INTERVJU: Nik Lorbek pred polfinalom Pokala Slovenije

Prva liga 2. Apr 201912:13 > 12:34
Jure Banfi

V sredo je na vrsti prvi polfinalni obračun Pokala Slovenije med Mariborom in Muro. Tekmo si boste lahko ogledali v prenosu na Sportklubu, še pred vročim obračunom pa smo obiskali Mursko Soboto in za vas pripravili ekskluziven intervju z Nikom Lorbkom.

Nik Lorbek je 22-letni vezist, ki za Muro igra od leta 2017. K črno-belim je prestopil iz Maribora, kjer je igral za vse mlajše selekcije in bil tudi mladi slovenski reprezentant. Lorbek se je v Muri odlično znašel, pred prvim polfinalnim obračunom slovenskega pokala pa smo z njim poklepetali o trenutni sezoni, ciljih za prihodnost in tudi o izkušnjah iz Maribora.

1. Zaenkrat je za vami odličen spomladanski del PLTS, v katerem ste doživeli le en poraz. Aprila vas čaka zgoščen ritem dveh tekem na teden. Kako ste pripravljeni na pokalni izziv?

Mislim, da smo dobro pripravljeni. 14-dnevni premor smo izkoristili za mini priprave in nekako napolnili pljuča. Prepričan sem, da smo si nabrali dovolj nove energije in da nas noge ne bodo izdale. Vsi se izredno veselimo prihajajočih tekem.

2. Žreb vam ni bil najbolj naklonjen, saj vam je v polfinalu pokala namenil vodilno ekipo državnega prvenstva, Maribor. Zahteven žreb, a v tej sezoni so vijioličasti proti vam še brez zmage. Boste zaradi te serije v prvo tekmo vstopili nekoliko bolj samozavestni?

Kar se je v tej sezoni zgodilo, na prihajajoči obračun nima vpliva. V nogometu se od zgodovine ne da živeti, kar pomeni, da se z novo tekmo odpira novo poglavje. Kar se tiče žreba, pa dodajam le to. Če dobro igraš in zmaguješ, ti je naklonjen, če izpadeš, pa ne. Vseeno je, koga dobiš. Če želiš osvojiti pokal, moraš premagati vsakega nasprotnika. V tekmo gremo pozitivno.

3. Pokalni obračuni “na dve tekmi” ponavadi poskrbijo za veliko taktike. Tako vaš trener kot trener Maribora Darko Milanič sta znana po skrbni pripravi na nasprotnika. Ali je vašemu trenerju v pomoč, da Maribor pozna do obisti?

Morda bi lahko razmišljali v tej smeri, a bi dodal, da nas strokovni štab na vsakega nasprotnika zares dobro pripravi. Z analizami vedno odlično spoznamo vse nasprotnike in vedno dobimo vse potrebne informacije ter napotke pred tekmo. A glede na to, da naš trener odlično pozna Maribor in njegove igralce, lahko pričakujemo še bolj natančno pripravo.

4. Ante Šimundža je že v Mariboru velikokrat dokazal, da zna ekipo odlično pripraviti na tekmo, kjer bo sicer nasprotnik tisti, ki bo več napadal. Kako bi ocenili svojega trenerja, ki ima v svojem življenjepisu nekaj izjemnih uspehov?

Vsekakor je trener, ki že ima veliko izkušenj in tudi uspehov. Priznan je tako v Sloveniji kot tudi v Evropi. Igralci nanj gledamo predvsem z vidika, da se lahko od njega ogromno naučimo. Pomaga nam pri nogometnem razvoju, veliko pa doprinese tudi k razvoju izven nogometnih igrišč. Vsi mu poizkušamu slediti in ga vselej poslušamo ter upoštevamo njegove nasvete. Zaenkrat nam vse skupaj odlično uspeva, kar dokazujejo tudi rezultati.

https://www.instagram.com/p/BkqTWxFD__u/

5. Morebiti še kakšna skrivnost iz slačilnice. Kako dejansko poteka priprava ne tekmeca, s čim vse postreže vaš trener?

Nekatere stvari glede priprave po dogovoru vselej ostanejo le v slačilnici. Lahko pa rečem, da se Ante zelo potrudi. Če si pripravljen sprejemati informacije, boš o vsakem nasprotniku izvedel ogromno koristnega.

