Dino Skender: Spreminjamo celotno kulturo delovanja Olimpije

Nogomet 27. Feb. 202210:38 > 10:411 komentar
Delite:
foto: SK

Nekaj več kot štirje meseci so minili, odkar je ljubljanska Olimpija dobila novo vodstvo. In novega / starega trenerja. Dino Skender je v relativno kratkem času uspel stabilizirati rezultate zmajev, navijačev pa kljub temu še ni uspel prepričati. Kako mu bo to uspelo? Preverite v intervjuju z mladim hrvaškim strategom.

Olimpija je na zimski premor odšla z osmimi točkami zaostanka za vodilnim Mariborom. Po seriji štirih tekem v dobrih desetih dneh so močno prenovljeni zmaji to razliko stopili na dve točki in se znova povsem vključili v boj za državni naslov. “Smo v specifični situaciji. Sami si nalagamo breme naslova. Takšen sem tudi kot trener, moj primarni cilj je naslov. A okoliščine niso enostavne,” razmišlja Dino Skender, ki smo ga v Stožicah obiskali v dneh pred zelo pomembno tekmo s Koprom.

Skozi pogovor smo se z mladim hrvaškim nogometnim strokovnjakom pogovarjali o sestavi ekipe, ki bo lovila državni naslov, kratkoročnih in dolgoročnih načrtih ljubljanskega prvoligaša, njegovim odnosom do navijačev in do nekaterih (bivših) nogometašev zeleno-belih, vrnili pa smo se tudi v sezono 2019/2020 in s časovne distance preverili, kaj vse je šlo v tisti sezoni narobe, da je Olimpija z zasedbo zares izjemnih posameznikov ostala brez državnega naslova.

“Storili smo vse, kar je bilo v naši moči, da kratkoročno dosežemo cilj, čeprav je bila to ekipa v odhajanju. Enostavno celotno stanje kluba ni bilo pravo in to je bil tudi nekako razlog, da nam je hrbet na koncu odbila tudi nogometna sreča,” med drugim razmišlja 38-letni Osiječan.

Dino Skender.

Z opravljenim delom moramo biti zadovoljni

Od vašega povratka na klop Olimpije so minili štirje meseci. Koliko ste generalno gledano zadovoljni z opravljenim delom v tem času?

Mislim, da moramo biti zadovoljni s tem, kar smo opravili v tem obdobju. Ko smo prišli, je bilo na nivoju kluba in ekipe precej stvari “v megli”. Kratkoročno smo želeli rezultatsko ostati v boju za vrh lestvice in to nam je uspelo. Vzporedno s tem smo na nivoju kluba začeli menjati kulturo obnašanja in disciplino. Precej smo prevetrili kader, najbolj pomembno pa je, da smo ostali v bitki za naslov. V številnih segmentih delovanja kluba smo opravili zelo pozitivne korake v pravo smer.

V drugem delu sezone ste osvojili devet od možnih dvanajstih točk. Ste s tem zadovoljni oziroma bi to podpisali pred začetkom tega strnjenega ritma tekem?

Seveda si želimo od dvanajstih točk osvojiti vseh dvanajst. Ampak moramo biti realni. Glede na to, da smo precej spremenili ekipo, ki se je ne da uigrati čez noč, moramo biti zadovoljni. V nekaj dneh smo odigrali štiri zelo težke tekme, zmanjšali smo zaostanek za Mariborom iz minus osem na minus dva.

Ostajamo realni, opravili smo dobro delo, a to je šele začetek. Zdaj moramo delati na tem, da bomo še boljši, še bolj kvalitetni ter osvajati čim več točk. So pa to dobri temelji, na katerih lahko gradimo boj za vrh lestvice in naslov prvaka.

Dino Skender
Olimpija je pod vodstvom Skendra znova ujela priključek z vrhom lestvice. Foto: Jure Banfi

Igralce silimo iz cone udobja, nihče ni nezamenljiv

Rezultati so tu, nekako pa imamo občutek, da na igrišču vse skupaj še ne deluje tako kot bi moralo in kot, to večkrat poudarjate, si tudi sami želite. Koliko ste zadovoljni s predstavami Olimpije v tem obdobju?

