"V prihodnje nič več ne bo enako, kot je bilo prej"

Prva liga 28. Mar 202015:58 > 16:08
NK Maribor/Miha Vidrih

Oliver Bogatinov se je v pogovoru za uradno spletno stran Maribora predstavil kot novi športni direktor najuspešenjšega nogometnega kolektiva v Sloveniji. Odgovorno funkcijo je prevzel v težkih časih, hkrati pa bo moral zapolniti vrzel po odhodu izjemno uspešnega Zlatka Zahovića.

“Gre za veliko čast in še večjo odgovornost. Je pa velikega pomena, da se nove usmeritve Maribora in pogled na prihodnje delovanje skladajo z mojimi vrednotami. Skromnost z zdravo mero ambicioznosti bo vodilo prihodnjega delovanja,” je ob predstavitvi v doslej najpomembnejši vlogi poudaril Oliver Bogatinov, več pa v spodnjem intervjuju objavljenemu na uradni spletni strani aktualnih slovenskih prvakov iz Maribora.

Za uvod o viziji in prihodnjih smernicah, o delu po Zlatku Zahoviču in v času negotovosti, v katerega vstopa nogomet. Situacija je specifična v različnih pogledih, saj bo prvi predpogoj prilagajanje koronakrizi.
Tukaj je treba izpostaviti tri dogodke. Izgubili smo najuspešnejšega športnega direktorja v sodobni zgodovini Slovenije, Zlatka Zahoviča, pred njim Darka Milaniča kot najtrofejnejšega slovenskega trenerja in ko temu dodamo še izbruh koronavirusa, je škoda velika. Kako se bomo spopadali z novo situacijo? V klubu imamo že dolgo časa slogan Mi skupaj eno smo, ki govori o solidarnosti, pomoči, enotnosti, kar opažamo, da je danes edino družbeno orožje pri reševanju koronavirusa. Ta slogan želimo le še utrjevati, mu nameniti večji pomen. Čas bo pokazal, kako uspešni bomo pri našem namenu. Ti trije dogodki, predvsem pa posledice koronavirusa lahko negativno vplivajo. Tukaj bo med prvimi koraki nujna tudi finančna reorganizacija, z zmanjševanjem stroškov, ki se bodo prilagajali temu, kar bo klub zmožen plačevati. V prihodnje nič več ne bo enako, kot je bilo prej in tukaj nogomet ni izvzet. Ne glede na razmere pa bomo ohranjali zdravo mero ambicioznosti.

Kaj pomeni za mlade spoznanje, da je novi športni direktor dosedanji strokovni vodja nogometne šole?
Zame temeljit vpogled v njihove zmožnosti in sposobnosti. Za fante, da bodo lahko imeli večjo prepoznavnost, kar pa seveda v našem primeru ne pomeni, da bo zdaj hkrati v začetni enajsterici 5 mladih. Se jih bo spremljalo, načrtno razvijalo, toda priložnost si bodo morali zaslužiti s kvaliteto in odnosom do dela, z odrekanjem, delovnimi lastnostmi. Da bodo dobili priložnost samo zato, ker so mladi, ne bo dovolj. Morali bodo pokazati še kaj več. Mlajšim igralcem bomo lažje spregledali kakšno napako, je pa največ odvisno od njih.

Eno od vprašanj, ki trenutno zagotovo najbolj zanima navijače in javnost, je sestava novega oz. preoblikovanje strokovnega štaba…
Začeli bomo sodelovanje skupaj. Za vse, ki so v klubu, bi si želel, da ostanejo del projekta. Naslednji tedni in meseci bodo pokazali, koliko truda bo potrebnega, da bi lahko na novo zaživeli, imamo pa v strokovnem štabu v prvi fazi dovolj razpoložljivih moči, da bi lahko nadaljevali v smeri, ki jo imamo zastavljeno. Trenutno je tukaj Saša Gajser, ki je kot pomočnik trenerja pridobil ogromno izkušenj in znanja v teh letih delovanja.

Kdo bo vodja dolgoročnega projekta s klopi, kakšni bodo kriteriji pri izbiri trenerja?
Kandidat se mora skladati s prihodnjo usmeritvijo kluba. Glede na zdajšnjo situacijo se nam ne mudi, ime glavnega trenerja za prihodnje obdobje pa še ni znano.

Kako so zasnovane naslednje aktivnosti moštva, glede na informacije, da upanje o nadaljevanju sezone še ostaja?
Zdajšnje delo poteka nemoteno, igralci so dobili nov program individualnega dela tudi v prihodnjem obdobju. Optimistični scenarij predvideva nadaljevanje tekmovanja v začetku maja. To pomeni, da bi se morali vrniti na igrišče do 20. aprila, da bi imeli najmanj 14 dni za skupno pripravo na igrišču, kar je nek minimalni standard, da se vzpostavi osnovno sodelovanje. Upamo, da bo načrt uresničen in temu primerno bo prilagojen tudi režim dela v prihodnjem obdobju, ko bodo razmere to omogočale. Obstajajo pa tudi pesimistične napovedi, ki nakazujejo na to, da bi se letošnja sezona do konca junija težko končala.

Kakšna je prva diagnoza stanja v slačilnici in kaj bo treba postoriti, da se ekipi povrne zmagovalni duh, ko bo spet šlo zares?
Zmagovalni duh se lahko povrne le skozi serijo zmag, ko igralci z uspešnimi tekmami pridobivajo samozavest. Trenutno pa je situacija takšna, da prvenstvo miruje, ekipa je na četrtem mestu, ki trenutno ne vodi v evropska tekmovanja, zato so bolj prisotni drugi duhovi v ekipi in malo zmagovalnega.

Ali pomeni vaša nova vloga, da bo klub iskal tudi novo rešitev za nogometno šolo?
Predvsem bo zdaj v ospredju omenjena finančna reorganizacija, med katero bo treba tudi znižati stroške strokovnega dela v klubu. Ta vloga se bo prerazporedila znotraj notranjih resursov in ne bomo imeli iskali zunanjega kadra. Naloge bodo porazdeljene, tako da ne bomo določili novega strokovnega vodjo nogometne šole. Bolj se nagibamo k temu, da vsi, ki smo v klubu, ostanemo skupaj, se vidimo v novem projektu in nikogar ne izgubimo v tej fazi, kot pa, da bi na novo zaposlovali.