6. Obračuni z Mariborom so za vas zagotovo nekaj posebnega. Kako je igrati proti “svojemu” klubu iz otroštva?

To je vedno nekaj posebnega. Vedno so prisotna čustva, saj sem v Mariboru preživel večji del kariere. Po drugi strani pa se tudi tekme z Mariborom veselim kot vsake druge. Med tednom je vedno potrebno veliko delati in se odrekati ter boriti za mesto v prvi postavi. Poudaril bi, da si vsake tekme, ki si jo prislužiš z dobrim delom na treningu, zelo vesel in komaj čakaš, da se vse začne. Naj bo tudi zdaj tako.

7. Kaj nogometašu pomeni, da z nogometnim izobraževanjem opravi v pogonu Maribora? Se vam zdi, da ste bili dobro pripravljeni za preskok v članski nogomet?

Mariborska nogometna šola je odlično urejena. Klub se je vselej trudil, da smo imeli na voljo najboljše možne pogoje tako za treniranje kot za igranje. Se pa zdi, da je v nogometu veliko zgodb, ko mlajši igralci v nekih manjših/slabših klubih dobijo priložnost za igranje v članskem nogometu veliko hitreje kot v Mariboru. Zato na svojo zgodbo v Mariboru gledam iz različnih zornih kotov. Po eni strani je seveda odlično, da sem lahko treniral v Mariboru, ker so bili pogoji sijajni, po drugi strani pa bi morebiti lahko v drugem okolju dobil več priložnosti v članskem nogometu in s tem tudi nekaj izkušenj iz prve ali druge lige ter odigral več močnejših tekem.

8. Veliko izrednih talentov se izgubi prav v omenjenem trenutku, ko največkrat zmanjka le še zadnji korak naprej. Kaj je razlog za to?

Vsaka zgodba je zgodba zase. Zgodbe posameznikov so zelo različne. Velikokrat so krivi igralci sami, nekateri so pripravljeni na priložnost, a je ne dobijo in grejo srečo iskati drugam. Sam menim, da je veliko odvisno od sreče in da je pomembno, da se poklopi veliko dejavnikov. Za igralca je vedno pomembno, da se zaveda, da mora biti vselej 100-odstotno osredotočen na to, da mu uspe, saj lahko le tako izkoristiš morebitno ponujeno priložnost. Je pa res, da že v našem okolju poznamo veliko zgodb, ko igralcem ni uspelo, a menim, da splošnega razloga, zakaj je temu tako, ne moremo najti.

9. Druga liga je v zadnjih sezonah doživela nekaj sprememb. Bi bilo mlajšim nogometašem lažje, če bi jim klubi v drugi ligi namenjali še več minut, in se ne bi zatekali k starejšim tujcem?

To bi vsekakor podprl. S pravili o mladih igralcih, ki so v veljavi tudi pri nas, se stvari izboljšujejo. Igralec vsekakor naredi preskok v članski nogomet, če lahko izkušnje nabira v drugi ligi. To nam žal v rezervni ekipi Maribora ni bilo omogočeno, saj nogometna zveza ni podprla ideje o napredovanju v drugo ligo. Vsekakor bi to bilo odlično, saj je razlika v kvaliteti med drugo in tretjo ligo zelo jasna. Prepričan pa sem, da naša druga liga za mlade igralce ni niti približno slaba. Igra se kar dober nogomet, veliko ekip je ambicioznih in iščejo možnosti za preboj v prvo ligo. Veliko je resnih tekem, tudi medijska pokritost je vse boljša, kar pomeni, da se tudi ljudje pogovarjajo o drugi ligi. Vse to le pomeni, da ne gre za neresno tekmovanje, ampak za odlično odskočno desko v karieri.

10. Vrniva se k aktualni sezoni. Mura po zadnji zmagi za tretjim mesto zaostaja za vsega dve točki. Vaš trener vselej miri situacijo in opozarja, da je glavni cilj obstanek v ligi, a zdaj zagotovo lahko razmišljate tudi o višjih ciljih?