Šele na pripravah smo dobili priložnost, da začnemo uigravati določene zadeve. Najprej smo kondicijsko dobro pripravili igralce, novinci so prišli iz okolij, kjer niso redno igrali. Zagotovo pa gre za kvalitetne nogometaše, ki pa potrebujejo svoj čas. Nekaj igralcev smo pripeljali še tik pred začetkom drugega dela in jasno je, da stvari ne morejo biti takoj idealne. Gre za proces.

Vemo, kaj želimo, da pa bo ekipa uigrana, potrebujemo čas. Problem je v tem, da smo bili v neregularnih okoliščinah, igrali smo na dva, tri dni, nasprotnik pa je na tekme prihajal svež. To je zagotovo hendikep, a mi smo svoje naredili. Slavili smo na derbijih in osvajali točke – z izjemo tekme v Domžalah, kjer nismo igrali dobro in tega se zavedamo.

Druge ekipe so sestavljene, uigrane, mi pa skozi prvenstvo spreminjamo celoten klub, gradimo ekipo, zbiramo točke, skozi vse to pa moramo še razvijati igro in mlade igralce. To so stvari, ki zahtevajo svoj čas, mi pa želimo vse vzpostaviti čim hitreje. Ni lahko, a ostajamo realni in odločni. Je pa dejstvo, da bo ekipa vsako tekmo bolj uigrana, vse boljša bo nogometna komunikacija. Vemo, da še imamo prostor za napredek.

Olimpija je v obdobju sprememb, tudi kar se tiče sestave igralskega kadra. Koliko ste zadovoljni z okrepitvami in dogajanjem na januarski tržnici?

Na podlagi zahtev, ki smo jih postavili na začetku prestopnega roka, smo vedeli, da moramo pripeljati približno deset novih nogometašev. Ocenili smo, kdo so nogometaši v obstoječem kadru, ki so na nivoju Olimpije in nam lahko pomagajo pri doseganju zastavljenih ciljev, nato pa razmišljali o tem, da imamo na vseh položajih kvalitetno in zdravo konkurenco.

Nekatere igralce smo pripeljali zato, da bodo nosilci igre, druge zato, da še nekoliko preverimo, če so iz pravega testa za nas. Opravili smo dober posel, čeprav so fantje tu kratek čas, so že dokazali, da so lahko dodana vrednost. Moja želja je, da imamo močno konkurenco znotraj ekipe, da nihče nima posebnega statusa oziroma da nihče ni nezamenljiv. Kar bodo fantje pokazali na terenu, to bodo dobili od mene. Vse si bodo morali zaslužiti.

Olimpija nujno potrebuje to zdravo konkurenco, tudi kar se tiče vzpostavljanja višjega nivoja dela in discipline, kar je v zadnjem obdobju manjkalo na vseh nivojih kluba. A navade je težko izkoreniniti v kratkem času, zato skušamo igralce potisniti izven njihove cone udobja in to smo storili s širšim kadrom ter ostrejšo konkurenco za mesto v ekipi. Pravi učinki pa bodo vidni na dolgi rok.

V novi eri zmajev bo marsikaj drugače, kot je bilo v preteklosti.

Javnega izražanja nezadovoljstva v klubu ne bomo tolerirali

Kar se tiče športnega dela kluba tesno sodelujete z Marinom Skendrom in Mladenom Rudonjo. Je kateri izmed igralcev prišel povsem na vašo željo, zato ker ga vi kot trener potrebujete?

V ta projekt smo vstopili skupaj z novim lastnikom Adamom Deliusom. Na športnem nivoju za posle skrbita Mladen Rudonja in Marin Skender, na nivoju prve ekipe pa smo zanjo zadolženi jaz in moj strokovni štab. V tem trikotniku se sprejemajo odločitve, ki morajo biti potrjene na vseh nivojih.

