Krznar: V niz težkih tekem vstopamo kot favoriti

Nogomet 2. Okt 202220:35 0 komentarjev
FOTO: Jure Banfi

Maribor je spet takšen, kot je bil v "dobrih starih časih". Organiziran, pragmatičen, dominanten in učinkovit. Na zadnjih petih tekmah je štirikrat zmagal in se že vrnil na mesta, ki ob koncu sezone prinašajo Evropo. Zdaj ga čaka niz tekem, ki bo dal odgovor na to, ali lahko aktualni prvaki v letošnji sezoni dosežejo še kaj več.

Zmaga Maribora v Novi Gorici je bila pravzaprav nekoliko pod vprašajem le v uvodnih minutah tekme. Domači so nekajkrat nevarno zapretili vratom mladega debitanta Sama Pridgarja, tekmo pa je prelomila 27. minuta, ko je Jan Repas ob pomoči Cerovca zatresel mrežo severnih Primorcev. Od te točke naprej je Gorica razpadla, kar so vijolice s pridom izkoristile. Do polčasa so aktualni prvaki vodili s 3:0. Ob precej bolj izenačenem drugem polčasu se je tekma končala s 4:1.

To je bila tretja zaporedna zmaga vijolic, še ena na gostovanju. Ne samo rezultati, Mariborčani optimizem črpajo tudi iz dejstva, da se počasi ekipa po precejšnjih preglavicah s poškodbami vendarle sestavlja in v niz težkih tekem vijolice vstopajo precej močnejše, kot so se zdele pred mesecem dni.

“Res je, zdaj prihajajo težke tekme. Tekme, ki bodo pokazale, kam sodimo. Veseli me, da smo v obrambi vse bolj čvrsti, obrambni blok dobro deluje. Nasprotnik si ni ustvaril veliko priložnosti in na ta način smo danes pomagali našemu mlademu vratarju. Čakajo nas trde, zahtevne tekme, a ti rezultati nam dajejo prepričanje, da vanje vstopamo kot favoriti,” je misli po tekmi strnil trener Damir Krznar.

Naslednjih pet prvenstvenih tekem Maribora: Koper (doma), Olimpija (v gosteh), Domžale (doma), Celje (v gosteh), Mura (doma).

Ob dejstvu, da je Maribor v izrazito pozitivnem nizu in je tudi proti Gorici nadaljeval s približevanjem vrhu, smo se s trenerjem vijolic pogovarjali tudi o vlogi rezervistov, dilemi glede prvega vratarja, prihajajočih izzivih in mladih nogometaših, ki v prvi ekipi aktualnih državnih prvakov dobivajo vse več priložnosti.

Foto: Jure Banfi

O učinku rezervistov

Veseli me, da so svoje dodali tudi Vipotnik in ostali rezervisti. Potrebujemo širok kader. Ni floskula, da sta četrti in peti igralec s klopi ravno tako pomembna. To širino zdaj imamo. Nekateri niti ne dobijo priložnosti, a dočakali jo bodo če bodo trdo delali.

O dejstvu, da ni mogel računati niti na Menna Bergsna niti na Ažbeta Juga

Veste, kako pravijo, brez tistega, ki ga ni, brez tistega se mora. Samo je dobil priložnost in jo izkoristil, tako je to v nogometu. Seveda si ne želimo takšnih situacij v nadaljevanju sezone, a pred nami je nov delovni teden, morda se še kdo izkaže to te mere, da bo dobil mesto v začetni enajsterici. Časa bo dovolj za vse.

Ažbe Jug se bo počasi vrnil med vratnici Maribora. Foto: Jure Banfi

O tem, zakaj je Samo Pridgar dobil prednost pred izkušenejšim Markom Zalokarjem

To odločitev prepuščam Mitji Pirihu, on je trener vratarjev in je tisti, ki oceni, kdo je boljša izbira. Na koncu seveda jaz stojim za to odločitvijo. Tokrat so odločile nekatere malenkosti.

O ne najboljšem uvodu v tekmo

Teren danes ni bil zalit in na to smo se morali prilagoditi. Defenzivno smo dobro stali, dobro tudi prehajali na nasprotnikovo polovico. Bilo je nekaj napak, a te me trenutno ne zanimajo toliko, kot sam napredek v igri.

O vlogi Marka Tolića

Danes je zelo dobro delal v napadu, ustvarjal priložnosti. Moram pa reči, da sem nezadovoljen z njegovim delom v obrambi v drugem polčasu.

O tem, da je Maribor na dveh tekmah dosegel devet golov

Morda bom znova zvenel noro, a stabilnost v obrambi je tista, ki prinese tudi boljšo igro v napadu. Če si v obrambi stabilen, lahko v napadu tvegaš nekoliko več, še posebej potem, ko prideš do vodstva. To prinaša zadetke. Me je pa število golov presenetilo, nisem pričakoval, da bomo tako učinkoviti.

Foto: Jure Banfi

O strelskem prebujenju Jana Repasa

Repas nam daje čvrstost na sredini igrišča, ima pa v sistemu dveh zadnjih veznih eden vedno več svobode, da pomaga tudi v napadu. To trenutno počne Repas, dobro napreduje. Odlično se znajde tako z kot tudi brez žoge. Da pa je odličen strelec, to tako ali tako vemo vsi. Ko si samozavesten, je marsikaj laže.

O tem, da vse večjo odgovornost prevzemajo mlajši igralci

To je zelo pomembno. Predvsem za prihodnost Maribora. Celotna ekipa je zaslužna za to, da ob prednosti 2:0, 3:0 ponudiš priložnost mladim. Tudi njim pa je lažje vstopiti v igro, ko imaš prednost.

O tem, zakaj priložnosti še ni dobil Ishaq Rafiu

Malenkosti so odločile v prid tega, da vstopi Tine Čuk. Za vse nogometaše bo čas. Ni pomembno, koliko minut odigra kdo, pomemben je rezultat. Tako je to v nogometu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!