Po porazni sezoni razmišljajo le o tem, kako priti na vrh

Nogomet 1. Jun 202212:30 > 12:511 komentar
Foto: Uroš Skaza

Če bi celjsko nogometno sezono 2021/2022 opisali z eno besedo, je ta beseda zagotovo neuspeh. Od tega ne bežijo niti tisti, ki so si pred sezono zastavili zelo ambiciozne cilje. Po koncu sezone smo na pogovor povabili generalnega direktorja ekipe iz knežjega mesta Valerija Kolotila in preverili predvsem to, kaj so se grofje iz vseh spodrsljajev naučili.

V svoji pisarni nas sprejme precej mrkega pogleda. Takšno pač je njegovo razpoloženje po sezoni, v kateri njegovo moštvo še zdaleč ni upravičilo visokih pričakovanj in zadovoljilo njegovih ravno tako visokih ambicij. Od njih generalni direktor Celja Valerij Kolotilo nikoli ni bežal. Ravno nasprotno, podkrepil jih je tudi s finančnimi vložki, a pod potegnjeno črto dobil precej manj, kot je želel in pričakoval.

Toda v pogovoru s prvim operativcem Celja izveste, da še zdaleč ni “vrgel puške v koruzo”. Z nami se je med drugim pogovarjal o tem, kje se je zalomilo v dolgoročnih načrtih s Simonom Rožmanom, kakšne so bile napake letošnje sezone in kako jih popraviti. Med drugim izveste tudi, koliko širokopotezni bodo grofje pri letošnjem nastopanju na poletni nogometni tržnici, kdo je in kdo ni v načrtih vodstva kluba ter kakšna je finančna situacija v celjskem prvoligašu. Razširile so se namreč govorice, da zaradi rusko-ukrajinske vojne zadeve niso najbolj rožnate.

Foto: Uroš Skaza

G. Kolotilo, če začneva z oceno sezone. Večkrat ste poudarili, da ravno zadovoljni z njo ne morete biti, kaj je tisto, kar je šlo v zadnjih mesecih narobe?

Realno je sezona za nas porazna. Načrti so bili povsem drugačni. Cilj je bil zmaga na vsaki tekmi in uvrstitev v Evropo. Prva napaka je bila ta, da je ekipa sezono dočakala slabo fizično pripravljena. Jeseni nam ni šlo, nato smo začeli z menjavami trenerjev. Še najbolj rezultatsko uspešen je bil Simon Sešlar.

Med zimo smo pripeljali nekaj izkušenejših igralcev, ki naj bi bili poleg mladih fantov dodana vrednost ekipe. A Duje Čop je bil bolj ali manj ves čas poškodovan, težave je imel tudi Lovro Bizjak, Tomislav Tomić je imel kazni zaradi kartonov. Najboljši igralec pomladanskega dela je bil Grigoriy Morozov, a to enostavno ni bilo dovolj.

Dobili smo to, kar smo dobili. Simon Rožman je preizkušal marsikaj, a na koncu je ta rezultat za Celje najslabši v zadnjih sezonah. Razočarani smo vsi, vodstvo kluba, partnerji, sponzorji, igralci … To enostavno ni dopustno in težko je najti pametne besede.

Je morda celo napaka drugega dela sezone ta, da ste toliko stavili na pokalno tekmovanje?

Uspeh v pokalnem tekmovanju je odvisen od ene tekme in na to se je težko zanašati. Nismo pozabili na prvenstvo in pokalna tekma ni bila tako zelo posebna. Vsako tekmo v prvenstvu smo igrali na zmago, a žal smo bili neuspešni. Pred tekmo z Muro smo še imeli možnosti, da se približamo četrtem mestu, a so se tudi takrat stvari razvile tako, da smo tekmo izgubili.

Potem je v zaključku sezone težko držati motivacijo in zadnje tekme so bile logična posledica dogajanja. Na zadnji tekmi z Olimpijo pa zares nismo pokazali prav ničesar.

Spet na začetku cikla in v iskanju novega trenerja

Zdi se, da je ekipa Celja vsakih nekaj mesecev na določeni prelomnici. Že nekaj dni je jasno, da vaše poti ne boste nadaljevali s Simonom Rožmanom. Koliko ste bili razočarani zaradi dejstva, da ne boste nadaljevali projekta, ki je bil zastavljen dolgoročno?

Ko podpišeš pogodbo z igralcem ali trenerjem, si seveda želiš resne zgodbe, zmag in zadovoljstva. A na žalost tega vedno ne dobiš. Ne trdim, da je samo Simon kriv, da je ekipa končala na osmem mestu. Nikakor. A enostavno vidim, da bo v prihodnosti zaradi drugačnih pogledov na nogomet in razvoj ekipe težko sodeloval z moštvom.

Simonu bom dal priložnost, da svoje cilje in nogometno filozofijo uresniči v kakšni drugi ekipi. Sam imam nekoliko drugačen pogled.

Simon Rožman Foto: Aleš Fevžer

Kar nekaj imen vam v  iskanju novega trenerja ponujamo v nogometni javnosti. Slišali smo o Zoranu Zeljkoviću, Darku Milaniču, Dejanu Grabiču … Malce ste namignili na to, da naj bi bil nov trener tujec. Kako je z iskanjem novega trenerja?

Nismo bili najbolj pripravljeni na to, da bomo iskali novega trenerja. Darko Milanič to zagotovo ne bo. Nismo še povsem odločeni, a trenutno je največ možnosti za to, da bo novi trener tujec.

Kakšne karakteristike, vrednote, znanja iščete pri novem trenerju?