Za vsakega igralca, ki smo ga pripeljali, smo določili objektivne parametre in kriterije, ki jim mora zadoščati. Enako velja za vse igralce iz prejšnjega obdobja, ki so ostali v Olimpiji. Ogromno smo sestankovali in se dogovorili za smer, v katero gremo. Iskali smo igralce, ki ustrezajo našim nogometnim zahtevam, hkrati pa imajo pravi karakter, mentaliteto in željo po uspehu. V prejšnjih obdobjih se je veliko govorilo o nekih minulih dosežkih, štele so stare zasluge.

Zdaj tega ni več, vsak igralec mora izpolnjevati točno določene zahteve, da lahko ima tudi v prihodnosti vlogo nosilca igre v ekipi Olimpije. Spreminjamo kulturo slačilnice in kluba, vsak igralec mora biti na dovolj visokem nivoju, da je lahko del naše ekipe.

Na nekaterih položajih imate zdaj precej ostro konkurenco. Na voljo imate tri bočne branilce, v ekipi je hud boj za mesto v napadu, tudi osrednjih branilcev vam na manjka. Se morda bojite, da se lahko tu zaradi nezadovoljstva tistih, ki ne bodo dobili toliko priložnosti, pojavijo določene tenzije v moštvu?

Računati moramo na to, da je sezona dolga, na sporedu pa bo veliko tekem v kratkem obdobju. Ne smemo si privoščiti, da se nam zgodi to, kar se je dogajalo v preteklosti – da ob poškodbi dveh, treh igralcev in kakšni kazni zaradi kartonov nimamo ustrezne zamenjave.

Vemo, kaj je cilj Olimpije in kako priti do njega. Če nekdo ni v prvem planu, se lahko pojavi nezadovoljstvo, a ključno je, da zgradimo ekipni duh, v katerem so interesi ekipe postavljeni pred interese posameznika. Zato smo pripeljali igralce s pravim karakterjem, ki vedo, da nihče ni nad Olimpijo in da morajo upoštevati odločitve trenerja. To je bil tudi razlog, da smo se zahvalili nekaterim nogometašem – da se izboljšata ekipni duh in vzdušje v slačilnici.

Seveda se bo zgodilo, da bo nekdo v sebi nezadovoljen. A če bo to nezadovoljstvo prenesel v javnost, izven štirih sten garderobe,  takšnih potez nikakor ne bomo tolerirali.

Igralcem smo pravočasno pojasnili, da stvari ne bodo takšne, kot so bile

Ko govorite o nezadovoljnih igralcih – veliko smo se spraševali o tem, kaj se je v januarju dogajalo z Nejcem Vidmarjem in Tomislavom Tomićem, ki sta bila simbola Olimpije v prejšnjem obdobju. Kakšen je bil vaš odnos z njima?

Ko sem v oktobru prevzel mesto glavnega trenerja, sem prišel odprtega srca. Igralcem sem dejal, da je vsak, ki bo prinašal kvaliteto na igrišču in ki bo po obnašanju ter na nivoju slačilnice pozitiven, dobrodošel v moji ekipi.

To je veljalo za vse nogometaše, do vsem sem imel isti odnos. Potem so se začele dogajati določene stvari, ne toliko na nivoju nogometa, ampak na nivoju kluba. O tem ne bi preveč razglabljal, saj imam sam odgovornost predvsem na igrišču. Je pa dejstvo, da so imeli vsi nogometaši enako izhodišče, to smo jim tudi pojasnili. Želimo, da se igralec vklopi v ekipo tudi karakterno in gradi ekipni duh. Dogajale pa so se stvari, za katere sam nisem pristojen in tega ne bi komentiral. Smo pa vsem igralcem, ki niso več z nami, pojasnili, zakaj se v tem trenutku ne računa na njih.

Kar se tiče Tomića, je bil poškodovan na začetku priprav, izpeljali smo jih brez njega in mu razložili, da trenutno ni v prvem planu. Pogovarjali smo se tudi z ostalimi nogometaši, ki so bili v podobni situaciji ter jih vprašali, ali se želijo prilagoditi ekipi ali pa je to prevelik udarec za njihov ego. Zelo iskreno sem se ena na ena pogovarjal z vsem, predstavil sem jim najslabši možen scenarij, da so stvari povsem jasne.

