Prestopni barometer: V Olimpiji alarmi, v Mariboru mirno

Nogomet 23. Jun 202219:30 > 24. Jun 2022 3:41

Poletni prestopni rok v Prvi ligi Telemach je v polnem zamahu. Nekateri klubi so že pošteno zavihali rokave in poskrbeli za to, da imajo trenerji na pripravah na voljo zares pester nabor nogometašev, ki se v miru uigravajo in pripravljajo na novo sezono. Spet drugi so pri nakupih za zdaj bolj zadržani in še iščejo rešitve za "luknje" v ekipi, ki jih želijo zakrpati do začetka sezone. V tokratni analizi ocenjujemo, kdo so tisti, ki si zaslužijo pohvale za opravljeno delo in v katerih ekipah bodo zaradi pomanjkanja okrepitev počasi začeli goreti alarmi.

NK Maribor

Prihodi: Marko Zalokar (Mura), Marko Božić (Frosinone, Italija), Roko Baturina (Ferencvaroš), Ivan Brnić (Dugopolje), Sven Šoštarič Karić (Domžale)

Zdi se, da letošnje poletje v Mariboru z vidika prihodov ne bo “bombastično”. Vijolice v skladu z nekoliko drugačnimi finančnimi zmožnostmi, kot so jih bili v mestu ob Dravi vajeni v nekaterih prejšnjih sezonah, delujejo zelo racionalno in zgolj zapolnjujejo “izpraznjena mesta” v ekipi. Marcosa Tavaresa in Ognjena Mudrinskega bo skušal nadomestiti Roko Baturina, Ivan Brnić in Marko Božić sta odgovora na odhod Marka Alvirja in predvsem Đorđeja Ivanovića. Dodana vrednost prestopnega roka je zagotovo povratnik v ekipo Maribora Sven Šoštarič Karić.

Kaj še lahko pričakujemo?

Nobena skrivnost ni, da se v vrstah državnih prvakov pripravljajo na kakšen odhod ali dva. Tržno najbolj zanimivi so Gregor Sikošek, Antoine Makoumbou, Aljaž Antolin in Jan Repas. V kolikor se zgodi še kakšen odhod, bo Marko Šuler s sodelavci zagotovo iskal ustrezno zamenjavo, sicer pa se moštvo relativno mirno pripravlja na začetek evropskega poletja. Že tekma s Šahtarjem iz Soligorska bo najboljše merilo za ocenjevanje mariborske uspešnosti na poletni nogometni tržnici.

Malo verjetno je, da je Marko Šuler že končal s poletnimi prestopnimi aktivnostmi. Foto: Jure Banfi

FC Koper

Prihodi: Klemen Hvalič (Empoli, Italija), Michael Pavlović (Olimpija), Žan Benedičič (Celje), Dario Kolobarić (Šahtar Soligorsk), Milan Šimčak (FK Pohronie)

V Kopru so očitno hitro ujeli “evropski prestopni tempo”, ki ga sicer v zadnjih sezonah niso bili vajeni. Ekipa je že slab mesec pred prvo evropsko tekmo z Vaduzom (21. julij) praktično sestavljena in se v polni zasedbi pripravlja na novo sezono. Najprijetnejše presenečenje in dokaz ambicij kanarčkov je prihod Daria Kolobarića, pozitivno presenečenje bi, če ostane zdrav, lahko ponudil Žan Benedičič. Tudi Michael Pavlović je nekajkrat v majici Olimpije dokazal, da gre za talentiranega bočnega branilca, v Kopru bo bržkone dobil tisto, kar najbolj potrebuje – konstantnost.

Kaj še lahko pričakujemo?

Po odhodu Lamina Colleyja se zdi, da bodo Koprčani v ofenzivni del ekipe dodali še kakšnega nogometaša. Na pripravah je hitro zablestel Chukwubuikem Ikwuemesi, kanarčki pa budno spremljajo tudi, kaj se dogaja s prihodnostjo Dina Stančiča. Na preizkušnji je tudi nekdanji član druge ekipe PSG-ja Omar Correia, ki je prav tako resen kandidat za rumeni dres obalnega prvoligaša. Negotova sicer ostaja usoda Žana Žužka, ki čaka klic tujine, za Kaheema Parrisa pa so Koprčani postavili visoko odškodnino in od nje ne odstopajo niti za milimeter. Največja okrepitev za Primorce pa bo tako ali tako Maks Barišić, ki prehiteva časovnico rehabilitacije po hudi poškodbi, a bo začetni del sezone bržkone še izpustil.

