Je Mudrinski res vreden toliko, kot mu ponujajo Celjani?

Komentar 7. Jun 202216:30 > 17:23 2 komentarja

Namesto Maribora bo najboljši posameznik Prve lige Telemach in "vijolčni bojevnik" v prihodnji sezoni izbral Celje. Pred nekaj leti bi bila ta trditev naravnost absurdna. A v želji po tem, da podpiše še zadnjo zares donosno pogodbo v svoji karieri, bo očitno Ognjen Mudrinski storil prav to. Toda posel, ki se z vidika grofov zdi naravnost sanjski, ni brez pasti.

Ko iščemo nogometaša, ki ima največ zaslug za to, da se je naslov državnih nogometnih prvakov vrnil v Maribor, imamo pred seboj eno samo ime – Ognjen Mudrinski. Na 27 tekmah je srbski napadalec dosegel 17 zadetkov in postal ne samo kralj strelcev, ampak tudi najboljši posameznik letošnje sezone Prve lige Telemach.

Ognjen Mudrinski
Foto: Uroš Skaza

Investicija v Mudrinskega ni brez tveganj

Le nekaj dni po koncu sezone Mudrinski ni več član Maribora. Uradno je tako ali tako nogometaš Jagellonie, a kot smo že poročali, so poljska vrata zanj zaprta. Čeprav se je zdelo, da bodo v mestu ob Dravi storili vse, da izvrstnega napadalca zadržijo v svojih vrstah, smo dobili občutek, da vendarle niso povsem napeli svojih “finančnih mišic”.

Zakaj? Ker investicija v 30-letnega Srba ni brez tveganj. Dejstvo je, da je robustni napadalec skozi zaključek sezone “hodil po robu” svoje fizične pripravljenosti. Po naših informacijah je za to, da je tekmovalno obdobje zaključil na igrišču, potreboval kar precej pomoči zdravniške službe Mariborčanov. Staviti večino svojih kart na ne optimalno pripravljenega nogometaša pa je kaj hitro lahko dvorezen meč.

Če kdo, potem imajo Celjani izkušnje s poškodovanimi aduti

O kvaliteti Mudrinskega ni potrebno izgubljati besed. Srb je dovolj močan, dovolj hiter, tehnično spreten in učinkovit pred vrati, da močno, močno izstopa v slovenski nogometni ligi. In to je tisto, kar je prepričalo Celjane, da te dni otroku Vojvodine ponujajo za slovenske razmere skorajda sanjsko pogodbo, ki naj bi se bolj kot 10.000 evrom mesečne plače približevala dvajsetim tisočakom. To pa so pogoji, zaradi katerih se je Mudrinski odpovedal selitvi v nogometno eksotične države, kjer bi ob precej manjših naporih lahko zaslužil podobne zneske.

Zadnja celjska sezona je bila polomija. Od tega odgovorni v klubu ne bežijo. Hkrati pa se dobro zavedajo, kako pomembno bo v naslednji storiti en, če ne celo dva koraka naprej. Ker je bila glavna težava grofov v minulem tekmovalnem obdobju ravno učinkovitost, je logično, da na nogometni tržnici iščejo “killerja”, kot se je nedavno v intervjuju za Sportklub slikovito izrazil generalni direktor grofov Valerij Kolotilo.

Foto: Uroš Skaza

Poleg fizične pripravljenosti je tu še vprašanje motiva

Mudrinski je dokazal, da je “killer” in da ima ravno te lastnosti, ki jih tako zelo iščejo Celjani. Težava se pojavi, ko znova pod vprašaj postavimo njegovo telesno pripravljenost. Kvaliteten nogometaš, ki ga dobro plačuješ, a zaradi težav s pripravljenostjo in poškodbami ne more igrati, je za klub bolj breme kot dodana vrednost. Če kdo, to vedo ravno grofje, ki so to na lastni koži spoznali ob polaganju upov na Dujeta Čopa in Lovra Bizjaka.

Potem pa je tu še vprašanje motiva. Tudi najbolj gorečim navijačem Celja je jasno, da “vijolčni bojevnik” sezone 2021/2022 ob primerljivih finančnih pogojih kluba iz mesta ob Savinji ne bi postavil pred Maribor. Slednji mu namreč ponuja pravo nogometno okolje, več tisoč glave množice na tribunah, igranje v evropskih tekmovanjih in status glavnega kandidata za domače lovorike v prihodnji sezoni. Celje (vsaj trenutno) ne ponuja ničesar od vseh teh najpomembnejših tekmovalnih motivov. Če Mudrinski res izbere grofe, potem je motiv za njegov odhod v vrste štajerskih rivalov popolnoma jasen.

Ognjen Mudrinski

Bodo Celjani vendarle premešali razmerja moči na vrhu slovenskega nogometa?

Naslednji velik projekt ambicioznega vodstva kluba iz mesta ob Savinji bo torej očitno Ognjen Mudrinski. Njegov prihod bi zagotovo še dodatno potrdil resne celjske ambicije, da se klub premakne bliže vrhu slovenskega nogometa. A tudi na videz sanjski posel za grofe torej ni brez tveganj. Čeprav, kateri nogometni posel pa sploh je?

Je pa vsekakor zanimivo, da bo osmouvrščeni klub minulega slovenskega nogometnega prvenstva hkrati tudi klub, ki bo imel najbolje plačanega posameznika slovenske lige. Težišče moči se iz tradicionalne naveze Maribor-Olimpija tako ali tako v zadnjih letih seli tudi na preostale slovenske prvoligaše in že zdaj je jasno, da bo prihajajoča sezona Prve lige Telemach zelo, zelo zanimiva. 

Čeprav smo namreč predstavili nekaj pasti, ki se skrivajo za (trenutno še nepotrjenim) prihodom Mudrinskega v Celje, je dejstvo, da gre za izjemno kvalitetnega napadalca. Srbski napadalec je lahko tisti manjkajoči del sestavljanke, ki bo ambiciozen celjski projekt vendarle zapeljal v prave tirnice.

Komentar avtorja ne odraža stališča celotnega uredništva.