Želel sem se izogniti prihodnjim pogovorom, kot so “niste mi tako rekli, niste me opozorili, izgubil sem pol leta življenja, ker niste bili iskreni.” Konkurenca v ekipi je večja, nihče nima zagotovljenega mesta v ekipi, na igralcih pa je, ali se želijo za svoje mesto boriti. Ker so se pogoji spremenili, smo vsakemu dali tudi možnost odhoda. Veliko je teh igralcev, ne bi govoril o vsakemu posebej, torej o Tomiću in Vidmarju. Z vsemi smo bili iskreni, pravočasno smo jim dali informacije in jim pojasnili, da bodo stvari drugačne, kot so bile.

Tomislav Tomić je bil eden tistih, ki se niso videli v novi zgodbi Olimpije. Foto: Jure Banfi

V borbi za naslov ne bomo veliko govorili, ampak zavihali rokave in trdo delali

Dejali ste, Olimpija se je priključila boju za naslov. Kako gledate na konkurente v tem boju? Bomo spremljali troboj Olimpija, Maribor, Koper ali se bo tu še kaj spremenilo?

To se nikoli ne ve. Slovenska liga je postala tako izenačena, da se v tej fazi sezone nikogar ne more odpisati. Veliko točk je še v igri, liga je vse bolj kvalitetna. Spoštujemo tako Maribor kot Koper. Če so Koprčani v tej fazi sezone zbrali toliko točk, potem jih seveda moramo jemati kot resne konkurente za naslov. Imajo dobro ekipo, z nekaj odličnimi posamezniki, ki lahko naredijo razliko.

Poznamo tudi kvalitete Mure, Brava in ostalih ekip, vsaka točka je prigarana. Zavedamo se, da nas čakajo težke tekme, a gledamo predvsem nase. Manjka nam Timi Max Elšnik, poškodoval se je tudi Goran Milović, to sta pomembna igralca. Imamo tudi kopico novincev in upamo, da se čim prej sestavimo v celoto ter pomaknemo še nivo više.

Bo v tej sezoni sprememb Olimpije edino, kar vas bo zadovoljilo, naslov prvaka?

Smo v specifični situaciji. Sami si nalagamo breme naslova. Takšen sem tudi kot trener, edini primarni cilj je naslov. Na nivoju kluba pa smo začrtali scenarije, kako se lahko stvari odvijajo. Prišli smo v občutljivem obdobju, prevzem kluba se je vlekel kar nekaj časa.

A ne glede na vse, smo pokazali, da želimo zmagovati in se boriti naslov. Na nivoju strokovnega štaba in ekipe bomo skušali iztisniti čim več, nihče pa ne more obljubiti, da bomo prvaki. Nikoli nisem preveč govoril, kaj bomo naredili. Potrebno je zavihati rokave in naše želje pokazati na terenu. Zmagati želimo vsako tekmo in tako priti do naslova prvaka. Sladke besede ne pomagajo veliko.

Ekipa se sestavlja skozi prvenstvo, to moramo spoštovati, poizkušamo pa z dodatno energijo in trudom stvari čim hitreje reševati. Verjamem, da bomo tako nadaljevali, ostali v borbi za naslov in na igrišču pokazali, da smo na to pripravljeni.

Slačilnica je bila v tako slabem stanju, da je hrbet obrnila tudi nogometna sreča

Olimpija je znova v boju za naslov, ki pa ste ga v sezoni 2019/2020 izgubili s Celjani. Zdi se, da vam navijači tega nekako še vedno niso oprostili, kako zdaj z distance gledate na tisto obdobje?

Od teh stvari ne bežim. Navijačem ne zamerim, če niso zadovoljni. Vsak od njih ima pravico svojega mišljenja, vedno gledajo širšo sliko.

Kar se tiče mojega prvega mandata, veste, v kakšnih okoliščinah sem prišel v klub. Ekipo sem prevzel, ko se je stopila velika prednost Olimpije, nato je prišla še korona in vsi so mislili, da se bo sezona predčasno zaključila. To se ni zgodilo in na nivoju kluba je to potegnilo precej problemov. Imeli smo dobre igralce, ki so imeli za seboj dobro sezono, a večina je že gledala naprej. Slačilnica ni bila enotna, igralci so že razmišljali o tem, kako zapustiti Olimpijo. Mentalno niso bili več pri stvari, nas pa je čakala borba za naslov.