V Kopru upajo, da se bo Maks Barišić soigralcem čim prej znova pridružil na zelenici.

NK Olimpija Ljubljana

Prihodi: Justas Lasickas (Voždovac, Srbija), Mateo Karamatić (Osijek, Hrvaška), Denis Pintol (Primorje), Agustin Doffo (Tuzla City)

V ljubljanski Olimpiji pospešeno “čistijo” tisto, kar je v klubu ostalo iz obdobja, ko je klub vodil Milan Mandarić. Kar se tiče prihodov, je za zdaj precej mirno, najbolj izpostavljen novinec je reprezentant Litve Justas Lasickas, v taboru zmajev veliko pričakujejo tudi od Agustina Doffa. So pa medtem bolj ali manj že odpisali Almedina Ziljkića, ki ima zaradi slabih odnosov s trenerjem Robertom Prosinečkim proste roke pri iskanju novih delodajalcev. Splošna ocena je, da ekipi Olimpije za zdaj manjkajo vsaj dve, če ne celo tri ali štiri kvalitetne okrepitve, da bodo zeleno-beli lahko tekmovali za tisto, kar si navijači zares želijo, to pa je naslov državnih prvakov.

Kaj še lahko pričakujemo?

Verjetno marsikaj, a v Olimpiji vemo, da se včasih stvari dogajajo drugače, kot bi človek pričakoval po nogometni logiki. Trener Robert Prosinečki je po ne preveč častnem remiju z ekipo Dekanov (0:0) sicer napovedal, da bo ekipa okrepljena že v naslednjih dneh, a za zdaj kakšno novo ime v zmajevem gnezdu še čakamo. Zmaji iščejo način, kako v svoje vrste zvabiti Ivana Božića, a se prestop Hrvata iz Olimpije v Celje v tem trenutku vendarle ne zdi preveč verjeten. Ob skopih informacijah o tem, koliko denarja pravzaprav imajo novi lastniki ljubljanskega prvoligaša, je zares težko oceniti, v kakšnem (cenovnem) rangu zeleno-beli sploh iščejo okrepitve.

Robert Prosinečki še vedno čaka na nove okrepitve v zmajevem gnezdu.

NŠ Mura

Prihodi: Martin Šroler (Aluminij), Josip Majić (Krka), Srđan Kuzmić (Ilirija), Klemen Mihelak (Domžale), Dardan Shabanhaxhaj (Sturm Graz), Darick Kobie Morris (Tuzla City), Mirlind Daku (Osijek, posoja)

Mura je že v zgodnjem obdobju prestopnega roka opravila ogromno dela. V Prekmurju so se po osvojenem naslovu prvaka in uspešni evropski zgodbi zdaj znašli na razpotju, ko klub nekako obrača novo poglavje svoje zgodovine in želi brez velikih pretresov, kakršnih smo bili vajeni v preteklosti, ostati na vrhu slovenskega nogometa. V zadnjih mesecih so klub zapustili številni nosilci – Žan Karničnik, Amadej Maroša, Lovro Šturm, Jan Gorenc in Tomi Horvat in čeprav so črno-beli pripeljali nekaj zanimivih okrepitev, bo čas pravi pokazatelj tega, ali bodo uspele nadomestiti omenjene fante, ki so bili še kako zaslužni za uspehe Mure v zadnjih letih.

Kaj še lahko pričakujemo?

