O čem sta se na sedežu Uefe pogovarjala legendarna kapetana?

Nogomet 16. Jun 202211:55 > 11:56
Foto: FC Koper

V teh dneh je v švicarskem Nyonu potekal žreb kvalifikacijskih parov za uvrstitev v evropska tekmovanja. Ob plesu kroglic v dvorani so udeleženci žreb izkoristili tudi za nogometna druženja in srečanja, na katerih so se pogovarjali o številnih zanimivih temah. Tako sta se ob ženevskem jezeru med drugim srečala tudi Marcos Tavares in Ivica Guberac, ki sta pred kratkim nogometne čevlje zamenjala za klubske pisarne. O čem je tekel pogovor?

Ko je Ivica Guberac aprila gostoval v naši oddaji Pod prečko, je v družbi športnega direktorja Maribora Marka Šulerja razmišljal o tem, da bi bilo za slovenski nogomet zelo dobro, če bi Koper in Maribor še bolj intenzivno sodelovala in s tem slovenski nogomet potiskala naprej – v pravo smer.

A nato se je boj za državni nogometni naslov zaostril, to pa velja tudi za odnose med letošnjima konkurentoma za državno krono. Razumljivo, ko se boriš za isto stvar, si težko prijatelj, najdlje pa je šel v svojih stališčih predsednik Koprčanov Ante Guberac, ki je po osvojenem naslovu Maribora celo razmišljal o tem, da zaradi nekaterih potez vijoličastih Maribor zanj ne obstaja več.

Foto: Jure Banfi

A vse to je del nogometne folklore. V življenju in športu čas hitro teče, pred slovenskimi klubi pa so novi izzivi. Za Maribor, Koper, Olimpijo in Muro bodo najprej povezani predvsem z nastopanjem v Evropi, ki bo kot vsako leto najbolj merodajen dokaz tega, kako kakovostna je Prva liga Telemach in kako konkurenčni so slovenski klubi mednarodnim rivalom.

Bolj vajena sta srečanj v nogometnih čevljih kot v srajci

S tem nogometnim rangom imata Ivica Guberac, še posebej pa Marcos Tavares, ogromno izkušenj. Legendarna kapetana Kopra oziroma Maribora pa se v novem obdobju njunih karier namesto na zelenicah srečujeta ob njih in nabirata izkušnje v vlogi pomočnikov športnih direktorjev Oliverja Bogatinova oziroma Marka Šulerja. In švicarski Nyon je pravzaprav idilično mesto za sestanke o najpopularnejšem športu na svetu. Ivica Guberac je na kratko razkril, o čem je tekla beseda, ko sta se z Marcosom Tavaresom srečala na sedežu Uefe.

“Z Marcosom sva najprej pokomentirala, da se je čudno srečati v srajci in ne na igrišču. Vedno ga je lepo videti. Dotaknila sva se tem, o katerih sem govoril že v vaši oddaji, veliko sva govorila o sodelovanju. Z vsemi klubi si želim imeti dober in korekten odnos, z Mariborom pa še toliko bolj, saj Marcosa Tavaresa, Marka Šulerja, Bojana Bana in vse, ki so vpeti v klub, izjemno spoštujem ter cenim,” uvodoma razmišlja 33-letnik, ki je v tej sezoni sklenil svojo nogometno kariero.

“Dogovorila sva se, da se v kratkem srečamo na kosilu, na katerem bomo predebatirali aktualne teme in še izboljšali naše odnose. Vsi delamo na tem, da slovenski nogomet dvignemo na višji nivo, zato moramo biti v prijateljskih odnosih. Mariboru želim vse najboljše v Evropi. Žreb je za nami, zdaj se moramo vsi dobro pripraviti in čim bolje predstavljati Slovenijo, za katero sem prepričan, da je nogometna država in da se pri nas igra dober nogomet. To moramo zdaj dokazati,” vtise z Nyona strne Ivica Guberac.

Pot slovenskih klubov v evropskih tekmovanjih

Kvalifikacije za Ligo prvakov, 1. krog

Maribor – Šahtar Soligorsk (Blr)

Kvalifikacije za Ligo prvakov, 2. krog

Maribor / Šahtar Soligorsk (Blr) – Zrinjski Mostar (Bih) / Sheriff Tiraspol (Mol)

*V primeru izpada v prvem krogu se Maribor kot srečni poraženec uvrsti neposredno v 3. krog kvalifikacij za Konferenčno ligo.

Kvalifikacije za Konferenčno ligo, 1. krog

Olimpija Ljubljana – Differdange (Lux)

Mura – Sfintul Gheorghe (Mol)

Kvalifikacije za konferenčno ligo, 2. krog

Koper – Vaduz (Lih)

Olimpija Ljubljana / Differdange – Sepsi (Rom)

Mura / Sfintul Gheorghe – St. Patricks Athletic (Irl)