Riera je imel prav, napaka tehnologije v korist Maribora

Nogomet 20. Feb 202321:231 komentar
FOTO: Aleš Fevžer.

Po včerajšnjem večnem derbiju, ki ga je z 2:0 dobil Maribor, je znova ogromno govora o sodniških odločitvah. Te so jezile eno in drugo stran, trenerja Alberta Riero pa je še posebej razbesnela odločitev v drugem polčasu, ko je v kazenskem prostoru Martin Milec igral z roko, sodniki pa so po ogledu VAR-a ugotovili, da je bil pred tem Aldair v prepovedanem položaju. A tokrat je bila tehnologija tista, ki je zatajila.

“Biti sodnik ni lahko delo. Lahko se pogovarjamo o številnih situacijah. Sam sem se z njim samo o eni. Ko bi moral dosoditi enajstmetrovko pa je dosodil prepovedan položaj. S svojimi očmi sem videl, da so linije narisane narobe. A tudi, če se je zgodila napaka, je naloga sodnika zelo težka,” je včeraj po porazu na večnem derbiju o sodnikih razmišljal trener Olimpije Albert Riera.

Španec je svoje prepričanje, da v 79. minuti tekme Aldair ni bil v prepovedanem položaju, ko je v nadaljevanju akcije žoga v roko zadela Martina Milca in bi morala imeti Olimpija na voljo še eno enajstmetrovko, delil tudi s sledilci na družbenem omrežju Instagram, kjer je zapisal, da bi morala tehnologija pomagati sodnikom pri njihovem delu. A da je v tem primeru več kot očitno VAR narobe narisal črte, ki določajo prepovedan položaj nogometaša. In imel je prav.

Foto: Zajem zaslona

Napako je storil operater sistema Hawk-Eye

“Hawk-Eye priznava napako operatorja, ki je vplivala na pravilno uporabno tehnologije. Sistem VAR je natančno kalibriran na treh različnih kamerah, ki spremljajo tekmo, s čimer zagotavljamo, da je uporabljena tehnologija na najvišjem nivoju. Toda tik pred dogodkom v 79. minuti je bila ugotovljena neustrezna kalibracija na relevantni kameri, ki je spremljala dogodek. Vzpostavljene imamo točno določene procese, da to napako takoj odpravimo, a na žalost v tem primeru operator teh procesov ni upošteval,” so danes v sporočilu za javnost zapisali v podjetju Hawk Eye Inovationns, ki skrbi za implementacijo sistema VAR širom Evrope, tudi v Sloveniji.

“Rezultat tega so bile napačno narisane črte, ki določajo prepovedan položaj. Poskrbeli bomo, da se to v prihodnosti ne bo več dogajalo. Opravičujemo se obema kluboma in Nogometni zvezi Slovenije, s katero odlično sodelujemo v zadnjih treh letih in skupaj bomo poskrbeli, da bo imel slovenski nogomet v prihodnjih letih še vedno na voljo najboljšo sodniško tehnologijo,” še dodajajo v svoji izjavi.

Kako so napako tehnike komentirali v oddaji Pod prečko?

“Podjetje, ki je zadolženo za VAR je resno podjetje, a tukaj je očitno prišlo do neke ljudske napake, ki pa je zaradi nje sprožila tudi človeško. Sodniki so morali zaupat sistemu. Z vlečenjem do zdaj ni bilo težav. Situacija je lep opomin za bodoče, da ekipa v VOR sobi še večkrat preveri in skalibrira kamere. Nenazadnje je moral te naprave nekdo pripraviti. Očitno površno,” je pripetljaj komentiral nekdanji slovenski sodnik Damir Skomina, ki je v nadaljevanju menja, da se sam bolj nagiba k temu, da je šlo za enajstmetrovko Olimpije, a zadeva ni 100-odstotno očitna, ni šlo za očitno napako sodnika, zato se VAR v te primeru ne bi smel oglasiti.

Komentari

Vaš komentar