Naše vodilo še naprej ostaja enako. Naš cilj je obstanek. Tega se tudi vselej držimo. Do zdaj nas je to pripeljalo zelo daleč, zato od tega načina ne bomo odstopili. Logično pa je, da je cilj profesionalnega športnika zmaga na vsaki tekmi ne glede na nasprotnika. Tudi če se ta cilj zdi nerealen, moraš vedno stremeti k temu, da loviš zmago.Točke bomo preštevali po koncu sezone, ko bomo tudi videli, kam nas bo vse to pripeljalo.

11. Mura v PLTS prinaša tudi pomemben doprinos k obisku na tekmah. Kako pomembni so za vas navijači?

Navijači so za nas zelo pomembni. Kot vedno pravimo, so naš dvanajsti igralec. Med nami in navijači se je ustvarila dobra kemija. Na tekmah nam vedno pomagajo in nas bodrijo tudi v trenutkih, ko ne gre vse po planih. Vedno prepoznajo našo borbo na igrišču in vidijo, da naši ekipi ne manjka tistega pravega karakterja. Tudi ko rezultat ni pravi, nam slabega pristopa ne morejo očitati. Mislim, da nam res zelo pomagajo, po drugi strani pa upam, da tudi mi njim kak vikend polepšamo z dobro predstavo.

spins.si

12. Na uvodu v spomladanski del smo videli pravo invazijo navijačev Mure v Maribor. Menite, da bo tako tudi v sredo?

Pustimo se presenetiti. Tekma je med tednom, kar je lahko manjša težava. Mislim, da se bo v Mariboru znova zbralo veliko naših navijačev, ki nas podpirajo na vseh gostovanjih. Tokrat je olajševalna okoliščina vsekakor bližina Maribora, zato sem prepričan, da bomo imeli tisto pravo podporo.

13. Kakšna je vaša napoved za razplet polfinala? Boste na prvi tekmi odkrito lovili zadetek v gosteh?

Če sem iskren, se o prvi tekmi še nismo pogovarjali. Šele danes nas čaka analiza (pogovarjali smo se v ponedeljek, dan po tekmi med Muro in Aluminijem), saj smo šele včeraj opravili z ligaško tekmo. Ko si tekme sledijo ena za drugo, je čas za pripravo krajši. Mislim, da se bomo postavili kompaktno in skušali odigrati tako kot skušamo vsako tekmo. Ne smemo se osredotočiti le na obrambo, ampak moramo pametno čakati tudi na svoje priložnosti in jih skušati izkoristiti. V osnovi pa bo zagotovo glavni cilj, da smo kompaktni in da na igrišču dobro stojimo.

14. Mariborčane ste v tej sezoni ob dveh remijih enkrat tudi premagali in sicer doma, ko je bila kar 4:1. Ali ste po tem rezultatu kaj zbadali prijatelje iz slačilnice svojega matičnega kluba?

Ne. Nikoli ne zbadam nasprotnikov, ker vem, da se ti lahko vse hitro vrne. Ob zmagah je vedno potrebno biti toliko človeka, da se ne naslajaš nad neuspehom nasprotnika. Sam mislim, da je potrebno tudi po takih zmagah še naprej trdo trenirati in takoj razmišljati o naslednji tekmi, ker je ravno vsaka naslednja tekma tista najpomembnejša.

15. Za konec nam razkrijte še vaše cilje za prihodnost. Kot nekdanji mladi reprezentant zagotovo razmišljate tudi o igranju v tujini. Kje bi najraje igrali? Ste sicer v svoji karieri že dobili kakšno zanimivo ponudbo?

Moj cilj je vedno bil igranje nekje na Otoku. Ob tem sanjam še o igranju za slovensko reprezentanco. Prav slednje je nekaj največjega in najbolj posebnega. To sta nekako dva cilja. O tujini veliko ne razmišlljam, saj se osredotočam le na sedanjost. Če bo prišla kakšna ponudba, bomo o njej podebatirali, do takrat pa gremo z Muro naprej.

16. Kaj pa Maribor? Bi se odzvali na klic Zlatka Zahoviča?

Tudi o tem ne razmišljam, ker je to neka stvar, za katero sploh ni podlage. Če bi do tega slučajno prišlo, pa bi zadevo enako predebatiral z vsemi kot sem povedal že prej. O tem sicer sploh ne razmišljam, saj se v Muri odlično počutim. Igramo dober nogomet, smo na pravi poti, napredujem tudi sam, saj čutim, da se razvijam na ogromno področjih. Zato je to okolje zame res odlično.