Prešel sem po visokem porazu z Bravom, ki je bil svojevrstna prelomnica. Pokazal je, da je prejšnja politika kluba dosegla svoj konec. Ekipa je zašla v krizo, ki je bila posledica različnih dejavnikov. Sam sem vložil ves svoj trud, da ekipo dvignem in skušam pomagati tem igralcem. Na to nisem gledal kot na svoj uspeh oziroma borbo.

Kaj je torej takrat zmanjkalo? Je naslov torej odnesla tudi ta notranja nestabilnost kluba?

Po mojem prihodu smo začeli dobro, pretresli smo slačilnico in dobili prve štiri tekme v težkem razporedu. A do konca sezone so se znova pojavile tenzije in težave na nivoju garderobe, ki jih enostavno nismo uspeli rešiti. Seveda mi je žal tiste zadnje tekme s Celjem, na katerem so fantje dali vse od sebe. A prvenstva se ne osvajajo na eni tekmi, tudi nogometna sreča pa nas ni nagradila.

Seveda je ta neuspeh tudi moja odgovornost, ekipo sem prevzel v težki situaciji in prevzel to tveganje. A nikoli se nisem bal izzivov. S strani takratnega predsednika Mandarića sem dobil zagotovila, da se v klubu zavedajo resnosti izziva, ki je pred nami, hkrati pa tudi napoved, da se bo proračun zmanjšal in da se bo politika kluba spremenila.

Pripeljan sem bil za delo na dolgi rok, vse v luči optimizacije stroškov in novega zagona z mladimi nogometaši. Storili smo vse, kar je bilo v naši moči, da kratkoročno dosežemo cilj, čeprav je bila to ekipa v odhajanju. Enostavno stanje na nivoju kluba ni bilo pravo in to je bil tudi nekako razlog, da nam je hrbet na koncu odbila tudi nogometna sreča.

V sezoni 2019/2020 je Olimpija v finišu prvenstva izgubila boj za naslov. Navijači Skendru tega (še) niso oprostili.

Navijači, mesto in celotna država si zaslužijo močno Olimpijo

Kako torej v drugem mandatu popraviti predvsem odnos z navijači, za katerega se zdi, da še vedno ni najboljši? Je edini odgovor rezultat?

Mi sami smo prvi, ki želimo dosegati dobre rezultate. Vse, kar delamo, počnemo s tem namenom. Vem pa, da te stvari ne moremo narediti čez noč. Kratkoročno pa seveda razmišljamo o tem, da zadovoljimo tako igralce kot tudi celotno dogajanje okrog kluba.

A dobro se zavedamo, da če ta kratkoročnost ne bo zgrajena na trdnih temeljih, potem lahko to hitro krene v napačno smer. Olimpija se je v tem pogledu v zadnjih letih nekajkrat pošteno opekla. Mi bomo delali drugače, izbrali bomo težjo pot. Želimo si stabilnost, ki bo temelj rezultata. S tem želimo preprečiti, da nas pretresejo krize in slabši dnevi.

Do vodstva kluba imam obveznost, da postavim te dolgoročne temelje, kratkoročno pa lovimo čim boljše rezultate. Tega ni enostavno združiti. Navijači pa gledajo predvsem rezultat. Sem pa prepričan, da si želijo Olimpije, ki bo uspešna na dolgi rok. Zgraditi želimo stabilen klub, ki ne bo razpadel ob prvih ovirah na naši poti. To si navijači, mesto in celotna država tudi zaslužijo. Institucija Olimpije si zasluži kontinuiteto in nov, evropski korak naprej.

A to ne gre preko noči. Kar nam je uspelo, je nanizati nekaj dobrih rezultatov, ki so nas pripeljali k vrhu lestvice. Tu je napredek že viden. Upam, da bomo ostali na tej poti in postopoma stvari dvigovali še na višji nivo.

Komentari

Vaš komentar