Iščem pedagoga, ki bo vzgajal mlade talente. Da bo psiholog, ki bo našel ravnotežje v ekipi in ustvaril pravo vzdušje. To je osnovna želja. Veliko je nogometnih strokovnjakov, ki obvladajo svoje delo, a od novega trenerja Celja pričakujem, da bo ekipo odpeljal na prvo mesto lestvice. To je moja osnovna želja.

Na nogometni tržnici bo precej pestro, a tokrat bolj v smeri odhodov

Priprave bodo hitro tu, verjetno si želite novega trenerja najti čim prej?

Kmalu bomo zaključili pogovore in kmalu bomo tudi objavili ime novega trenerja. Dokler stvari niso dogovorjene, je težko o tem govoriti. Je pa jasno, da ekipa čim prej potrebuje novega trenerja.

Koliko bo novi trener vpleten tudi v proces iskanja novih okrepitev? Verjetno se po takšni sezoni obetajo tudi precejšnje spremembe znotraj kadra?

Vsak trener ima svoj pogled. Za nekoga je boljši en nogometaš, za drugega nekdo drug. Tudi zato imamo precej turbolentno situacijo v slačilnici in to je vplivalo na slabe rezultate. Želim si, da bi bila ekipa čim bolj stabilna in neodvisna od trenerja. Mora pa ekipa trenerja spoštovati, on pa mora biti do igralcev pošten, to je zelo pomembno. Čim manj mora biti subjektivnosti – kdo je komu všeč. Kdo je dober za ekipo in kdo ne, samo to je pomembno.

Foto: Uroš Skaza

Če ostaneva pri vprašanju kadra, kdo bo zapustil Celje in v prihodnji sezoni ne bo več del ekipe? Koliko bo prevetritve?

Končale se bodo posoje Žana Medveda, Dujeta Čopa in Adama Jakobsena. Pogodbi potečeta Miču Kuzmanoviću in Denisu Marandičiju. To so nogometaši, ki bodo zapustili klub, vprašanje je še zgolj glede Jakobsena. K ekipi se bodo priključili mladi Nejc Ajhmajer, Nejc Klašnja, Nino Milić in Tai Matea Panić.

Kašen je status Tomislava Tomića?

S Tomićem bomo sodelovali tudi v prihodnje, on je eden izmed temeljev naše ekipe. Ne samo kot nogometaš, tudi kot karakter. Je izjemno pomemben del moštva, upam samo, da se bo umiril in da ne bo prejemal nepotrebnih rdečih kartonov (smeh).

Prva poletna okrepitev je že povratnik

Glede na to, kako se je v drugem delu izkazal Grigoriy Morozov in glede na to, kako dobro poznate ruski nogometni prostor, si lahko v prihodnje v vaši ekipi obetamo več okrepitev s tega področja?

Trenutno imamo v moštvu tri tujce in to je osnovni problem, da ne moremo pripeljati še kakšnega nogometaša iz Rusije. Zagotovo pa razmišljam o tem. A najprej potrebujemo trenerja. Če trener ne mara nogometaša, potem ničesar nisi naredil. Iščemo igralce, ki bodo dobri za ekipo in za vzdušje v slačilnici.

Torej lahko najprej pričakujemo trenerja in šele nato okrepitve?

Z Gregorjem Bajdetom smo že dogovorjeni, k nam prihaja po iztečeni pogodbi z Bravom. Gre za fanta, ki je pokazal veliko željo po tem, da se vrne v Celje, dobil je otroka in zanj se začenja novo življenjsko poglavje. Mislim, da smo z njim dobili dodano vrednost. Okrepitev pa ne bo veliko, kader članske ekipe je prevelik. Manjka pa nam predvsem “špica” oziroma “golgeter”.

Okrepitev bo torej manj kot denimo v lanskem poletju in letošnji zimi?

Da. Želim si stabilizirati ekipo. Nekoliko umiriti vse skupaj. Večji poudarek bo na samem nogometu in treningih. Preveč smo govorili, zdaj moramo delati.

Finančna stabilnost kluba ni vprašljiva

Če se zaključek dotakneva še namigovanj, da zaradi globalnega dogajanja in vaših poslovnih povezav z Rusijo finančno stanje kluba ni tako optimalno, kot je bilo pred enim letom, kako to komentirate?

Naše aktivnosti niso povezane z Rusijo. Tam nimamo nikakršnih obveznosti ali denarja. Naš posel je organiziran v Evropi in tu imamo sredstva, s katerimi si lahko ustvarimo priložnosti za napredek. Upam, da bomo naslednje leto še močnejši, kot smo bili doslej. Situacija za nas ne predstavlja težave.

Torej je klub danes finančno ravno tako stabilen, kot je bil pred letom dni?

Upam, da še bolj. Če nam še kaj manjka, moramo v to še več investirati. Res si želimo zmag. Zelo me moti lestvica in le s težavo pogledam v oči navijačem in partnerjem. To ni naša pozicija, Celje mora biti višje na lestvici.

Foto: Uroš Skaza

Da bi torej dvignili roke in dejali: “Tega se ne grem več”, ne gre pričakovati?

Ne. Ni v mojem karakterju, da se ustavim na polovici ceste. Šli bomo do konca. Članska ekipa je osnova, najpomembnejši del nogometa, to je res. A klub ni samo člansko moštvo, poudarek dajemo tudi na področju infrastrukture, akademije. Tam že imamo določene pozitivne rezultate. To je naš temelj, na katerem gradimo. Tu iščem energijo za nadaljnji razvoj. Ni v moji navadi, da bi se predal.

G. Kolotilo, si boste v prihodnji sezoni znova pustili rasti brado?

Vprašal bom ženo (smeh).

Izpolnjevanje obljub Valerija Kolotila v oddaji Pod prečko:

Komentari

Vaš komentar