Riera: Razumem bolečino ostalih, ker so tako daleč zadaj

Nogomet 2. Mar 202313:53
Albert Riera
Foto: Jure Banfi

Albert Riera je stopil na žogo. Potem, ko se je v zadnjih dneh dogajalo marsikaj in ko so tenzije po tekmi med Koprom in Olimpijo (0:1) prerasle v manjšo medijsko vojno, je Španec na novinarski konferenci pred tekmo z Radomljami poudaril, da želi končati to zadevo. A vseeno tekmecem v Prvi ligi Telemach znova poslal nekaj zelo jasnih sporočil.

Težko govorimo o tem, da se nogometaši Olimpije v miru pripravljajo na sobotno tekmo z Radomljami. V zadnjih dneh oziroma po tekmi s Koprom se je dogajalo marsikaj, obtožbe o tem, kdo je kriv za incident po tekmi so letele z vseh strani, epilog zgodbe pa je za zdaj (samo) ta, da je zaradi zbrane kvote rumenih kartonov Albert Riera suspendiran za tekmo z Radomljami. Morebitno nadaljnjo kazen zaradi dogajanja po tekmi Španec še čaka.

“To je v pristojnosti zveze oziroma ljudi, ki o tem odločajo. Verjamem, da bodo sprejeli pošteno odločitev. Sam jo bom spoštoval, ne glede na to, kakšna bo. Kar se tiče tekme pa sem dobil sem rumeni karton, ker sem šel iz svojega prostora in to spoštujem,” na vprašanje o tem odgovarja španski strateg.

V nadaljevanju preverite, kakšni so bili Rierini zadnji dnevi, kako gleda na besede predsednika Kopra Anteja Guberca, ali je Olimpija ob burnem dogajanju vseeno pripravljena na tekmo z Radomljami, izveste pa tudi, zakaj je za slovenski nogomet dobro, da sta na vrhu prvenstvene lestvice znova ekipi, ki prisegata na zeleno oziroma vijolično barvo.

FOTO: Jure Banfi.

O čem je na novinarski konferenci pred tekmo z Radomljami govoril Albert Riera?

O dogajanju po tekmi s Koprom

Olimpija zmaguje na igrišču. In na to moramo biti osredotočeni – na nogomet. Verjamem, da je ostalim težko, ker so tako daleč zadaj. Tako je v nogometu, včasih si spredaj, včasih si zadaj. Imam izkušnje z obema situacijama. Ko si spredaj, moraš osredotočen, še naprej zmagovati in delati tisto, zaradi česar si uspešen. Hkrati pa popravljati tisto, kar ni najbolje.

Medijska pozornost pa ne pride sama od sebe. Osebno je ne potrebujem, zato ne želim biti vpleten v situacije, ki se ne zgodijo na igrišču. Čustva morajo ostati na igrišču. To mora biti lekcija za vse nas, še posebej zame. Ne želim pa več dajati pozornosti nekomu, ki si je ne zasluži. Govorimo o nogometu.

O kazni, ki ga čaka zaradi incidenta po tekmi

To je v pristojnosti zveze oziroma ljudi, ki o tem odločajo. Verjamem, da bodo sprejeli pošteno odločitev. Sam jo bom spoštoval, ne glede na to, kakšna bo. Kar se tiče tekme pa sem dobil sem rumeni karton, ker sem šel iz svojega prostora in to spoštujem.

Znane prve kazni disciplinskega sodnika

Koprčani bodo zaradi nešportnega in neprimernega vedenja navijačev, v kar sodi metanje predmetov proti igralni površini, večkratno žaljivo skandiranje in prižig dimnih bomb, ter predkaznovanosti plačali 2500 evrov, Ljubljančani pa bodo zaradi navijaškega večkratnega prižiganja bakel, večkratnega žaljivega skandiranja in predkaznovanosti ob 1400 evrov.

Ob tem bo Koper še ob dodatnih 300 evrov zaradi treh rumenih kartonov in dveh prijav uradnih oseb.

O zapletu po koncu tekme

Sodnikom s tem, ko jim nenehno nekaj sugeriramo, nikakor ne olajšamo dela. Njihova naloga pa tako ali tako ni enostavna. Nemogoče je bilo z naše pozicije videti, kaj se dogaja na drugi strani igrišča.

Živimo v družbi, ko protestiramo samo zato, ker je to del kulture, ne zato, ker smo v resnici o nečem prepričani. Sam se bom vzdržal komunikacije s sodniki, ne glede na to, ali bodo odločitve v našo ali nasprotnikovo korist.

Posnetek dogodka po zadnjem žvižgu Mateja Juga

O sporu s športnim direktorjem in predsednikom Kopra

To bom komentiral le z nekaj besedami, ker ne želim niti izgovarjati imena tega kluba in oseb, ki so povezane z njim. Zame je bila ta zgodba končana pred sedmimi leti. Uefa je takrat dala prav meni in to je dejstvo.

