je začetno enajsterico sestavil brez kapetana Marcosa Tavaresa in Amirja Derviševića. Razlog za to je bil taktičen načrt, o katerem Milanič po tekmi pravi: “Včasih se tudi prilagodimo nasprotniku in želimo na drugačen način priti do cilja. Pripravili smo načrt in se ga tudi držali. Prišli smo sem z željo, da odigramo čvrsto in to tudi storili. Fantje si zaslužijo čestitke za prikazano, veliko igralcev je bilo takšnih kot mora biti, na ustreznem nivoju za derbi.

Milanič se je razveselil vrnitve Martina Milca, na levem boku pa je tudi tokrat igral Žan Kolmanič, ker Mitja Viler še ni bil povsem pripravljen za igro.

Milec je eden tistih, ki ga med tekmo ne zanese v neželeno smer. Dobil je navodila, da izpolnjuje obrambne naloge in igra nekoliko bolj previdno. Glede na dolg premor je svoje delo dobro opravil in se vrnil ob zelo pomembnem trenutku. Viler pa še ni bil povsem pripravljen, Kolmanič si je doslej zaslužil pozitivno oceno in tako ostaja tudi po derbiju. Kaže, kar želimo od njega, pogum, napadalni delež in je znova odigral zelo dobro,” ocenjuje Milanič.

Mariborski strateg po napetem večeru v Stožicah ni želel komentirati sodniških odločitev, čeprav se po ogledu posnetkov zdi, da bi morali vijoličasti v prvem polčasu zaradi igre z roko dobiti enajstmetrovko. Z roko je po strelu Zahovića igral Bagnack. 

“Ne bom hvalil, ne bi grajal. Zato ne bi komentiral sojenja,” o sojenju dodaja Milanič, ki se je razveselil dejstva, da so njegovi fantje pred reprezentančnim premorom zadržali prednost desetih točk: “Pomembno je, da ohranjamo prednost. Prišli smo po zmago in to z odločnostjo, pobudo tudi pokazali. Vedeli smo, da bodo vmes tudi trenutki, ko bo treba potrpeti, a smo imeli precej dobrih trenutkov. S priložnostmi v 1. in tudi 2. polčasu, ki bi jih lahko tudi boljše izkoristili. Smo pa s točko zadovoljni in po reprezentančnem premoru bomo nadaljevali z našo misijo z novo energijo.

Vodilno ekipo PLTS po reprezentančnem premoru čaka štajerski derbi s Celjem, ki je na sporedu 30. marca.