Nikjer ne boste slišali napovedi – Koper gre na prvo mesto

Nogomet 7. Okt. 202110:00
Delite:
Ante Guberac
Ante Guberac

Nogometaši Kopra v tej sezoni navdušujejo slovensko nogometno javnost. Ekipo z roba igrišča uspešno vodi mlad, ambiciozen trener Zoran Zeljković, ki za razliko od nekaterih predhodnikov na Bonifiki vpeljuje napadalen, všečen stil nogometa. Nad njegovim delom se navdušuje tudi alfa in omega nogometa na Obali Ante Guberac.

Letni časi se menjujejo, leta tečejo, Ante Guberac pa je vedno znova tisti, ki kot prvi mož ali kot “stric iz ozadja” bdi nad dogajanjem v NK Koper. V obdobju njegovih odhodov in prihodov ljubiteljem nogometa na Obali nikoli ni bilo pretirano dolgčas. V pisarnah je burno tudi v teh dneh, ko se je Koper zapletel v spor z nekdanjim športnim direktorjem kanarčkov Boškom Županovićem.

Precej bolj mirno kot v pisarnah kluba je med oktobrskim reprezentančnim premorom v garderobi obalnega prvoligaša. Koprčani so po tretjini prvenstva vodilna ekipa Prve lige Telemach, Zoran Zeljković pa uspešno vodi mlado, ambiciozno ekipo, ki dokazuje, da je sposobna velikih stvari. Za zdaj se zdi, da je koprski predsednik s tokratno trenersko izbiro zadel v polno.

“Podrobno smo spremljali delo Zorana Zeljkovića v zadnjih letih in ugotovili, da zna veliko potegniti iz ekipe, če ima proste roke. To je pri nas dobil. Skupaj smo sestavili moštvo, ki ga odlično vodi in zato je Koper danes tam, kjer je, na vrhu prvenstvene lestvice. Velikokrat poslušam, da je to presenečenje, sam se s tem ne strinjam. Koper je bil na vseh tekmah, tudi na tistih, ki jih je izgubil ali remiziral, boljši tekmec, z nekaj sreče bi lahko imeli še več točk,” razmišlja prvi mož Koprčanov.

Foto: Uroš Skaza

Pritiska ni, v tej sezoni nimamo ciljev

Že lanska koprska nogometna jesen je bila zelo uspešna in je znova prebudila navijaški duh na slovenski Obali. Kanarčki so dolgo držali stik z vodilnimi ekipami lige, ambicije so naraščale, v Kopru so razmišljali vsaj o Evropi, če ne celo o največjih stvareh v slovenskem nogometu. Predsednik kluba z Bonifike letos razmišlja nekoliko bolj previdno.

Decembra 2020 je Koper na zimski premor odšel kot četrtouvrščena ekipa prvenstva, spomladi pa na 17 tekmah osvojili le še dvanajst točk in se “rešil” šele v dodatnih kvalifikacijah za obstanek v prvi ligi.

“Ni res, da je situacija podobna lanski. V lanskem letu smo bili povsem na vrhu le eno noč, zdaj pa je Koper že od četrtega kroga na prvem mestu. Pritiska ni, cilja si nismo zastavili. Sestavljamo mlado moštvo, ki nenehno napreduje, letošnjo sezono želimo preživeti s čim manj stresa. Visoka mesta bomo napadli v naslednji sezoni, če se nam bo izšlo že v letošnji, bomo toliko bolj veseli. Res ne delamo nobene evforije, nikjer ne boste slišali napovedi – gremo na prvo mesto.”

Foto: Uroš Skaza

Ob tako izenačenih ekipah odloča tudi sreča

Letošnja sezona slovenskega prvoligaškega nogometa je znova zelo izenačena. Koper (24) in Bravo (23) sta nekoliko odskočila od najbližjih zasledovalcev Olimpije (20), Maribora (18), Mure (17) in Sežane (16). Smo šele na začetku oktobra in karte so se dodobra šele začele deliti, a vse bolj se zdi, da bodo tudi v tekmovalnem obdobju 2021/2022 o naslovu slovenskega nogometnega prvaka odločale malenkosti.

Koper v zaključku tekme ni uspel streti odpora Celjanov (2:2)

“Liga je izjemno izenačena in za zmago na vsaki tekmi potrebuješ za zmago tudi nekaj sreče,” se strinja prvi mož Koprčanov. “Ni lahkih tekem. Če bi imeli še nekaj več sreče, bi imeli tudi več točk. Proti Aluminiju bi ob polčasu morali voditi za štiri zadetke, tudi v nadaljevanju pa smo imeli dovolj priložnosti, da vse skupaj obrnemo v svojo prid. A zmanjkalo je sreče. Ogromno je presenečenj – Aluminij proti Kopru (3:1) in Mariboru (3:0), Radomlje proti Olimpiji (3:2), ravno to so tiste tekme, kjer je imel nasprotnik enostavno več sreče. Brez tega v tem prvenstvu ne moreš premagati nikogar,” zaključuje Ante Guberac.