Zdaj lahko kdorkoli govori, kar hoče. Sam pa imam dokument, ki dokazuje moj prav. Podobno kot je bilo nedolgo tega z VAR-om. Sicer pa, kot pravim, ne želim, da dobijo pozornost tisti, ki si te pozornosti ne zaslužijo.

O tem, ali je bila tekma s Koprom že prelomna in je odločila prvenstvo

To je stvar matematike. Dokler ta ni dokončna, ne moremo reči, da je konec. Do reprezentančnega premora je na voljo še 12 točk in če jih osvojimo, potem bomo blizu. Jih pa nikakor ne moremo vpisati vnaprej, vsaka tekma je težka in vsaka je vredna tri točke.

Ne osredotočamo se na seštevanje točk, je bila pa tekma v Kopru zagotovo še en korak v pravo smer. Ne samo zaradi točk, ampak tudi zato, ker je ekipa znova pokazala karakter in znova pokazala, kako kvalitetni smo. Če pogledamo številke, uh, res odlična tekma.

Olimpija je v Kopru vknjižila zelo pomembno zmago pred nadaljevanjem prvenstva. Foto: Aleš Fevžer

O tem, kako se je sam počutil v dneh po incidentu v Kopru

Igralcem sem rekel, da zdaj ni čas za proslavljanje, tako kot po porazu proti Mariboru ni bil čas za žalost. Kar se tiče moje situacije, sem se naslednji dan pogovoril z vodilnimi v klubu in se jim zahvalil za podporo.

Mi govorimo na igrišču, to pove vse in to je naše sporočilo. Kar pa se tiče celotne situacije, imamo vsi o njej različna mnenja. Vedno prav pa nima nihče na svetu. Nekdo sledi moji ideji, nekdo ideji nekoga drugega. Vsak sledi svojim interesom in se bori za svojo stvar, tako se tudi sam. Želim napredovati kot trener te izjemne skupine igralcem in na to sem osredotočen.

O tem, kdo je lahko v tunelu po tekmi

To mora rešiti nogometna zveza. Nikjer v karieri še nisem videl, da bi bil v tunelu nekdo, ki ni igralec, del strokovnega štaba in tehnične ekipe ali sodnik. To mora zveza nadzorovati in tu ne sme biti izjem.

Ko se je to zgodilo v Turčiji, so bile posledice za kršitelja jasne. To bi morali biti zelo jasno in strogo pravilo. Potem se bomo morda lahko izognili takšnim zapletom in bomo lahko govorili samo o nogometu.

Albert Riera se je po
tekmi zapletel z direktorjem Kopra Antejem Gubercem. Foto: SPS

O prihajajoči tekmi z Radomljami

Težek nasprotnik, ki mu gre trenutno odlično. So samozavestni. Vedno pravim, da je kvaliteta igralcev pomembna, vzdušje in samozavest pa še bolj. Ko si samozavesten, si drug igralec.

Tabor in Radomlje sta odličen primer tega. Še posebej Radomlje niso menjale veliko igralcev, a imajo trenerja, ki mu očitno verjamejo. In zdaj imajo tudi rezultat. Vzdušje v ekipi se je izboljšalo in težko jih je premagati. A moja naloga je, da igralce pripravim na tekmo. Potrebujemo nove tri točke.

O formi Mustafa Nukića, ki je proti Radomljam na osmih tekmah dosegel šest zadetkov

Dobra statistika, tega nisem vedel. A nogomet se igra danes, ne v preteklosti. Danes in jutri še imamo dva treninga, potem pa bomo videli, kdo bo igral. Na igrišču bodo tisti nogometaši, ki jih sam vidim najprimernejše za to tekmo.

Mustafa Nukić je pomemben za našo ekipo. Je podkapetan in zelo izkušen nogometaš. Želim, da je vključen v tekmo, pa če igra 10, 60, 90 ali celo 0 minut, kot se je zgodilo na derbiju. Potrebujemo ga in on to ve.

Mustafa Nukić od septembra ni dosegel prvoligaškega zadetka. FOTO: Aleš Fevžer

O tem, da je za prvenstvo dobro, da je Maribor na drugem mestu

Zdaj je naš prvi rival in zasledovalec Maribor. Tako kaže lestvica in to je dobro za slovenski nogomet. Da tudi ostali vidijo, da sta ta dva kluba na prvih mestih in si mislijo – ne že spet Olimpija in Maribor ter nas želijo prehiteti.

Ne želim si, da bi bil Maribor celotno sezono takšen, kot je bil na začetku sezone. Rad imam občutek, da sem premagal dobro ekipo. In trenutno so dobra ekipa. Želim premagati najboljši Maribor in za vse je dobro, da so trenutno pravi.

Komentari

Vaš komentar