Nogometni klub Celje nima finančnih povezav z Rusijo

Nogomet 28. Feb 202215:57 > 16:36 0 komentarjev

Vojna v Ukrajini vse bolj vpliva tudi na šport. Ruske zveze in športniki so deležni vse hujših sankcij najrazličnejših organizacij, evropski klubi in zveze pa prekinjajo pogodbe z ruskimi podjetij. Tudi pri nas je v zadnjih letih nastal ambiciozen rusko-slovenski športni projekt, s katerim prehod na višjo raven načrtujejo v NK Celje. Bo zaradi nastale situacije tega sodelovanja zdaj konec?

Nogometaši Celja so v minulem krogu proti Aluminiju prišli do prve zmage v drugem delu sezone (3:2). A namesto, da bi v vodstvu kluba uživali v mirnih dneh po prvi zmagi v novi eri Simona Rožmana, z žalostjo in celo strahom spremljajo, kaj se v zadnjih dneh dogaja na relaciji Rusija-Ukrajina.

Poimenovanje, da Celje vodijo Rusi, ni povsem natančno

Prvi mož ruskih investitorjev v klubu iz mesta grofov je generalni direktor Valerij Kolotilo. Slednji nas ob našem klicu takoj pomiri, da prihodnost nogometnega kluba Celje nikakor ni ogrožena. Še več, večji del športne javnosti niti ni imel povsem prave slike o tem, kdo sploh skrbi za finančno stabilnost celjskega prvoligaša.

“Pravzaprav to poimenovanje, da smo v Celju samo Rusi, ni povsem natančno. Jaz sem Ukrajinec in v teh dneh rešujem predvsem družinske zadeve. Pred dvema dnevoma sem uspel iz Ukrajine rešiti svojega bratranca in ga pripeljati v Slovenijo. Kolotilo je ukrajinski priimek, je pa res, da smo dolgo časa živeli v Moskvi.”

Valerij Kolotilo poudarja, da celjski nogometni klub zaradi aktualne situacije ne bo imel težav. Foto: Uroš Skaza

Zato, da v vodstvu celjskega prvoligaša niso pretirano popravljali tistih, ki smo govorili o ruskih investitorjih, imajo tehten razlog.

“Sami poznate zgodbo o tem, kakšna je bila prejšnja celjska zgodba z ukrajinskimi investitorji, zato nas oznaka, da smo Rusi, ni motila. Klub pa nima povezav z Rusko federacijo. Športni direktor je sicer Rus, jaz sem Ukrajinec, moj poslovni partner pa je izraelski državljan. Finančnih povezav z Rusi nimamo, tam ni našega posla in ni našega denarja,” razloži Valerij Kolotilo.

Moli, da se vojna čim prej konča

Do rusko-ukrajinske vojne ima generalni direktor Celja popolnoma jasno stališče. “Situacija je grozna. Molim, da se vse čim prej konča. Eden izmed bratrancev je pilot v ukrajinski vojski in zato s strahom vsak dan spremljam situacijo. Sam sem sicer rojen v Moskvi, ampak celotno mladost sem z dedkom in babico preživel v Ukrajini. Moj prvi jezik je ukrajinski, tam tudi danes živi del moje družine. Ravno zato se me je situacija še toliko bolj dotaknila,” pogovor z žalostjo v glasu zaključi naš sogovornik.

Robert Kuzmič jasen – Mura že nekaj let posluje samostojno

V preteklosti so bili z ruskimi soinvestitorji povezani tudi v NŠ Mura. Na vprašanje, ali bi lahko imel klub težave zaradi številnih sankcij proti Rusiji, predsednik Robert Kuzmič jasno odgovarja: “Ruski solastnik je pomagal samo ob naših začetkih, ko Mura ni imela praktično ničesar.”

“Zdaj Mura že nekaj let posluje samostojno. Nobenega sponzorja, nobene pogodbe nimamo vezane na Ruse. V podjetju, na katerega je vezana naša članska ekipa, je solastnik ruski državljan, ki pa je zraven že od samega začetka in je s svojim lastnim denarjem pomagal pri rasti kluba,” poudarja prvi mož aktualnih državnih prvakov.

Robert Kuzmič poudarja, da Mura v ničemer ni vezana na ruski kapital. FOTO: Uroš Skaza.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!