Novost smo pravzaprav dočakali v času pisanja teh vrstic. Nikola Petković, prvi strelec srbske lige iz sezone 2019/2020, bo ob Mirlindu Dakuju nov adut v napadu Mure. Če dodamo še Martina Šrolerja, ki je v lanski sezoni v majici Aluminija dokazal svoje kvalitete, in predvsem Luko Bobičanca ter Mihaela Klepača, se napad ekipe s Fazanerije zdi vse bolj in bolj konkreten ter nevaren. Tu sta še Josip Majić in Dardan Shabanhaxhaj, ki sta precejšnji neznanki. Športni direktor Prekmurcev Denis Rajbar je s tem napovedal, da so prestopne aktivnosti, vsaj kar se tiče prihodov, končane. Bi se pa lahko kmalu blagajna Mure pošteno napolnila s prodajo Nika Kasala. Za 16-letnika namreč vlada precejšnje zanimanje iz nemške Bundeslige.

Mirlind Daku bo tudi v prihodnji sezoni tresel nasprotnikove mreže v dresu Mure.

NK Bravo

Prihodi: Ivan Šaranić (Dinamo Zagreb, posoja)

V ljubljanskem Bravu so, česar pa smo tako ali tako že vajeni, na poletni nogometni tržnici precej zadržani. Odšel je Gregor Bajde (Celje), prišel pa Ivan Šaranić, od katerega zaradi statusa velikega talenta zagrebškega Dinama v slovenski nogometni javnosti precej pričakujemo. Nove pogodbe so podpisali Nemanja Jakšić, Matija Burin in Mitja Križan, kar je vneslo še dodaten mir v slačilnico Dejana Grabića, ki se z ekipo v miru pripravlja na novo sezono.

Kaj še lahko pričakujemo?

Odvisno od odhodov. Pri Bravu so zdaj že znani po tem, da odgovarjajo predvsem na odhode svojih nosilcev, a trenutno se celo zdi, da bo tudi na področju odhodov iz Šiške kar precej mirno. Kot morebitna okrepitev napada se sicer precej omenja tudi Luka Štor, ki je z Ljubljančani v zadnjih tednih tudi že treniral.

Največji uspeh Brava v tem prestopnem roku je nova pogodba za Nemanjo Jakšića, ki mu sicer ni manjkalo snubcev.

NK Radomlje

Prihodi: Ivan Čalušić (Hajduk, podaljšanje posoje), Anže Kolar (NK Radomlje U19)

Tudi v Radomljah za zdaj na področju prihodov ni praktično nobenih novosti. Drugače je, ko govorimo o odhodih. Gedeon Guzina je v drugi ruski ligi okrepil Baltik, mladi reprezentant Mark Zabukovnik se je v zameno za odškodnino preselil v Celje. Vprašanje je, kakšna bo tudi prihodnost mladega branilca Anela Zulića, ki je znova na preizkušnji v splitskem Hajduku.

Kaj še lahko pričakujemo?

Ravno od dogajanja v dalmatinskem ponosu so precej odvisni Radomljani, pričakovati gre namreč, da bodo fantje, ki skozi priprave ne bodo dobili mesta v prvi ekipi Hajduka, svojo srečo iskali v zasedbi mlinarjev.

Gedeon Guzina se je poslovil od rumeno-črnega dresa. Foto: Aleš Fevžer

NK Domžale

Prihodi: Christian Junior Schoissengeyr Acosta (Austria Dunaj), Andrej Đurić (Crvena zvezda), Gašper Tratnik (Dob)

Senijad Ibričić je stopil v čevlje prvega kadrovnika rumene družine in najprej pripeljal dve tuji okrepitvi. Nekdanji branilec dunajske Avstrije Christian Schoissengeyr je branilec zavidljivega življenjepisa, Andrej Đurić pa produkt nogometne šole Crvene Zvezde. Ker novinca še nista priključena treningom, Schoissengeyr je dobil podaljšan dopust, Đurić pa za srbijo igra na evropskem prvenstvu za nogometaše do 19 let, sta del ekipe trenutno Hrvata Ivica Batarelo in Tin Martić. Sven Šoštarič Karić je mesto ob Kamniški Bistrici zamenjal za tistega ob Dravi.

Kaj še lahko pričakujemo?

Predvsem dodatne okrepitve v napadu. Pogodbi z Domžalčani sta sicer podaljšala Slobodan Vuk in Matej Podlogar, ki bosta s svojimi izkušnjami sicer zagotovo pomemben del rumene slačilnice, vprašanje pa bo, kakšna bo njuna vloga na igrišču. Po naših informacijah Senijad Ibričić in sodelavci pospešeno iščejo novince v ofenzivnem delu domžalske igre, a za zdaj na nove obraze Simon Rožman še čaka.

