Darko Milanič velika želja slovenskega prvoligaša

Nogomet 24. Feb 202311:421 komentar
Darko Milanič
FOTO: Egon Parteli

Prvoligaški pomladanski ples se je šele dodobra začel, pa so na obzorju že številne spremembe. Tudi trenerske. V Novi Gorici se po prihodu novinih investitorjev trese stolček Mirana Srebrniča, v Murski Soboti gorijo tla pod nogami Damirju Čontali. Slednji bo sicer jutri proti Bravu še sedel na klopi črno-belih, a zaradi pritiska navijačev v ozadju že poteka iskanje njegovega naslednika. Po naših informacijah bodo Prekmurci skušali na Fazanerijo pripeljati Darka Milaniča. A pred njimi je zelo zahteven izziv.

Potem ko so jesenski del sezone končali na 6. mestu, so nogometaši Mure v drugi del sezone vstopili s porazom proti Celju (1:2) ter remijema proti Radomljam (0:0) in Taboru iz Sežane (2:2). Črno-beli so na prvenstveni lestvici ostali v njenem spodnjem delu, razkorak do mest, ki vodijo v Evropo, pa se vse bolj povečuje.

Vzporedno s tem med navijači prekmurskega ponosa vse bolj narašča nezadovoljstvo, trener Damir Čontala je pri ljubiteljih črno-bele barve “porabil vse kredite”, a še uživa zaupanje športnega direktorja Denisa Rajbarja, ki je v pogovoru za EkipoSN v teh dneh mlademu Prekmurcu znova stopil v bran.

Damir Čontala, NŠ Mura
Damir Čontala je jeseni že rešil svojo službo, mu bo uspelo tudi tokrat? Foto: Jure Banfi

Dejan Grabić, Italijan ali celo Darko Milanić?

A iz krogov blizu vodstva kluba, kjer niti poleg Denisa Rajbarja vleče tudi Robert Kuzmič, prihaja vse več namigov o tem, da bo Čontala tokratno krizo zelo težko prebrodil kot trener Mure. Reši ga pravzaprav le zmaga proti Bravu, pri čemer mora biti tudi podoba ekipe takšna, da bo vsaj malce pomirila razgrete strasti v Murski Soboti. V mesecu februarju pa se na vse prej kot optimalni travnati podlagi stadiona ŽAK v Spodnji Šiški proti trdoživemu Bravu zelo težko ustvarjajo kakšni veliki nogometni presežki …

In ker je v nogometu potrebno biti pripravljen na različne scenarije, vodilni možje Mure ob pričakovanju sobotne tekme že razmišljajo tudi o tem, kako naprej. Če bi res prišlo do trenerske menjave, potem ni skrivnost, da je še posebej Robertu Kuzmiču zelo blizu trenerska filozofija Dejana Grabića, ki je bil med kandidati za prekmursko klop tudi ob predlanskem slovesu Anteja Šimundže. Na uho nam je prišlo tudi, da ne bi bilo presenečenje, če bi Prekmurci, ki se v zadnjih letih umetnosti nogometnega posla in življenja pogosto učijo pri Italijanih, ustoličili trenerja s prostorov naše zahodne sosede.

Delo Dejana Grabića bodo Prekmurci lahko znova ocenili ta konec tedna, ko se bo Mura v Ljubljani udarila z Bravom.

V Murski Soboti se dobro zavedajo, da tokrat z zamenjavo trenerja praktično ne smejo zgrešiti, v kolikor si želijo, da bi klub ostal resen kandidat za najvišja mesta v vse bolj izenačeni Prvi ligi Telemach. Zato iščejo trenerja, katerega življenjepis bi bil še bolj podkrepljen ne le z lovorikami, ampak tudi evropskimi uspehi. Po naših informacijah je tako vzpostavljen kontakt z nekdanjim trenerjem Primorja, Gorice, Maribora, graškega Sturma, Leeds Uniteda, Slovana iz Bratislave, Pafosa in Anorthosisa Darkom Milaničem.

Primorec, ki se je podpisal po šest državnih naslovov z Mariborom in je vijolice vodil tako v ligi prvakov kot v ligi Evropa, je nazadnje kot trener deloval na Cipru, kjer je oktobra letos po vsega petih tekmah zaradi nesoglasij s klubskim vodstvom zapustil klop ciprskega Anorthosisa.

Darko Milanič je v Sloveniji doslej vodil Primorje, Gorico in Maribor. FOTO: Guliverimages.

Milaničev agent: Darko je želja vsakega slovenskega kluba

Informacije iz Murske Sobote smo preverili tudi pri Milaničevem agentu Amirju Ružniću. Slednji je namreč nedavno zelo uspešno sodeloval z Muro, ko je v zimskem prestopnem roku posredoval pri prestopu Tia Cipota v italijansko Spezio. Ravno dober odnos med najbolj prodornim slovenskim agentom in vodstvom kluba s Fazanerije naj bi bil namreč temelj, na katerem črno-beli gradijo upe o tem, da Izolana pripeljejo na svojo klop.

“O Darku Milaniču ni potrebno izgubljati besed. Gre za trenerja, ki je lahko želja katerega koli kluba v Sloveniji,” na naše vprašanje o tem, ali so v pisarnah na Kopališki ulici vzpostavili kontakt s šestkratnim slovenskim državnim prvakom, diplomatsko odgovarja Ružnić.

Amir Ružnić je bil pozimi zelo aktiven pri prestopih nogometašev, zdaj prihajajo na vrsto tudi trenerji pod njegovim okriljem. FOTO: Uroš Skaza.

Kakšne so torej možnosti za to Milanič res sede na klop Mure? Naj odgovorimo z njegovo izjavo v nedavnem pogovoru za Sportklub: “Trenutno je želja predvsem tujina.” Tudi sicer je težko verjeti, da bi tvorec velikih uspehov Maribora odšel po sledeh Anteja Šimundže, trenutno namreč še rešuje odprte zadeve po razhodu s ciprskim Anorthosisom, črno-beli pa bi morali tudi sicer priznanemu slovenskemu strategu predstaviti zares konkretne argumente, ki bi 55-letnika prepričali v vrnitev v slovensko ligo.

No, smo pa vsaj dobili zanimivo vprašanje za našo ponedeljkovo oddajo Pod prečko, v kateri bo Darku Milaniču družbo v našem studiu delal Zlatko Zahović.

Kaj se dogaja na Primorskem?

V teh dneh je sicer na področju menjav trenerjev v Prvi ligi Telemach zelo, zelo pestro. Vse več je informacij o tem, da se s klopi Gorice poslavlja Miran Srebrnič, ki naj bi ga že v kratkem zamenjal kar dosedanji neuradni svetovalec kluba Edy Reja. Veliko je bilo v teh dneh tudi govora o morebitni trenerski zamenjavi v Kopru, kjer pa po naših informacijah ne razmišljajo o takšnem scenariju. Služba Zorana Zeljkovića je varna in nič drugače naj ne bi bilo niti v primeru poraza proti vodilni Olimpiji.

Komentari

Vaš komentar