Sven Šoštarič Karić je Domžale zamenjal za Maribor.

NK Celje

Prihodi: Gregor Bajde (Bravo), Tomislav Tomić (Olimpija), Nino Kouter (Manisa FK), Mark Zabukovnik (Radomlje)

Čeprav je generalni direktor Celja Valerij Kolotilo v intervjuju za Sportklub po sezoni razmišljal o tem, da prav veliko okrepitev v zasedbi grofov poleti ne bo, obnašanje Celjanov na nogometni tržnici pravi drugače. Gregor Bajde, Mark Zabukovnik in predvsem Nino Kouter so za slovenske razmere resne, odmevne okrepitve, ki bodo skušale celjsko barko vendarle usmeriti v pravo smer – proti vrhu

Kaj še lahko pričakujemo?

Ker se s prihodom Ognjena Mudrinskega precej zapleta, bodo Celjani skorajda zagotovo iskali novo klasično “špico”. Ostali položaji v ekipi so dodobra (če ne celo preveč) zapolnjeni. A glede na to, da so grofje v svoje vrste pripeljali Zabukovnika, čeprav imajo v osrednji zvezni vrsti že Mayevskega, Tomića, Koutra, Vrbanca, Janjičića, Svetlina, Roriča in Šporna, morda iz moštva, ki so ga navijači že šaljivo poimenovali “slovenski PSG”, dobimo informacije o še kakšnem novincu.

Nino Kouter
Nino Kouter bi zagotovo moral biti dodana vrednost celjskega prvoligaša v novi sezoni. Foto: NK Celje

NK Tabor Sežana

Prihodi: /

No, zdaj pa smo prišli do najtršega oreha. V Taboru iz Sežane trenutno trenira le peščica nogometašev z veljavnimi pogodbami, poleg njih pa se po igrišču podijo fantje, ki jih kraški prvoligaš preizkuša pred začetkom sezone. Uradne najave novih okrepitev še ni.

Kaj še lahko pričakujemo?

Marsikaj. Bolj kot se bo približevala sezona, lažje bodo v Taboru nogometaše, ki bodo ostali brez kakšne boljše rešitve, prepričali v to, da ostanejo na Krasu. Dušan Kosič se zaveda, da časa za uigravanje ne bo veliko, a Sežanci so za zdaj relativno mirno. Športni direktor Davor Škerjanc obljublja, da bodo imeli črno-rdeči v prihodnji sezoni ekipo, ki bo sposobna “še česa več” kot le boja za obstanek.

Dino Stančić je bil v zadnjih sezonah prvo ime sežanskega Tabora, a je tudi on zaradi negotovih razmer na Krasu zapustil stadion Rajka Štolfe.

ND Gorica

Prihodi: Jošt Urbančič (Domžale)

Goričani se za zdaj na novo sezono pripravljajo v zasedbi, ki si je lani z naslovom prvaka druge lige priigrala vrnitev med slovensko elito. A kot je v pogovoru za Sportklub pred dnevi napovedal športni direktor Admir Kršić, se bo mlada ekipa Novogoričanov v naslednjih tednih zagotovo okrepila. Za zdaj je edini novinec pravzaprav stari znanec goriškega športnega parka. Jošt Urbančič je po lanskoletni posoji s strani Domžal podpisal dveletno pogodbo z vrtnicami.

Kaj še lahko pričakujemo?

Tim Matavž, Bojan Jokić in Amedej Vetrih so bila zveneča imena, ki smo jih v teh dneh pogosto povezovali z Goričani. A vendarle se zdi, da teh odmevnih imen letos poleti (še) ne bo nazaj na severno Primorsko, je pa zato pred vrati modro-belih nekdanji branilec Olimpije Jan Andrejašič. Zagotovo Gorica za potrjevanje ambicij, ki niso vezane zgolj na obstanek med elito, še potrebuje nekaj zelo konkretnih, predvsem pa kvalitetnih okrepitev.

Etien Velikonja s soigralci željo pričakuje nove okrepitve.